Pokazený zálohomat v rimavskosobotskom hypermarkete je skôr výnimkou, tvrdí Tesco

RIMAVSKÁ SOBOTA – Približne jeden týždeň bol pokazený tzv. zálohomat v hypermarkete Tesco Rimavská Sobota, ktorý slúži na spätný výkup plastových a hliníkových obalov od nápojov. Keďže ide o jediný takýto stroj v najväčšej rimavskosobotskej predajni, jeho odstavenie rozladilo či rozhnevalo mnohých zákazníkov, čoho sme boli v niekoľkých prípadoch svedkami aj my osobne. Podľa stanoviska spoločnosti Tesco, ktoré pre Sobotnik.sk poskytla manažérka spoločenskej zodpovednosti Martina Lehotská, však takéto poruchy nie sú časté.

Od spustenia zálohovania na Slovensku evidujeme len nízky počet prípadov, kedy prišlo k technickým problémom so zálohomatmi. Tie však boli promptne vyriešené zo strany technikov spoločnosti Tomra, ktorá zálohomaty v Tesco predajniach prevádzkuje. Technickú poruchu sme zaevidovali aj v obchode v Rimavskej Sobote, čo nás veľmi mrzí a budeme robiť všetko pre to, aby sa daný problém neopakoval,“ prisľúbila Lehotská.

Zároveň dodala, že zálohovanie je medzi zákazníkmi Tesca veľmi obľúbené. Záujem o odovzdanie plastových fliaš a plechoviek podľa jej slov vysoko prekračuje očakávania spoločnosti Tesco, ktoré si určila pred spustením povinného zálohovacieho systému. „Od začiatku januára do 20. marca 2022 zákazníci Tesca zálohovali cez automaty v našich obchodoch rekordných 5,74 milióna kusov,“ konkretizovala manažérka.

V rimavskosobotskom Tescu je však inštalovaný iba jeden zálohomat a podľa našich skúseností kapacitne často nepostačuje záujmu zákazníkov. Napríklad konkurenčný LIDL má menšiu predajnú plochu, ale zálohomaty sú v jeho predajni dva. Pýtali sme sa preto Tesca, či neplánuje pridať ďalší zálohomat do svojho hypermarketu v R. Sobote. Na túto otázku sme ale nedostali odpoveď.

Taktiež sme sa pýtali, či nebolo možné v čase poruchy zálohomatu zabezpečiť výkup obalov iným spôsobom. Ani na túto otázku sme nedostali priamu odpoveď. „Ohľadom iných riešení výkupu fliaš a plechoviek odporúčame obrátiť sa na neziskovú organizáciu Správca zálohového systému,“ skonštatovala Lehotská.

Pridaj komentár