FIĽAKOVO: Posledné dva roky boli pre domov dôchodcov Nezábudka ťažké, udržať zamestnanosť pomôže nový stacionár

FIĽAKOVO – Stratou vyše 6000 eur uzavrela vlaňajší rok nezisková organizácia Nezábudka, ktorá v meste Fiľakovo prevádzkuje zariadenie pre seniorov a zdravotne ťažko postihnutých ľudí. Predchádzajúce dva roky však organizácia zaznamenala zisk. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva vo Fiľakove to uviedla riaditeľka neziskovej organizácie Mária Veliká pri prezentácii výročnej správy o činnosti a hospodárení zariadenia.

Posledné dva „covidové“ roky boli podľa nej pre zariadenie ťažké, či už z dôvodu dočasného uzavretia organizácie a izolácie klientov od príbuzných, alebo výpadkov personálu. „Mali sme týždne, keď zo 48 zamestnancov viac ako polovica bola práceneschopná,“ konkretizovala Veliká s tým, že prvýkrát za 14 rokov fungovania tejto organizácie musela nariadiť nadčasy, aby vôbec mohli situáciu zvládnuť.

Pre covid zariadenie Nezábudka podľa jej slov prišlo o veľa klientov a ťažko ich nahrádzajú novými. Konkrétne z kapacity 53 klientov je voľných deväť miest. „Aj teraz k nám prichádzajú klienti, ktorí sú vo veľmi vážnom zdravotnom stave, prakticky by mali byť klientmi iných organizácií, ale my riešime úlohy, ktoré by mali väčšinou riešiť zariadenia paliatívnej starostlivosti, hospice a podobne,“ skonštatovala Veliká s tým, že niektorí klienti prežijú v zariadení len dva či tri dni. Doplnila, že výpadok klientov ovplyvní aj príjmy zariadenia, snažia sa preto šetriť.

Pomôcť udržať zamestnanosť má aj nový stacionár, kam plánujú presunúť časť klientov. „Máme šťastie v nešťastí, lebo, ak sa nám to podarí, tak od budúceho roka budeme tých zamestnancov financovať zase z nejakej štátnej dotácie. To znamená, že nebudeme prepúšťať,“ vyzdvihol primátor Attila Agócs.

Na zriadení denného stacionára pracovala samospráva Fiľakova niekoľko posledných rokov. Prví klienti by jeho služby mali začať využívať na jeseň 2022.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár