Turisti opäť vystúpia na vrch Sinec z troch strán

Horáreň u Faba na Sinci

LEHOTA N. RIMAVICOU/R. BAŇA/R. BREZOVO – Turistiku a utužovanie vzťahov medzi susediacimi dedinami aj ich obyvateľmi skĺbuje akcia Výstup na Sinec, ktorej 6. ročník sa koná v sobotu 30. apríla v štyroch obciach pod týmto vrchom. Zúčastňujú sa jej nielen domáci obyvatelia, ale aj turisti z iných regiónov či dokonca zahraničia.

V organizovaní akcie bola pre covidovú situáciu dvojročná pauza, tohto roku však v tradícii pokračujeme. Rovnako ako počas uplynulých ročníkov, aj teraz obyvatelia každej obce na Sinec vystúpia zo svojej strany a zídeme sa hore pri horárni u Faba,“ povedal pre Sobotnik.sk starosta Lehoty nad Rimavicou Ivan Antal.

Jednotlivé výstupy sa tak budú začínať v Rimavskom Brezove, Rimavskej Bani a Lehote nad Rimavicou. Súčasťou podujatia je aj obec Rimavské Zalužany, jej obyvatelia sa zvyknú pridať buď susedom z R. Bane či Lehoty n. Rimavicou.

Na akcii sú však, samozrejme, vítaní aj ďalší účastníci mimo týchto štyroch dedín, pridať sa zvyknú napríklad turisti z Hnúšte či Brezna. Nie je potrebná žiadna registrácia stačí prísť v sobotu do 8:00 k obecným úradom v prvých troch menovaných dedinách. „Každý, kto sa chce pridať, je vítaný. Na vrchole Sinca bude pripravený guľáš a možnosť opekania,“ dodal Antal.

Organizovaním tohto podujatia v Lehote n. Rimavicou a okolí nadviazali na tradíciu z 80. rokov 20. storočia, keď sa v regióne každoročne konala akcia 100 jarných kilometrov. Tá však neskôr zanikla a výstupom na Sinec ju v roku 2015 obnovili samosprávy Lehoty n. Rimavicou a R. Bane. O rok neskôr sa pridali aj R. Brezovo a R. Zalužany. Prvého ročníka sa zúčastnilo okolo 70 účastníkov, neskôr ich počet stúpol až nad 150.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár