Začiatok rekonštrukcie cesty od Kokavy cez Utekáč ovplyvnili zvýšené ceny materiálov. Stavať by sa však aj tak mohlo už v lete

KOKAVA N. RIMAVICOU/UTEKÁČ – Začiatok rekonštrukcie ciest II/529 a III/2724 medzi Kokavou nad Rimavicou, Utekáčom, Sihlou a Breznom by mohol byť v lete 2022. Na svojom facebookovom profile o tom informoval podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter, podľa ktorého kraj pre zvýšené ceny stavebných materiálov musel súťaž na zhotoviteľa stavby vyhlásiť nanovo.

Problém sa začal súťažou, ktorú sme vyhlásili koncom roka 2020. Vyhodnotená bola vo februári 2021 a v apríli sme oznámili víťazovi, že je víťaz. Tu by problém nebol, keby sme sa následne nemuseli riadiť legislatívou, ktorá hovorila, že ešte musí prebehnúť tzv. ex ante kontrola. To znamená, že Úrad pre verejné obstarávanie musí spätne skontrolovať, či táto súťaž prebehla v súlade so zákonom,“ vysvetlil Lunter.

Spomínaná kontrola podľa jeho slov trvala až do januára 2022, keď BBSK konečne dostal informáciu o tom, že všetko je v súlade so zákonom a môže pristúpiť k podpisu zmluvy so zhotoviteľom rekonštrukcie a následne so samotnou výstavbou.

Žiaľ, medzičasom prebehlo niekoľko kríz a jedna z nich bola komoditná, v rámci ktorej významne stúpli ceny vstupov, ako sú asfaltové zmesi a ďalšie materiály. To spôsobilo, že pôvodný víťaz nie je naďalej schopný zrealizovať túto zákazku za vysúťaženú sumu. To znamená, že on, ako aj všetci ďalší uchádzači nám oznámili, že odstupujú od súťaže, čo pre nás znamená, že ju musíme vyhlásiť odznova,“ konštatoval podpredseda BBSK.

Ako dodal, dobrou správou je to, že medzičasom vláda SR aj na základe podnetu BBSK zmenila legislatívu a uvedené spätné ex ante kontroly už nie sú povinné. „To znamená, že keď túto súťaž vysúťažíme nanovo, môžeme okamžite podpísať zmluvu a začať so stavebnými prácami. Mám dobrú vieru a som veľmi optimistický, že stavebné práce sa začnú už v roku 2022,“ avizoval Lunter.

Zároveň pripomenul, že na rekonštrukciu tejto cesty má kraj od konca roka 2020 hotovú kompletnú projektovú dokumentáciu, platné stavebné povolenie a tiež zdroje vo forme viac než deväť miliónov eur.

V januári ešte podľa BBSK zvýšené ceny materiálov projekt neohrozovali

Keď sme sa na zvýšené ceny stavebných materiálov a z toho vyplývajúce možné ohrozenie rozpočtu pýtali BBSK v januári 2022, teda len zhruba pred tromi mesiacmi, hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková nás ubezpečovala, že sa toho neobávajú.

„Čo sa týka otázky na zdražovanie stavebných materiálov – to sa týka prevažne dreva, reziva či kovových konštrukčných prvkov, potrebných pri rekonštrukciách budov. Významné zdražovanie materiálov potrebných pre rekonštrukcie ciest nám zatiaľ dodávatelia nehlásili,“ skonštatovala hovorkyňa v januári.

Napriek tomu by kraj mohol stihnúť vtedy avizovaný začiatok rekonštrukcie cesty, keďže ten bol podľa Štepánekovej odhadovaný na 2. až 3. kvartál tohto roka. Celý článok z januára nájdete na nasledovnom odkaze:

Opravených má byť 34,5 kilometra ciest

Celková dĺžka cesty II/529 je podľa dôvodovej správy zhruba 25,4 kilometra. Z toho je v nevyhovujúcom stave bezmála 19,3 kilometra. Čo sa týka cesty III/2724, jej dĺžka je takmer 19,8 kilometra a v nevyhovujúcom stave je z nej 14 kilometrov.

Celková dĺžka plánovanej rekonštrukcie ciest v rámci oboch etáp projektu má byť približne 34,5 kilometra. Súhrnné oprávnené náklady obidvoch etáp rekonštrukcie sú na úrovni zhruba 10,7 milióna eur.

Projektovú dokumentáciu na obnovu obidvoch ciest začal kraj pripravovať v lete 2018, pričom začiatok prác vtedy odhadoval už na rok 2019. V tom roku však napokon BBSK len začal zháňať potrebné financie na opravu týchto ciest z eurofondov.

Začiatok rekonštrukcie bol následne avizovaný na august alebo september 2020, neskôr na rok 2021. Doteraz posledným termínom, ktorý BBSK uviedol ešte vlani na jeseň, bola jar 2022.

O rekonštrukcii cesty z Kokavy cez Utekáč hovorí Ondrej Lunter vo videu od jeho začiatku do 2:40 minúty:

Foto: BBSK

One Reply to “Začiatok rekonštrukcie cesty od Kokavy cez Utekáč ovplyvnili zvýšené ceny materiálov. Stavať by sa však aj tak mohlo už v lete”

  1. Pingback: BBSK v tomto roku opraví 92 úsekov ciest, z toho v okrese R. Sobota 17

Pridaj komentár