HNÚŠŤA: Projekt domova dôchodcov je „zamrazený“, skomplikoval ho Covid-19 aj ceny stavebnín

HNÚŠŤA – Výstavba domova dôchodcov a domova sociálnych služieb (DD a DSS) v Hnúšti sa skomplikovala a omeškala, hlavne z dôvodu pandémie COVID-19 a aktuálneho rapídneho zvyšovania cien stavebných materiálov. Na poslednom zasadnutí hnúšťanského mestského zastupiteľstva o tom informoval Dušan Udvardy, zástupca spoločnosti Schmitlpharm, ktorá chce projekt DD a DSS v Hnúšti realizovať.

V úvode primátor Roman Lebeda pripomenul doterajšie dianie vo veci prípravy DD a DSS. Viceprimátor Grigorij Šamin našiel investora ešte v roku 2019, predstavil nám ho a po rokovaní sme súhlasili s takouto spoluprácou. Schválili sme memorandum o porozumení, ale prišla do toho pandémia a do dnešného dňa sa nenaplnilo, takže sme si vyžiadali takéto stretnutie,“ priblížil Lebeda, ktorý doterajšiu spoluprácu s investorom hodnotí ako korektnú.

Spomínané memorandum zatiaľ podľa Udvardyho napriek pôvodným plánom ešte nie je naplnené. „Moja vízia bola, že teraz niekedy sa už budeme baviť o stavebnom povolení a ďalších krokoch,“ priznal. Doplnil tiež, že v dôsledku zdražovania cien stavebných materiálov, ktoré sa medzičasom udialo, už projekt nebude reálny, ak by ho investor mal financovať len z vlastných zdrojov a úverov, preto hľadajú iné možnosti.

Ešte pred pandémiou začal Schmidlpharm riešiť územné konanie hnúšťanského DD a DSS. „To znamená, pripravili sme základné parametre projektu. Budem úprimný, do toho sa nám ešte pred pandémiou trošku skomplikovali naše interné veci. To znamená, že sme finalizovali a spúšťali zariadenie neďaleko od vás, v Hrnčiarskej Vsi a finalizujeme aj polikliniku, ktorá nám zobrala dosť našich zdrojov,“ ozrejmil Udvardy.

Projekt je zamrazený, ale nie zrušený

V súčasnosti je preto projekt DD a DSS Hnúšťa podľa neho „trošíčku zamrazený“, pretože prehodnocujú financovanie projektu. Počítali totiž s tým, že by ho financovali z úverových zdrojov či Štátneho fondu rozvoja bývania. Vzhľadom na spomínané predraženie stavebných materiálov by si však podľa zástupcu Schmidlpharmu tento spôsob financovania vyžiadal neúmerné doplatky klienta. „Dostávame sa k číslam, že ak by sme zobrali úver, tak jednoducho to ekonomicky nevyjde, zariadenie bude dlhodobo v strate, čo je, samozrejme, nereálne,“ dodal Udvardy.

Investor preto začal riešiť inú cestu, ktorou sú zdroje z tzv. plánu obnovy. V tejto súvislosti sa však podľa Udvardyho objavili dva sporné body – trvalá udržateľnosť zariadenia na 20 rokov a s tým súvisiace kontroly, ako aj vysporiadanie pozemkov. „My by sme od vás (samosprávy, pozn. red.) museli tie pozemky kúpiť. Riziko, do ktorého máme ísť, by tak zase významne narástlo,“ zdôvodnil.

Zároveň však dodal, že s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR už rokovali (a ďalej rokujú), pričom rezort k prípadnému prehodnoteniu týchto dvoch bodov pristupuje pozitívne. K zmene by však došlo v prípade kapacity zariadenia, ktorá by nemohla byť pôvodne plánovaných 40 klientov, ale iba 12, prípadne 30 klientov na jednu budovu. Tých by však v Hnúšti mohlo vzniknúť viac, hoci aj postupne.

Ako nadviazala vedúca oddelenia vnútornej správy, školstva a sociálnych vecí Mestského úradu Hnúšťa Michaela Hroncová, zástupcovia mesta sa nedávno zúčastnili konferencie na pôde Banskobystrického samosprávneho kraja, kde bol zo strany ministerstva podrobnejšie predstavený plán obnovy a odolnosti, ako aj investícií do sociálnych služieb. „Podmienky pre investorov sú naozaj dosť prísne stanovené. Na všetky nové budovy a investície budú kladené aj prísne ekologické požiadavky, s čím bude pri projekte nutné počítať,“ upozornila vedúca.

V Hrnčiarskej Vsi sú lákadlom jednolôžkové izby

Udvardy spomenul aj ceny v Hrnčiarskej Vsi, kde sa mesačné poplatky pohybujú v rozmedzí zhruba od 530 až do 650 eur. „Ak nebude Slovensko putovať do šialenstva v zmysle cien, tam budúci rok vidím priestor aj na možné zlacnenie,“ avizoval s tým, že výhodou sú práve jednolôžkové izby, o ktoré je záujem a v takýchto zariadeniach sú pomerne vzácne. V Hrnčiarskej Vsi sú pritom v obidvom budovách nového DD a DSS len takéto izby, navyše s nadštandardnými rozmermi 5 x 4 metrov.

Tá cena určite nie je nízka, ale nie je úplne ‚ustrelená‘, keďže sme zisťovali, aké sú poplatky v okolitých súkromných zariadeniach. Samozrejme, súťažiť so štátnymi zariadeniami nevieme, tie sú aj v zmysle financovania trochu inak nastavené,“ zdôvodnil zástupca Schmitlpharmu.

Po sfinalizovaní podmienok zo strany ministerstva, čo by mohlo byť o dva až tri mesiace, by sa podľa neho investor a samospráva mali opäť stretnúť a porozprávať sa o prípadnom pokračovaní projektu výstavby DD a DSS v Hnúšti. S týmto návrhom súhlasil aj primátor.

Asi najlepšie by bolo, keby sme sa osobne stretli, aj s pár kolegami poslancami, ale až v okamihu, keď budú jasné tie podmienky, o ktorých ste hovorili,“ zakončil Lebeda.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár