VICEPRIMÁTOR TÓTH: V každej trochu rozvojovej dedine od Rožňavy po Zvolen sa opravujú staré bytovky

RIMAVSKÁ SOBOTA – V meste Rimavská Sobota stále chýbajú nové nájomné byty, vhodné napríklad ako štartovacie bývanie pre mladé rodiny s deťmi. V porovnaní s ňou sú na tom oveľa lepšie mnohé obce v okolí. Potvrdil to aj viceprimátor Jozef Tóth na marcovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) pri prejednávaní zámeru využitia bývalého internátu na Školskej ulici.

Podľa mňa by sme mali využiť to, že tu je nejaké forma aj iného budovania bytov, alebo prestavby tejto bytovej jednotky. Pretože napríklad minulý týždeň (koncom februára, pozn. red.) tri dni za sebou v rozhlase na Regine boli kadejaké dokrútky, že od Rožňavy až po Zvolen sa skoro v každej dedine, ktorá je aspoň trošku rozvojová, opravujú staré bytovky, ktoré mali družstvá a podobne,“ povedal Tóth, podľa ktorého sa takéto byty vytvárajú pomocou Štátneho fondu rozvoja bývania.

Dodal, že starostovia v reportážach spomínali, že okolo 30 percent takýchto bytov je určených pre „cudzích“ ľudí, ktorí prichádzajú z iných obcí a zvyšujú tak počet obyvateľov. „Takto tu mladých neudržíme. Ešte aj tí, ktorí sú tu, nám ujdú do Lučenca alebo do Detvy, lebo budú mať bývanie, kde sa nebudú musieť zadĺžiť na 30 rokov,“ zdôraznil rimavskosobotský viceprimátor Tóth.

Lučenec je na tom omnoho lepšie

O tejto problematike sme písali na Sobotníku pred zhruba dva a pol rokom. V článku sme vtedy uviedli, že Rimavskej Sobote chýbajú nájomné byty a v tomto smere ju predbiehajú nielen okresné mestá ako Lučenec, aj mestečká a dediny. Šlo napríklad o Fiľakovo, Jelšavu, Dobšinú či Modrý Kameň.

Situácia sa odvtedy vôbec nezmenila v prospech R. Soboty. Jej najväčší mestský rival, Lučenec, sa jej rýchlo vzďaľuje, keďže v tejto metropole Novohradu je v realizácii hneď niekoľko projektov. Ide napríklad o rekonštrukciu a dostavbu betónového skeletu na Rúbanisku II, kde by malo vzniknúť 74 bytov, či rekonštrukciu pavlačového domu na Ul. M. Gorkého, kde vznikne 21 bytov. Ďalších 26, v tomto prípade nadštandardných bytov, má vzniknúť v budove bývalého gastra.

S nové byty však pribúdajú aj v menších mestách či dokonca dedinách. Nedávno sme písali o Jelšave, kde za posledné roky rekonštruujú už štvrtú doteraz nevyužívanú bytovku, prípadne Plešivec, kde vlani postavili úplne novú bytovku s 36 bytmi za 1,6 milióna eur. Okrem toho ešte v roku 2014 postavili ďalších 18 nájomných bytov.

Čo sa týka Rimavskej Soboty, okrem spomínaného internátu, ktorého prestavbou by malo vzniknúť 132 bytov, sa niekoľko rokov pripravoval projekt výstavby dvojbytovky s 34 nájomnými bytmi na Hostinského ulici. Tento projekt však už zrejme definitívne odišiel do stratena. Jediným miestom, kde by tak mali pribudnúť nové bytové priestory v R. Sobote, je nová budova vo výstavbe pri gymnáziu na tej istej ulici.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár