Aliancia podporí v krajských voľbách O. Luntera, spojenie ohlásili v R. Sobote

RIMAVSKÁ SOBOTA – Strana Aliancia-Szövetség podporí v nadchádzajúcich voľbách do vyšších územných celkov na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) nezávislého kandidáta Ondreja Luntera. Podporu a spojenectvo ohlásili na tlačovom brífingu na Hlavnom námestí v R. Sobote.

Toto partnerstvo nevzniklo ani včera, ani pred mesiacom, ale pred štyrmi rokmi. Som veľmi rád, že počas nich sme dokázali veľmi dobre spolupracovať pre záujmy ľudí, zvlášť ktorí žijú na južnom území BBSK,“ povedal Lunter. Dodal, že za celé uvedené obdobie nenarazili na žiadny spor, ktorý by nedokázali vyriešiť.

Lunter: Obyvatelia južných okresov sa mohli cítiť právom vynechaní

Lunter zdôraznil, že toto nie je posledná dohoda a bude ďalej pracovať na tom, aby mali čo najširšiu politickú dohodu cez celé politické spektrum. „Veľmi si vážim túto podporu a idem do volieb s tým, aby veci fungovali. A aby mohli fungovať nielen v Banskej Bystrici, na severe BBSK, ale naozaj v každom jednom kúte nášho kraja,“ dodal.

Spomenul tiež, že obyvatelia južných okresov BBSK sa v minulosti mohli právom cítiť vynechaní a myslieť si, že sa na nich v centre nemyslí až tak, ako si zaslúžia. „Som veľmi rád, že počas tohto volebného obdobia sme spoločne zrealizovali niekoľko veľkých projektov, v rámci ktorých už aj obyvatelia južných okresov sa môžu cítiť ako plnohodnotní obyvatelia kraja,“ podotkol.

Ako konkrétne príklady uviedol kľúč na prerozdeľovanie zdrojov na rekonštrukcie ciest, ktorý neznevýhodňuje južné okresy. Pripomenul tiež projekty cestovného ruchu na juhu BBSK či pilotný projekt reformy sociálnych služieb a starostlivosti o seniorov, ktorú BBSK odštartoval v okresoch Revúca a Veľký Krtíš.

Csúsz: Lunter má dobré myšlienky a vie nájsť podporu na ich docielenie

Ako pokračoval Péter Csúsz z Aliancie-Szövetség, návrh na spoluprácu vo štvrtok (17. 3.) odsúhlasila krajská rada strany. „Za tých päť rokov sme spoznali človeka, mladého muža, ktorý má osobné vlastnosti vhodné na to, aby sme ho podporili. Má nové dobré myšlienky, vie ich každému vysvetliť a presvedčiť ho, že tá myšlienka je dobrá. Má tiež schopnosť nájsť širokú podporu na jej docielenie,“ vysvetlil Csúsz.

Péter Juhász, šéf poslaneckého klubu strany v krajskom zastupiteľstve vo svojom príhovore uviedol, že máme za sebou neľahké štyri roky, kde boli veľké spoločenské i politické turbulencie. „Vyzerá to tak, že táto doba bude ešte viac hektická. O to viac je cenná spolupráca, ktorá sa vytvorila medzi naším subjektom, Ondrejom Lunterom a ľuďmi, ktorí sú okolo neho. Dokázali sme presvedčiť obyvateľov bez ohľadu na to, akým jazykom hovoria, akým spôsobom žijú a kde žijú, že je to spolupráca vhodná a prospešná pre všetkých v kraji,“ vyzdvihol Juhász.

Člen republikového predsedníctva strany a primátor Fiľakova Attila Agócs uviedol, že je rád, že sa tri platformy v rámci novej maďarskej strany dohodli na Lunterovej podpore. „Je celoslovensky prvým kandidátom na predsedu kraja, ktorého naša strana ohlasuje. Je to aj prejavom toho, že napriek všetkým rečiam o tom, že sa stávame etnickou stranou, sme sa ňou nestali. Chceme robiť pre všetkých v týchto južných regiónoch, či sú to Maďari, Slováci, alebo Rómovia,“ vyslovil sa Agócs.

Nebudú spolupracovať s extrémom

Lunter a Aliancia podpísali memorandum, v ktorom sa ako hlavný cieľ uvádza jeho víťazstvo v krajských voľbách. Zaviazali sa tiež ku koordinácii politických a komunikačných aktivít. Dohoda sa netýka postupu vo voľbách poslancov kraja, obe strany však vyhlásili, že nebudú vytvárať volebné koalície ani inak spolupracovať s kandidátmi strán Smer, Ľudová strana Naše Slovensko, Republika či inými kandidátmi politického extrému.

Ondrej Lunter zároveň vyhlásil, že v prípade svojho víťazstva chce zostaviť v zastupiteľstve BBSK čo najširšiu koalíciu zhody na záujmoch kraja za účasti poslancov Aliancie, aby zohľadňovala záujmy jej kandidátov a voličov.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár