Slovensko má zásoby uránu na 50 rokov. Kedysi ho hľadali aj pri Kocihe

KOCIHA – Jedným z energetických problémov, ktoré sa objavili v súvislosti s vojnou na Ukrajine a protiruskými sankciami, je získavanie jadrového paliva do našich atómových elektrární. Jeho zatiaľ poslednú dodávku Slovensko dostalo začiatkom marca letecky priamo z Ruska, vďaka čomu by sme mali mať zásoby tohto paliva na zhruba rok a pol dopredu. Čo však bude ďalej, je otázne.

Túto problematiku pred niekoľkými dňami spomenula aj poslankyňa Jana Bittó Cigániková v relácii TV Markíza Na telo.Možno nie všetci vedia, že aj na Slovensku máme zásobu uránu na ďalších 50 rokov. To je možno na debatu aj s ochrancami životného prostredia, keď sa máme nejakým spôsobom odpojiť (od Ruska, pozn. red.), či je toto alternatíva,podotkla Bittó Cigániková.

Spomenula tiež, že vďaka ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi a jeho rezortu, ktorý zabezpečil dovoz paliva do atómových elektrární začiatkom marca, má Slovensko jadrové palivové tyče na zhruba rok a pol. „To znamená, elektrinu budeme schopní vyrábať. My jej vyrobíme viacej ako spotrebujeme ešte ďaleko do ďalšieho roka,“ dodala poslankyňa.

V prípade spomínaných zásob uránu ide predovšetkým o lokalitu Čermeľ – Jahodná pri Košiciach. Na tomto mieste bol od roku 1985 uskutočňovaný aj geologický prieskum, ktorý pokračoval v roku 2005 až 2015. Pod zemou by tam malo byť až okolo 15 000 ton uránu, čím by šlo o celosvetovo významné ložisko. Slovensko však v súčasnosti nedokáže z uránu vyrábať palivové tyče, takže v tomto smere by sme aj tak boli odkázaní na zahraničie.

Proti ťažbe sa navyše zdvihla masívna vlna odporu vrátane petície, ktorú podľa portálu kosice.korzar.sme.sk podpísalo približne 100 000 ľudí a 40 samospráv. Prípadnú ťažbu uránu na Jahodnej napokon v roku 2018 stopol Najvyšší súd SR.

Aj pri Kocihe

Urán však v minulosti hľadali aj v našich regiónoch, konkrétne pri dedine Kociha. Na Facebooku o tom informovala stránka Banské diela, kde sa nachádza i niekoľko fotografií priamo z bane.

V blízkosti obce Kociha sa nachádza malá prieskumná štôlňa určená na overenie zásob uránu (neoverené) v danej lokalite. Štôlňa je v údolí miestneho potoka v blízkosti malého vodopádu. Vo svahu nad štôlňou je ryha určená pravdepodobne na povrchové overenie zrudnenia,“ píše sa na stránke.

Štôlňa je podľa Banských diel malá a má iba niekoľko desiatok metrov. „Na jej konci sa nachádzajú dve rozrážky, ktoré majú dĺžku len niekoľko metrov. Vzduch v štôlni je ťažký a oproti vonkajšiemu vzduchu sa ťažie dýcha,“ dodávajú Banské diela s tým, že súčasnosti štôlňa slúži ako zimovisko netopierov.

Samozrejme, toto určite neznamená, že by sa v blízkej dobe mal urán pri Kocihe naozaj ťažiť a je otázne, či sa tam vôbec nachádza v množstve, aby jeho ťažba bola rentabilná. Malé rozmery štôlne skôr svedčia o opaku. Je však pravdepodobné, že v súvislosti so zhoršujúcou sa medzinárodnou situáciou bude štát v blízkej budúcnosti hľadať nové ložiská nielen na urán, ale i ďalších energetických surovín priamo na našom území.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár