Deň učiteľov si v Hnúšti pripomenuli knihou, ktorá má byť posolstvom

HNÚŠŤA – Tradičné slávnostné podujatie pri príležitosti Dňa učiteľov samospráva mesta Hnúšťa tohto roku ešte neorganizovala z dôvodu stále pretrvávajúcej pandémie nového koronavírusu. Mesto namiesto toho darovalo všetkým pedagógom hnúšťanských škôl knihu Ľuda Zúbka V službách Mateja Hrebendu.

Aj keď v médiách už pandémiu nahradili nové témy, je tu stále prítomná, čo mi potvrdili aj riaditelia škôl. Stretol som sa s nimi dnes ráno, keďže včera mali spoločné voľnočasové aktivity s kolegami. Usporené peniaze na kultúrny program sme využili na darček pre každého pedagóga. Ten však dostali aj nepedagogickí zamestnanci škôl – veď aj oni sa podieľajú na chode našich vzdelávacích inštitúcií,“ povedal primátor Hnúšte Roman Lebeda.

Pedagógovia však dostali jeden darček navyše. Mesto Hnúšťa im venovalo román Ľuda Zúbka – V službách Mateja Hrebendu. Ten však nie je len pre nich, majú ním urobiť dobrý skutok. Podľa primátora každý pedagóg svojou prácou šíri odkaz Mateja Hrebendu – nabáda ľudí k vzdelávaniu i čítaniu.

Požiadal som preto učiteľov materských, základných, stredných a špeciálnych škôl v Hnúšti, aby sme spoločne urobili zaujímavú vec a pripojili sa k tomuto odkazu – a aby po prečítaní túto knižku niekomu venovali. Obdarovaného vyberú sami – môže to byť študent, ktorý možno takto začne následne čítať viac, môže to byť niekto, komu chcú vyjadriť svoje poďakovanie a pochvalu za jeho prácu. Každý z nás by mal každý deň urobiť nejakú maličkosť, aby bol tento svet lepším a aj týmto spôsobom ho môžeme spoločne zmeniť,“ zdôraznil primátor.

Ak tak urobí každý učiteľ v Hnúšti, do sveta sa dostane takmer 200 príbehov o živote Mateja Hrebendu. A ten je tak zaujímavý, že by ho mal poznať každý človek na Slovensku.

Matej Hrebenda bol slovenský národný buditeľ, šíriteľ kníh, spisovateľ a zberateľ ľudových piesní a rozprávok. Jeho životná dráha a pôsobenie sú úzko zviazané s regiónom Gemer-Malohont, kde sa narodil, prežil väčšinu života i zomrel. Najväčšiu časť svojho života prežil v dedine Hačava, ktorá je dnes mestskou časťou Hnúšte. V tejto obci ho pripomína pamätník a pamätná tabuľa. Po Hrebendovi je pomenovaná i knižnica v okresnom meste, ako aj gymnázium v Hnúšti.

Zdroj a foto: Mesto Hnúšťa

Pridaj komentár