BBSK v tomto roku opraví 92 úsekov ciest, z toho v okrese R. Sobota 17

BANSKÁ BYSTRICA – Celkovo 92 úsekov ciest II. a III. triedy v dĺžke vyše 121 kilometrov plánuje v tomto roku obnoviť na svojom území Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Informoval o tom v tlačovej správe s tým, že z vlastného rozpočtu do týchto rekonštrukcií investuje viac ako 14,1 milióna eur.

Konkrétne v Rimavskosobotskom okrese má byť opravených 17 úsekov ciest v celkovej dĺžke vyše 34,8 kilometra. „Čoskoro očakávame dokončenie rekonštrukcie 5,6-kilometrového úseku v okrese Rimavská Sobota na osi Zádor – Ivanice – Cakov,“ konkretizoval predseda BBSK Ján Lunter.

Aj v ďalších okresoch

Čo sa týka ďalších okresov v našich regiónoch, v Revúckom okrese to bude 8 obnovených úsekov (10,3 km), v Poltárskom 3 (5,7 km), v Lučeneckom 13 (12,9 km) a vo Veľkokrtíšskom 10 (16 km). K týmto úsekom v priebehu rokov 2022 – 2023 pribudnú aj ďalšie, na ktoré sa kraju podarilo získať peniaze z európskych zdrojov.

V Gemeri/Malohonte a Novohrade ide o rekonštrukciu cesty a mostov II/529 Brezno – Č. Balog a III/2724 Kokava nad Rimavicou – Utekáč za vyše 11,5 milióna eur. O problémoch s rekonštrukciou tohto úseku sme písali v samostatnom článku:

Ďalej je to rekonštrukcia cesty a mostov II/585 Pôtor – Dolná Strehová – Lučenec a II/591 cestný násyp pred obcou Horný Tisovník (spolu 18 miliónov eur) či rekonštrukcia cesty a mostov II/571 Fiľakovo až po hranicu okresov Lučenec a Rimavská Sobota.

BBSK odštartoval tohtoročnú sezónu rekonštrukcií ciest symbolicky v obci Veľká Čalomija v okrese Veľký Krtíš. Práve v tomto okrese už boli ukončené rekonštrukcie prvých štyroch tohtoročných úsekov v celkovej dĺžke 6,5 kilometra a hodnote takmer 660-tisíc eur. Konkrétne ide o vybrané úseky ciest Čebovce – Nenince, Veľký Čalomija – spojka, Malý Krtíš – BušinceKoláre – Kosihy nad Ipľom.

Okrem už spomínaných úsekov máme tento rok v okrese Veľký Krtíš v pláne rekonštruovať ďalších desať, v celkovej dĺžke vyše 16 kilometrov a v hodnote presahujúcej 2 milióny eur,“ povedal Ján Lunter.

Kraj sa zameria aj na mosty

Jednou z priorít kraja do najbližších rokov sú systematické rekonštrukcie mostov, ktoré sú v kritickom stave. Pôjde najmä o mosty, ktoré sú podľa ich stavebno-technického stavu zaradené v kategóriách V. a VI. (zlý a veľmi zlý stav) a o mosty špecifického konštrukčného typu – tzv. Vloššák.

V tejto chvíli je už na rekonštrukciu pripravených 15 konkrétnych mostov v hodnote viac ako 3 milióny eur, k nim však po rokovaniach pribudnú ďalšie. V našich regiónoch je medzi nimi Muráň – rekonštrukcia mosta č. 531 – 042, Lučenec – rekonštrukcia mosta č. 2655 -3, Panické Dravce – rekonštrukcia mosta č. 585 – 003, Čelovce – rekonštrukcia mosta č. 2568 – 10 a Želovce – rekonštrukcia mosta č. 2607 – 2.

Zdroj: BBSK, foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár