R. SOBOTA: Starý internát sa zmení na byty, alebo ho zakonzervujú. Aj zbúranie by stálo zhruba 1,3 milióna eur

R. SOBOTA – Dlhé roky prázdny a chátrajúci internát na Školskej ulici v Rimavskej Sobote by mal byť predsa len prestavaný na zhruba 132 nájomných bytov. Samospráva však v tomto smere musí splniť tri požiadavky poslancov, ktoré deklarovali v uznesení na svojom marcovom zasadnutí. Ak ich mesto nestihne splniť v danom termíne, internát má byť zakonzervovaný.

Poslanci konkrétne schválili zámer prebudovať internát na jedno- až štvorizbové byty pre mladé rodiny s deťmi za podmienky, že im bude zo strany primátora Jozefa Šimka predložená štúdia možnej prestavby na tento zámer. Druhou podmienkou je správoplatnenie už prijatého všeobecne záväzného nariadenia o prideľovaní bytov. Treťou podmienkou je zabezpečenie súhlasného stanoviska miestne príslušného výboru mestskej časti. Termín na splnenie všetkých podmienok je 30. jún 2022.

Dlhá polemika a spochybnenie prieskumu

Tomuto uzneseniu predchádzala dlhá diskusia a polemika primátora s poslancami, ktorý im vyčítal, že internát už mohol byť dávno zrekonštruovaný a prestavaný, keby ho v tom boli podporili a nepresadzovali by svoj návrh prestavby budovy na domov dôchodcov a domov sociálnych služieb (DD a DSS).

Šimko súčasne spochybnil prieskum verejnej mienky, ktorý pred časom v tejto súvislosti zorganizoval poslanecký klub Odvážme sa zrýchliť, a v ktorom sa väčšina respondentov vyslovila za prestavbu internátu na DD a DSS.

„Jasne, že ja tam toho starého pána, deduška, naladím ako uznám za vhodné. Pretože keď ja poviem, neverte Šimkovi, on tam nanosí cigáňov z Čierneho mesta, samozrejme, že sa nenájde človek, ktorý by mi podporil výstavbu bytov pre mladé rodiny,“ konštatoval primátor. Spomenul tiež, že zakonzervovanie budovy, teda zamurovanie všetkých okien na prízemí a do pivničných priestorov by stálo bezmála 40 000 eur. „A aj tak to bezdomovci behom mesiaca rozbijú a znova tam pôjdu,“ dodal.

Rekonštrukcia budovy s účelom následného prenájmu podnikateľským subjektom by podľa neho stála okolo 14 až 15 miliónov eur, na čo mesto nemá peniaze. Riešením nie je podľa Šimka ani zbúranie budovy a vybudovanie oddychovej zóny na jej mieste, keďže aj to by stálo zhruba 1,3 až 1,5 milióna eur.

Zámer bol podľa poslancov reálny

Ako reagoval poslanec Michal Demeter, poslanci pri ankete nikoho neprehovárali, ani nič nevysvetľovali, len sa ľudí pýtali, čo v budove chcú. Zároveň zdôraznil, že po prestavbe internátu v ňom chceli nielen DD a DSS, ale aj byty pre seniorov, pričom tí by mohli využívať všetky služby, ktoré by zariadenie ponúklo.

To znamená, určite by tam bol doktor, bolo by tam nejaké stravovanie, bufet, spoločenská miestnosť. Myslím si, že mnoho obyvateľov mesta by to využilo,“ uviedol Demeter s tým, že v dobe, keď tento zámer navrhovali, to bolo reálne.

Odvtedy sa ale situácia zmenila a štát už nepodporuje väčšie inštitucionalizované domovy dôchodcov a plán už nie je možné zrealizovať. Jedinou možnosťou tak podľa neho zrejme zostávajú skutočne len byty.

Podľa Šimka však zámer vybudovať DS a DDS nebol reálny ani pred niekoľkými rokmi, keďže príslušný zákon, ktorý v jednom zariadení pripúšťa umiestnenie maximálne 40 klientov, platí už od roku 2008.

V tomto bode mu však oponoval poslanec Jaroslav Matzenauer, podľa ktorého by sa to dalo vyriešiť. „Pán Kuvik nemá problém povedať, ako sa bežne prideľujú nové súpisné čísla. Dá sa to oklamať, keby sme veľmi chceli,“ povedal. Pripomenul tiež, že ešte pred niekoľkými rokmi bol za vytvorenie DD a DSS v internáte nielen primátor, ale aj viceprimátor Jozef Tóth.

Budovu bývalého internátu získalo mesto R. Sobota do svojho majektu pred niekoľkými rokmi od Banskobystrického samosprávneho kraja. Stalo sa tak výmenou za pozemky pod cestnými komunikáciami, ktoré kraj spravuje.

Foto: Sobotnik.sk

2 Replies to “R. SOBOTA: Starý internát sa zmení na byty, alebo ho zakonzervujú. Aj zbúranie by stálo zhruba 1,3 milióna eur”

  1. Pingback: KRÁTKE SPRÁVY: V R. Sobote sú desiatky žiadateľov o nájomné byty, v Lenartovciach bolo vo februári najmenej zrážok

  2. Pingback: Projekt vysokej školy v Rimavskej Sobote by mohol zachrániť župný dom i internát - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár