TISOVEC: Ľudia vozia odpad do osady Hrb pri R. Píle, miestni ho tam pália

RIMAVSKÁ PÍLA – Nelegálny vývoz a pálenie odpadu v osade Hrb v katastri Rimavskej Píly je jeden z dlhodobých problémov, ktoré v tejto miestnej časti musí riešiť samospráva mesta Tisovec. Na poslednom, februárovom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval poslanec Ľubomír Bagačka, podľa ktorého sa tento problém opakuje a množí.

Ide o vývoz stavebného materiálu, v poslednej dobe umakartových jadier. Asi si viete predstaviť, kam. Chvalabohu, zabránili sme už vývozu pod Repište, k nižnému cintorínu, ale teraz je miestom, kde sa vozí všetok, s prepáčením, bordel, miestna osada,“ ozrejmil poslanec. Okrem umakartu môže niekedy ísť podľa neho aj o iný odpad, napríklad polystyrén, pneumatiky či starý nábytok.

Obyvatelia sa sťažujú

Ako ďalej spomenul, pri jednom z posledných prípadov odpad doviezol valník s dvojitou kabínou. „Nebudem menovať majiteľa, ale to, čo sa produkuje potom, keď sa ten umakart páli v osade, to by ste nechceli voňať každé ráno,“ doplnil Bagačka s tým, že na túto skutočnosť sa už sťažujú mnohí občania R. Píly a sú podozrievaví voči neznámym autám, ktoré smerujú k osade Hrb.

Treba si uvedomiť, že Rimavská Píla nie je smetisko. Všetok nespálený bordel končí v potoku, takže ak sa ideme biť do pŕs, že sme ekologickí, tak by sme v prvom rade mali toto riešiť. Viem, že každý chce mať veľmi pekne pred domčekom a v domčeku, ale na toto existuje legálna cesta – kontajnery a vyvážať to na určené miesta a nie pokútne do osady,“ zdôraznil poslanec.

Ako nadviazala primátorka Irena Milecová, tento problém v osade môže potvrdiť. „Ja som mala takisto telefonáty od občanov Rimavskej Píly a dala som to vyšetrovať mestskej polícii,“ povedala.

Podľa zastupujúceho náčelníka MsP Jána Vengrína v osade z takéhoto odpadu skládka nevzniká, pretože jej obyvatelia ho buď spália, alebo využijú na úpravu svojich príbytkov. „Nemajú to nikde poukladané, že by to to bolo niekde zhromaždené pri niektorej chyži,“ dodal.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár