Gemer-Malohont

Obvodné oddelenia v Jesenskom a Veľkom Blhu vraj budú zrušené, povráva sa medzi policajtmi

JESENSKÉ/VEĽKÝ BLH – Obvodné oddelenia Policajného zboru (PZ) v Jesenskom a Veľkom Blhu budú vraj zrušené – takáto fáma sa šíri medzi policajtmi v Rimavskosobotskom okrese. Zároveň sa hovorí aj o presune oddelenia Pohotovostnej motorizovanej jednotky (PMJ) z Jesenského do Lučenca.

Zdôrazňujeme, že ide zatiaľ len o neoficiálne informácie, ale pre Sobotnik.sk ich kolovanie medzi policajtmi potvrdili tri nezávislé zdroje z prostredia alebo blízke PZ, vrátane jedného bývalého vysokopostaveného policajta v štruktúre rimavskosobotského Okresného riaditeľstva PZ.

Dôvodom na tento krok má byť šetrenie financií v rámci reformy PZ, slabá „vyťaženosť“ týchto oddelení, ako aj problém s plným obsadením všetkých „tabuľkových“ miest. Napríklad vo Veľkom Blhu by malo byť podľa tabuliek dovedna 15 policajtov, v súčasnosti ich je 13.

So žiadosťou o vyjadrenie k údajnému rušeniu týchto obvodných oddelení sme sa obrátili aj na Krajské oddelenie PZ v Banskej Bystrici, ktorému sme otázky poslali 15. marca 2022 a opakovane o odpovede požiadali 22. marca. Zatiaľ sme ich nedostali, ak nám bude vyjadrenie policajného riaditeľstva doručené, doplníme ho do článku.

Z piatich na tri

Ak by sa správy o rušení týchto oddelení potvrdili, ich celkový počet v Rimavskosobotskom okrese by klesol z piatich na tri. Okrem okresného mesta by zostali ešte oddelenia v Rimavskej Seči a Hnúšti. Aj v prípade posledne menovaného oddelenia sa však zhruba pred rokom hovorilo o možnom znižovaní počtu policajtov.

Už v minulosti bolo v okrese zrušené obvodné oddelenie polície v Tisovci, ktoré nahradila len policajná stanica, situovaná v priestoroch tamojšieho mestského úradu. V nej však „nastálo“ nepracujú žiadni policajti, ide vlastne len o priestory, kde môžu príslušníci PZ v určených hodinách vybavovať stránky, prípadne riešiť služobné záležitosti.

Čo sa týka pracoviska PMJ v Jesenskom, to bolo v obci zriadené v roku 2011 a v tom čase malo 18 členov. Podľa polície ide v prípade PMJ o útvar, ktorý pohotovo reaguje na vzniknuté situácie, výkon svojej služby vykonáva na služobných motorových vozidlách, aby sa na miesto činu alebo oznámenia jeho členovia dostavili čo najskôr. Prvá forma pohotovostnej motorizovanej jednotky v Bratislave bola zriadená v roku 1978 a dňa 31. 8. 2018 oslávil tento útvar 40. výročie svojho vzniku.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Sobotnik.sk

Recent Posts

GEMERSKÁ POLOMA: Cesta na Levoču je už zrekonštruovaná

Košický samosprávny kraj (KSK) zrekonštruoval takmer 19 kilometrov cesty II/533 na 52-kilometrovej trase Gemerská Poloma…

18 hodín ago

TORNAĽA: Legendárne plážové kúpalisko vstalo z prachu. Navštívili ho desaťtisíce ľudí

Viac ako 33 000 ľudí navštívilo počas letnej sezóny zrekonštruované prírodné plážové kúpalisko Morské oko…

3 dni ago

Ander z Košíc začal svoju 60-ročnú kariéru na Gemeri. Odtiaľto má aj manželku

GEMER – Neuveriteľných 60 rokov pôsobí na scéne populárny ľudový zabávač a komik Ján Pisančin,…

4 dni ago

JELŠAVA: Obrovská baňa je už sprístupnená turistom (VIDEO)

Magnezitová baňa v Jelšave doteraz slúžila len na ťažbu, po novom však časť jej spletitého…

6 dní ago

RIMAVSKÁ SOBOTA: Nemocnica funguje už 140 rokov

Nemocnica v Rimavskej Sobote sa o pacientov stará už 140 rokov. Jej výstavba sa začala v…

7 dní ago

O Rimavskú Sobotu sa zaujímajú dvaja čínski investori. Winkelmann by mal spustiť výrobu v júli

Dvaja čínski investori zvažujú možnosť zriadiť v Rimavskej Sobote svoje výrobné prevádzky. Celý článok O…

1 týždeň ago