ŽELEZNÍK: Obnova baníckej osady bude pokračovať aj v tomto roku

ŽELEZNÍK – Výstavba vyhliadkovej plošiny nad kinom Stachanov má byť v tohto roku jedným z hlavných bodov obnovy a rozvoja bývalej baníckej osady Železník v katastroch obcí Sirk a Turčok v Revúckom okrese. Pre Sobotnik.sk to uviedol Ladislav Bene, predseda občianskeho združenia (OZ) Skryté poklady Slovenska, ktoré na revitalizácii tejto lokality spolupracuje s miestnymi samosprávami.

Počas vlaňajška sme dokončili obnovu skalky vo svahu v časti Na kríži. Financie sme získali vďaka projektu podporenému nadáciou Poštovej banky a celý sa nám ho aj podarilo ukončiť. Bola to vlastne prvá obnova tohto miesta od roku 1971, keď sa uskutočnila zásadná rekonštrukcia celého areálu s hudobným altánkom a kolkárňou,“ ozrejmil Bene.

Spomenul tiež, že do svahu skalky umiestnili figúrky permoníkov, „Bol to bonus, s ktorým sme ani nerátali. Stalo sa tak vďaka šikovným rukám Mareka Mičíka, nadšenca do banským diel, ktorý vytvoril štyri kópie jedinej zachovanej pôvodnej sošky. Je ich tam teda teraz dokopy päť a celý svah skrášľujú,“ doplnil predseda OZ.

Ako dodal, vlani sa im však nepodarilo uskutočniť všetky plány, ktoré chceli. „Čiastočne to bolo aj pre projektové peniaze, zdražovanie cien materiálov a pandémiu koronavírusu. Ide konkrétne o vyhliadkovú plošinu nad kinom a banícke jazierko,“ konkretizoval predseda OZ.

Projekt vyhliadkovej plošiny museli podľa jeho slov po konzultácii s pamiatkarmi čiastočne prerobiť a ceny materiálov medzi tým stúpli o tretinu až polovicu. „Aj preto sme hľadali cesty, ako sa dostať k ďalším prostriedkom, aby sme projekt mohli úspešne dokončiť. Napokon sa nám podarilo vybaviť ďalšie prostriedky cez Oblastnú organizáciu cestovného ruchu Gemer. Náš cieľ je dokončiť plošinu do konca mája,“ avizoval Bene.

Rekonštrukcie sa majú dočkať aj spomínaný altánok a kolkáreň, ktorú pred niekoľkými rokmi poškodil spadnutý strom. Zámerom je tiež sprístupniť štôlňu Ladislav, ktorej portál sa nachádza priamo pri kine a mieste budúcej vyhliadkovej plošiny. V tomto prípade však bude mať rozhodujúce slovo banský úrad.

Ďalšou zmenou k lepšiemu je oprava opornému múra s plošinou pred kinom, ktorý v časoch ťažby železnej rudy slúžil ako rampa. Jedna jeho strana bola po statickej stránke doslova v havarijnom stave, ako sa však dočítate v našom staršom článku, v uplynulých mesiacoch ho samospráva Sirka opravila:

Pridaj komentár