R. SOBOTA: Investor chce na Včelinci postaviť pálenicu alebo liehovar, pozemky zatiaľ nemá isté

Vizualizácia budúcej pálenice, resp. liehovaru vytvorená spoločnosťou BY-PRODUCT

RIMAVSKÁ SOBOTA – Minimálne päť pracovných miest by chcela v Rimavskej Sobote vytvoriť spoločnosť BY-PRODUCT z Dunajskej Stredy, ktorá v tejto súvislosti opakovane požiadala samosprávu o odpredaj viac ako 2,5 hektára pozemkov na Včelinci, v katastrálnom území Tomašovej. Ide o časti parciel medzi cestou na Kurinec a garážovou zástavbou na Včelinci. Žiadosťou investora, ktorý má v pláne okrem iného vybudovať malý liehovar, sa zaoberali mestskí poslanci na svojom zasadnutí začiatkom marca.

Firma plánuje vybudovať prevádzkové priestory vo forme nebytových priestorov – kancelárie, skladové priestory, malú spracovateľskú prevádzku – pestovateľskú pálenicu resp. malý ukážkový ovocný liehovar, sušiareň a výkup lesného ovocia,“ uvádza sa v dôvodovej správe, ktorú dostali poslanci.

Ako sa v nej dodáva, na časti pozemkov by mal byť založený ovocný sad, ak to vlhkostné pomery pôdy dovolia. V opačnom prípade by na nich mala vzniknúť parková úprava. Tieto pozemky sú dôležité z hľadiska okolia – sú tam skládky a je pre nich (zástupcov investora, pozn. red.) neprijateľné, aby v susedstve ich pozemkov boli skládky a samonálety. Tieto pozemky vyžadujú značné náklady na úpravu a vyčistenie, preto vyžadujú ich predaj,“ tlmočila stanovisko zástupcov spoločnosti Katalin Lajka Éli z majetkoprávneho oddelenia Mestského úradu R. Sobota.

Rozdielne názory na cenu pozemkov

Pozemky sa nachádzajú v intraviláne mesta a ich vyhlášková cena je 9,96 eura. Finančná komisia mestského zastupiteľstva odporučila cena tri eurá za meter štvorcový. Podľa viceprimátora Jozefa Tótha by však uvedená nižšia suma bola až príliš nízka.

Sú tam síce obmedzenia, čo sa týka plynovodu, ale aj časti, kde by sa dokonca dali stavať domy. Okrem toho si myslím, že ako mesto nemáme potrebu predávať tieto parcely, lebo sú v prenájme a každý rok nám nosia peniaze,“ zdôvodnil.

Lokalita predmetných pozemkov, kde má vzniknúť liehovar

Nesúhlasil s ním však poslanec Jaroslav Matzenauer, podľa ktorého je cena navrhnutá finančnou komisiou tak akurát. „Ten projekt je od začiatku je pekný. Skutočne nemôžeme očakávať, že to niekto ide zhodnotiť na výstavbu rodinných domov, ale ide urobiť niečo pekné, zmysluplné a ešte zamestná ľudí,“ konštatoval poslanec s tým, že na týchto pozemkoch je dlhé roky len neporiadok.

Ako nadviazal poslanec Štefan Tankó, touto žiadosťou sa zastupiteľstvo zaoberá už rok a podľa jeho vedomostí záujemca povedal, že ju už podal naposledy. „Ak dakto za to nechce hlasovať, nech sa páči, ale potom nech žije s tým, že pokazil investíciu za pol milióna eur,“ zdôraznil. O vážnosti záujmu investora podľa Tankóa svedčí i to, že sa zámeru nevzdal ani po roku.

Rozhodovať budú koncom marca

Podľa poslanca Ivana Hazuchu sa neďaleký Kurinec rozvíja a tieto pozemky sú škaredé a zaplnené odpadom, pričom mesto podľa neho nebude mať v dohľadnej dobe peniaze na zmenu k lepšiemu. Pripomenul tiež, že on nesúhlasil so žiadosťou toho istého záujemcu o odpredaj iného päťhektárového pozemku v rovnakej lokalite, pretože ten sa dá využiť aj developersky. Pri tomto aktuálnom „zdevastovanom“ pozemku je ale podľa Hazuchu situácia iná a súhlasí s predajom.

Primátor Jozef Šimko v tejto súvislosti poznamenal, že mesto už podobné zarastené pozemky predávalo „za drobný peniaz“. Aj v tomto prípade podľa neho ide o lukratívny pozemok v intraviláne mesta. „Je na veľmi dobrom mieste. Ja v žiadnom prípade nepodpíšem jeho predaj za tri eurá za meter štvorcový,“ upozornil primátor.

Následne uvedený bod stiahol z rokovania s tým, že navrhne na jeho odpredaj vypísať verejnú obchodnú súťaž, alebo dražbu. Dodal tiež, že už teraz má na pozemok ponuku v sume päť eur za meter štvorcový a spomenul, že je iba zarastený, ale nie sú na ňom žiadne ruiny, ktorých odstránenie by si vyžiadalo zvýšené náklady. Vecou by sa tak poslanci mali zaoberať na najbližšom zasadnutí koncom marca.

Zdroj vizualizácie: rimavskasobota.sk

Pridaj komentár