KRÁTKE SPRÁVY: V R. Sobote sú desiatky žiadateľov o nájomné byty, v Lenartovciach bolo vo februári najmenej zrážok

Dnešné Krátke správy sú o žiadateľoch o sociálne byty v R. Sobote, protipožiarnej ochrane v Tornali, malom úhrne zrážok v Lenartovciach, ale aj o triedení odpadu v Hnúšti a rozpočte v Poltári.

R. SOBOTA – Samospráva Rimavskej Soboty eviduje aktuálne 71 žiadateľov o mestské nájomné byty. Na poslednom zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva o tom informoval primátor Jozef Šimko s tým, že ide o občanov mesta, ktorí majú záujem o jedno- až štvorizbové byty.

Zároveň podotkol, že týchto záujemcov už samospráva mohla uspokojiť, keby sa bolo pristúpilo k rekonštrukcii bývalého internátu na Školskej ulici na 132 nájomných bytov. „Nech mi nikto nehovorí, že nie je záujem o byty. Určite by som tam však nebol nasťahoval rómske sídlisko,“ zdôraznil primátor. Viac o tejto téme sa dočítate v našom samostatnom článku.

TORNAĽA – Protipožiarnu ochranu v Tornali bude zabezpečovať Dobrovoľný požiarny zbor obce Gemer. Na jednom z posledných zasadnutí tornaľského mestského zastupiteľstva o tom informovala primátorka Anna Szögedi.

Keďže my tu máme hasičský zbor (ide o stanicu Hasičského a záchranného zboru SR, pozn. red.), tak sme urobili zmluvu s obcou Gemer o spolupráci a tým pádom nemusíme mať vlastný DHZ. Bude nás to ročne stáť 300 eur,“ podotkla primátorka. Dodala, že mesto si tým splnilo zákonnú povinnosť a vyjde ho to lacnejšie, ako založiť svoj DHZ a prevádzkovať ho.

Zriadenie DHZ určeného na zdolávanie požiarov a vykonávanie záchranných prác patrí medzi povinnosti obcí. Samosprávy musia udržiavať akcieschopnosť dobrovoľných zborov a zabezpečovať ich materiálno-technické vybavenie.

LENARTOVCE – Mesiac február bol podľa normálu 1991 – 2020 zrážkovo silne podnormálny (veľmi suchý) až nadnormálny (vlhký). Na Facebooku o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav s tým, že najnižší mesačný úhrn zrážok v rámci celej SR bol 5,1 milimetra v Lenartovciach v Rimavskosobotskom okrese.

HNÚŠŤA – Mesto Hnúšťa má podľa informácií zverejnených na svojej internetovej stránke úroveň vytriedenia komunálnych odpadov za kalendárny rok 2021 na úrovni 33,48 %. Oproti roku 2020 ide o zlepšenie o 10,66 %. Ak by sa však bolo podarilo dostať úroveň vytriedenia nad 34 %, samospráva mohla žiadať o poskytnutie príspevku z Environmentálneho fondu. Táto možnosť teda Hnúšti tesne unikla.

POLTÁR – Poltárski mestskí poslanci na svojom januárovom zasadnutí neschválili návrh rozpočtu mesta na rok 2022, ktorý rátal s príjmami aj výdavkami na úrovni viac ako 7,84 milióna eur. Prvé mesiace aktuálneho roka tak samospráva hospodári v rozpočtovom provizóriu. Viacerí poslanci označili návrh rozpočtu za zle pripravený a avizovali vlastný návrh so zapracovaním viacerých zásadných pripomienok.

O rozpočte, resp. jeho niektorých zmenách, sa malo rokovať aj na marcovom zasadnutí MsZ, avšak predkladateľ, poslanec Peter Žilák ho z programu napokon stiahol. Odôvodnil to niektorými úpravami, z ktorých poslednú spravili koncom minulého týždňa a tak ešte neuplynula 15-dňová lehota, počas ktorej by mali so zmenami oboznámiť občanov. Spomenul tiež, že do rozpočtu chcú zapracovať ešte jednu zmenu a poslanci teda o ňom zrejme budú rokovať na najbližšom riadnom zasadnutí.

Pridaj komentár