SSC v roku 2022 v Rimavskosobotskom okrese zrekonštruuje dva úseky ciest

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dva úseky ciest v Rimavskosobotskom okrese sa počas roka 2022 dočkajú komplexnej rekonštrukcie. Ide o časť komunikácie I/16 medzi Rakytníkom a Figou, ako aj úsek cesty I/72 medzi Rimavskou Baňou a Hnúšťou. Sobotnik.sk o tom informoval Martin Guzi z komunikačného odboru Slovenskej správy ciest (SSC).

Ide o komplexné rekonštrukcie zamerané na zlepšenie bezpečnostných parametrov ciest, zahŕňajúce výmenu asfaltového krytu, na miestach, kde je to potrebné spojenú s výmenou podložia,“ priblížil Guzi.

Obnova týchto dvoch úsekov podľa neho ďalej zahŕňa rekonštrukciu odvodňovacích zariadení, priepustov, mostov, výmenu cestných zádržných systémov (zvodidiel), zvislého dopravného značenia, ako aj realizáciu vodorovného dopravného značenia v plaste s akustickými prvkami.

Modernizácia by mala  prebiehať podľa poveternostných podmienok od marca 2022, doba realizácie je 12 mesiacov s vylúčením zimného obdobia. Predpokladaný termín  ukončenia je jún 2023,“ konkretizoval Guzi.

Takmer 11 kilometrov

Prvý rekonštruovaný úsek je medzi križovatkami pri Rakytníku a Fige, jeho dĺžka je 4,02 kilometra. Zhotoviteľom je spoločnosť COLAS Slovakia, pričom cena za realizáciu diela je takmer 3,5 milióna eur. Práce na tejto vozovke sa už začali koncom marca.

Druhý zrekonštruovaný úsek medzi Rimavskou Baňou a Hnúšťou bude v dĺžke 6,65 kilometra a jeho zhotoviteľom má byť METROSTAV DS. Cena za realizáciu diela je viac ako 3,3 milióna eur. V tomto úseku sa však práce zatiaľ nezačali.

V roku 2021 podľa Guziho v okrese R. Sobota SSC realizovala veľkoplošné opravy ciest I. triedy s výmenou asfaltových krytov vozoviek v dvoch vrstvách na úsekoch komunikácií I/72  Hačava – Skálie – Tisovec v dĺžke 6,3 km, I/72  Tisovec – Bánovo v dĺžke 6,26 km, I/16 križovatka R2 Ožďany – Rimavská Sobota časť Vinice v dĺžke 9,3 km, I/16 Rimavská Sobota časť Vinice – Bátka v dĺžke 5,25 km, I/67 štátna hranica SR/MR Kráľ – Štrkovec v dĺžke 7,72 km a I/72 Hrachovo – obchvat v dĺžke 2,150 km.

Celkovo sa vlani opravilo v Rimavskosobotskom okrese 36,98 km ciest I. triedy v súhrnnej hodnote bezmála 9,9 milióna eur.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár