V mestských lesoch R. Soboty sa vlani vyťažilo viac než 5800 kubíkov dreva

RIMAVSKÁ SOBOTA – Celkovo 5813 kubických metrov dreva bolo vlani vyťažených v mestských lesoch Rimavskej Soboty. Samospráva za to mala príjem 100 114 eur. Vyplýva to z informatívnej správy o hospodárení v mestských lesoch za rok 2021, ktorú na jednom z posledných zasadnutí rimavskosobotského zastupiteľstva predložil lesný hospodár Zdeno Hronec.

Výhľad plánu na rok 2022 je ťažba dreva v objeme 5500 kubických metrov, ktorá bude predmetom verejnej obchodnej súťaže a bude zahŕňať obnovnú úmyselnú, ako aj náhodnú ťažbu,“ avizoval Hronec.

Dodal, že v roku 2021 v mestských lesoch neregistrovali krádeže dreva. Čo sa týka pestovateľskej činnosti, v uplynulom roku podľa neho nebola zalesňovacia povinnosť vyplývajúca zo zákona o lesoch a táto činnosť čaká mesto v tomto roku. „Umelou sadbou to bude na deviatich hektároch a prirodzeným zmladením na 15 hektároch,“ konkretizoval s tým, že zámerom pestovateľskej činnosti je ďalej zvyšovať zastúpenie duba v mestských lesoch a tým zvyšovať hodnotu majetku mesta.

Mestské lesy Rimavskej Soboty ležia v katastrálnych územiach mesta Rimavská Sobota, jej časti Tomašová, ako aj dediny Gemerček. Z celkovej rozlohy 1508 hektárov je približne 1456 hektárov hospodárskych lesov a ďalších 52 hektárov lesov osobitného určenia. V minulosti v nich samospráva dávala ročne vyťažiť až 7000 kubických metrov dreva, tento objem ťažby bol neskôr znížený na 3500 kubíkov.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár