KRÁTKE SPRÁVY: Africký mor najviac zasiahol Pigagro a Agrospol, Vyšná Pokoradz bude používať vlastný erb a vlajku

Dnešné Krátke správy o africkom more ošípaných v Jesenskom a Boľkovciach, používaní obecných symbolov Vyšnej Pokoradze, obnove ciest v Hrnčiarskej Vsi, zasiahnutí Slovenských magnezitových závodov Jelšava ruskými sankciami, ako aj o ukrajinských lekároch vo Veľkom Krtíši.

JESENSKÉ/BOĽKOVCE – Africký mor ošípaných na Slovensku v uplynulom období najviac zasiahol dva podniky na Gemeri a v Novohrade. Ide o Agrospol Boľkovce a Pigagro Jesenské. V podcaste denníka Pravda na to upozornil redaktor Jozef Sedlák s tým, že obe prišli o viac ako 50 000 ošípaných.

Krajina to okamžite cíti. Ak vám vypadne 4000 prasníc, ako vypadlo spoločnosti Pigagro a predstavíte si, že od jednej do roka vyprodukovali 30 ošípaných, to je 120 000 malých prasiatok, ktoré sa mohli pustiť do chovu,“ podotkol.

Ešte pred 30 rokmi sa na Slovensku chovalo 2,5 milióna ošípaných, v súčasnosti ich je len 500 000. Podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emila Macha sa schopnosť SR samozásobovať svojich obyvateľov bravčovým mäsom pohybuje len na úrovni 25 až 30 percent.

VYŠNÁ POKORADZ – Obec, ktorá je dnes mestskou časťou Rimavskej Soboty, ale v minulosti bola samostatnou dedinou, bude okrem mestských symbolov využívať aj svoje vlastné. Vyplýva to zo Všeobecne záväzného nariadenia mesta č. 92/2008, ktoré bolo nedávno doplnené.

Konkrétne ide o erb obce a jej vlajku. Erb Vyšnej Pokoradze tvorí červený štít, v ktorom je strieborný dvouchý hrniec a nad ním zlatá koruna. Vlajka obce pozostáva zo siedmich pozdĺžnych pruhov žltej, bielej a červenej farby. Má pomer strán 2:3 a ukončená je tromi cípmi, t. j. dvomi zástrihmi, siahajúcimi do tretiny jej listu.

HRNČIARSKA VES – Samospráva dediny Hrnčiarska Ves v Poltárskom okrese bude aj v tomto roku pokračovať v obnove ciest. Na ich rekonštrukciu získala obec sumu približne 200 000 eur z eurofondov.

Novinkou v Hrnčiarskej Vsi je i domov dôchodcov, ktorý vlani vznikol v dvoch novopostavených budovách s celkovou kapacitou 24 klientov. Vlani tiež došlo k obnove dvoch prístreškov nad prameňmi maštinskej štavice, teda minerálnej prírodnej vody.

JELŠAVA – Zavedením prísnych sankcií voči Ruskej federácii je zasiahnutý aj podnik Slovenské magnezitové závody (SMZ) Jelšava. Tento výrobca žiaruvzdorných materiálov vyvážal do Ruska a Ukrajiny zhruba tretinu svojej výrobnej produkcie.

SMZ je spoločnosť s viac ako 120-ročnou históriou a v súčasnosti zamestnáva okolo 800 ľudí, čím je najväčším zamestnávateľom v okrese Revúca. Na ťažbu magnezitu využíva hlbinné ložisko v Dúbravskom masíve.

VEĽKÝ KRTÍŠ – Dohromady 13 ukrajinských lekárov pracuje vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou vo Veľkom Krtíši. V spravodajskej relácii TV Markíza Televízne noviny to prezradila jej riaditeľka Marcela Dekrétová s tým, že v zariadení sú zamestnaní už dlhší čas.

Jazyková bariéra je, samozrejme, všade, ale my už máme situáciu pod kontrolou,“ dodala riaditeľka. Podľa TV Markíza má interné oddelenie veľkokrtíšškej nemocnice prísť aj ďalšia ukrajinská zdravotníčka.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár