PREDPOVEDE NA ROK 2022: Sever okresu R. Sobota bude mať iba jedného zástupcu v BBSK, termín výstavby väznice sa opäť posunie

RIMAVSKÁ SOBOTA – Rok 2022 má za sebou ešte len tri mesiace, ale od začiatku sa javí, že bude plný rôznorodých udalostí a ešte rušnejší než vlaňajšok. V tomto článku prinášame päť našich predpovedí, čo podľa nás prinesie rok 2022 pre okres Rimavská Sobota v komunálnej politike a ďalších oblastiach. Zdôrazňujeme, že ide skutočne len o naše tipy, hoci vychádzajú z dlhodobých skúseností a spravodajského pokrývania tohto regiónu.

Sever okresu bude mať iba jedného zástupcu v krajskom parlamente

V roku 2022 nás okrem iného čakajú „dvojité“ voľby. Na jeseň sa totiž prvýkrát uskutočnia voľby do orgánov miestnych samospráv aj vyšších územných celkov v jednom termíne. Je ťažké predpovedať, ako sa to podpíše na ich ich výsledkoch, predpokladáme však, že sever okresu bude mať napriek tomuto novému prvku iba jedného poslanca v Zastupiteľstve Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

Pre vysvetlenie, Rimavskosobotský okres má v 49-člennom krajskom parlamente vyhradených šesť poslaneckých miest. V minulosti polovicu z nich obsadili traja silní kandidáti zo severu okresu – primátor Hnúšte Michal Bagačka, primátor Tisovca Peter Mináč a starosta Klenovca Pavel Struhár. Poslední dvaja regionálni politici sa však postupne zo zastupiteľstva i politiky vytratili a dnes má sever okresu R. Sobota iba jedného zástupcu – M. Bagačku.

Sme presvedčení, že to tak zostane aj po tohtoročných voľbách. Sever okresu, samozrejme, má veľa osobností, ktoré by ho vedeli so cťou zastupovať, treba však rátať so špecifikom regiónu, ktorým je silná maďarská menšina na juhu. Tá zväčša volí len kandidátov Strany maďarskej komunity – Magyar Közösség Pártja (SMK-MKP), ktorá je teraz súčasťou zoskupenia Aliancia – Szövetség.

Jej voliči sa okrem vernosti kandidátom maďarskej národnosti vyznačujú aj veľkou disciplinovanosťou, čo sa volieb týka, a k urnám chodia pravidelne vo veľkých počtoch. Preto nie je prekvapením, že aj v súčasnosti má SMK-MKP v Rimavskosobotskom okrese až štyri zo šiestich poslaneckých miest (Ferenc Auxt, Zoltán Cziprusz, Ladislav Rigó a Peter Juhász). Okrem nich sa pred štyri a pol rokmi do krajského zastupiteľstva dostali už len vtedajší primátor Hnúšte Bagačka a primátor R. Soboty Jozef Šimko.

Maďarskí voliči budú teda dôležitým elementom aj v jesenných voľbách a sever okresu to bude mať ťažšie i o to, že v súčasnosti tam nevidíme veľa osobností, ktoré majú šancu osloviť voličov aj v okresnom meste. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že okrem hlasov zo severu pomáhali niekdajšej silnej trojke dostať sa do krajského zastupiteľstva aj hlasy voličov z R. Soboty – samozrejme, prevažne priaznivcov strany Smer, za ktorú kandidovali.

Treba ešte dodať, že pre silnú konkurenciu nezvyknú byť v krajských voľbách veľké prekvapenia a menej známi nováčikovia, ktorí sa môžu prebojovať do mestských či obecných zastupiteľstiev, zvyknú byť v tomto prípade bez šancí.

V nadchádzajúcich voľbách má preto podľa nás najlepšie vyhliadky primátor Hnúšte Roman Lebeda, ktorý je silný na sociálnych sieťach a jeho pozícia počas tri a pol roka primátorovania ešte zosilnela. Jeho najvážnejším rivalom môže byť súčasný poslanec BBSK a bývalý hnúšťanský primátor Michal Bagačka. Ten sa však po parlamentných voľbách stiahol z verejného života a je skutočne ťažké odhadnúť jeho šance v súčasnosti. Prekvapiť by podľa nás ešte mohla poslankyňa obecného zastupiteľstva v Klenovci Stanislava Zvarová.

Väznica sa stavať nezačne ani v druhom polroku, termín výstavby sa opäť posunie

Príprava väzenského zariadenia, ktoré má byť vybudované v rimavskosobotskej mestskej časti Sabová, sa už stala nekonečným príbehom. Keď väznicu prvýkrát v roku 2018 oficiálne oznamovala vtedajšia ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, spomínala začiatok výstavby koncom roku 2019 a jej spustenie v roku 2021. Neskôr sa termín sprevádzkovania väznice posunul na aktuálny rok 2022, ktorý, pochopiteľne, tiež nebude dodržaný, keďže väznicu zatiaľ ani nezačali stavať.

Ako koncom januára 2022 informovali Hospodárske noviny, prípravu väznice skomplikovala závažná skutočnosť – zo súťaže na jej výstavbu štát vylúčil obidvoch záujemcov, ktorí o tejto projekt prejavili záujem. Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) vtedy preto uviedol ako úplne nereálny možný začiatok výstavby väznice v prvom polroku 2022.

Podľa nášho názoru je však nereálne, aby sa väznica začala stavať aj v druhom polroku 2022. Dokonca nad rámec časového rozsahu tohto článku tvrdíme, že sa tak nestane ani v prvom polroku 2023. V súčasných podmienkach je podľa nás dokonca celkom možné, že bude celý projekt výstavby väznice v R. Sobote úplne zrušený a štát sa pokúsi hľadať iné riešenia.

Okres R. Sobota bude celý rok kraľovať rebríčku najvyššej nezamestnanosti

Táto predpoveď je doslova stávkou na istotu. Počas posledných viac ako 25 rokov bol okres Rimavská Sobota s výnimkou niekoľkých mesiacov vždy na čele rebríčka najvyššej nezamestnanosti v SR. Občas ho predbehla susedná Revúca či vzdialenejší Kežmarok, ale mesiace, kedy sa tak stalo, by sa dali spočítať doslova na prstoch jednej ruky.

Aj v súčasnosti má podľa aktuálnych februárových štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Rimavská Sobota najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti, ktorá navyše ako v jedinom okrese Slovenska presahuje 20 percent – konkrétne ide o 20,39 percenta. Keďže nevidíme žiadne faktory, ktoré by túto nelichotivú štatistiku mali zmeniť, predpokladáme, že okres bude mať najvyššiu nezamestnanosť aj naďalej v celom roku.

Do priemyselného parku nebude ohlásený žiadny konkrétny investor

Hoci je štátny strategický priemyselný park, plánovaný v R. Sobote, pomerne novou záležitosťou, už ho stihla poznačiť pachuť zrušenia ohlasovanej investície v podobe nemeckej spoločnosti Ziegler. Tá chcela v priemyselnom parku spustiť pílu a podnik na spracovanie dreva, podľa ministra práce Milana Krajniaka však napokon od tohto zámeru ustúpila.

Zopakoval sa tak scenár z roku 2006, keď iný nemecký investor, firma Dräxlmaier, zrušila ohlásenú investíciu v R. Sobote (mimochodom, prakticky v tej istej lokalite) a uprednostnila radšej Rumunsko. Rimavská Sobota proste na investorov nemá šťastie a my sme presvedčení, že žiadny ďalší sa pre mesto a plánovaný štátny strategický priemyselný park nenájde ani v roku 2022.

ZŤSka bude stále prázdna

Pri rozruchu okolo ohlasovania štátneho priemyselného parku ucítili svoju možnosť aj majitelia priestorov bývalých Závodov ťažkého strojárenstva (ZŤS) v R. Sobote, ktoré ležia v susedstve plánovaného priemyselného areálu.

Na tlačovej konferencii v polovici augusta 2021 zástupcovia terajších majiteľov ZŤS avizovali, že v ich areáli by sa tiež mohli uplatniť noví investori. V tom čase mali konkrétne rokovať s dvomi, jeden z oblasti metalurgie a druhý zo segmentu výroby vodíka.

Odvtedy ale prešlo takmer osem mesiacov a okolo nových potenciálnych investorov je stále ticho. ZŤSka, ktorá je už zhruba 20 rokov prázdna a nevyužitá, v tomto stave podľa nás, bohužiaľ, zostane aj v aktuálnom roku.

Prvú časť našich predpovedí pre okres R. Sobota na rok 2022 si môžete prečítať po kliknutí na nasledovný odkaz:

Foto: ilustračné, Pixabax.com

Pridaj komentár