Dni mesta Hnúšťa budú venované 200. výročiu narodenia J. F. Rimavského. Hlavným ťahúňom programu je skupina No Name

HNÚŠŤA – Dvojstému výročiu narodenia slovenského básnika, prozaika, prekladateľa, politika a národného buditeľa Janka Francisciho Rimavského budú venované tohtoročné Dni mesta Hnúšťa, ktoré sa uskutočnia 3. až 5. júna 2022. Počas hlavného koncertu vystúpi skupina No Name.

Pri príležitosti výročia samospráva do mesta pozvala aj potomkov Francisciho, ktorí žijú predovšetkým v Maďarsku, Bielorusku a Rusku. „Rozvetvené potomstvo významného štúrovca Francisciho sa malo stretnúť po prvýkrát práve v Hnúšti. Bohužiaľ, pre vojenský konflikt na Ukrajine museli Rusi a Bielorusi odrieknuť účasť,“ podotkol primátor Hnúšte Roman Lebeda, podľa ktorého ale rozsiahlejšie stretnutie potomkov tohto rodáka chce samospráva zorganizovať budúci rok.

Na odkaz J. F. Rimavského bude zameraná aj vedecká konferencia, ktorá sa uskutoční v piatok 3. júna v Dome kultúry v Hnúšti. Počas rovnakého dňa je naplánované aj slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva s literárno-dramatickým pásmom, ktoré bude venované práve Franciscimu. Jeho súčasťou bude odovzdávanie cien mesta po dvojročnej prestávke spôsobenej pandémiou. Prvý deň osláv Dní mesta Hnúšťa zavŕšia večer koncerty pre mladých.

Hlavným lákadlom hudobného programu má byť skupina No name, samospráva však pripravila podujatia pre všetky vekové kategórie. „Okrem tejto známej slovenskej skupiny, ktorá by mala uspokojiť všetkých, vystúpia ďalej zoskupenia ako Elán Tribute, ADiss a Šorty z Europy 2 či Rusín Čendeš Orchestra. Nebude však chýbať ani množstvo domácich súborov,“ konkretizoval primátor.

V sobotu ráno program pokračuje od rána jarmokom. „Popoludní budeme mať pre naše najmenšie deti v mestskom parku pripravené zábavné podujatie Hnúšťankovo s rôznymi atrakciami, súťažami a vystúpeniami,“ priblížila riaditeľka Mestského kultúrneho strediska (MsKS) v Hnúšti Diana Vojenčiaková.

Program Dní mesta sa podľa nej snažili zostaviť tak, aby si v ňom našli niečo svoje a zaujímavé všetky vekové kategórie. „Sobotný večer preto bude venovaný seniorom a vystúpia počas neho folklórny súbor (FS) Sinec, detský FS Zrkadielko a Rusín Čendeš Orchestra,“ vymenovala.

V nedeľu Dni mesta Hnúšťa zavŕšia bohoslužby, rodiny s deťmi môžu absolvovať výlet motorovým vláčikom do sedla Zbojská na severe okresu. Medzi tradičné sprievodné podujatia patrí aj literárna súťaž Hrebendova kapsa a novinkou má byť otvorenie nového Múzea priemyselnej histórie mesta Hnúšťa.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár