B. Kollár hovoril v Tisovci aj o kruhovej križovatke na Sobôtke či prípadnej novej nemocnici v R. Sobote. Šimka označil za „hlas zdravého rozumu“

Dušan Šmidt, Tomáš Maroš, Ján Vengrín, Boris Kollár a Igor Kašper
Boris Kollár pri návšteve CSM Tisovec

TISOVEC – Výstavba dlho očakávanej kruhovej križovatky na Sobôtke, vstup primátora Rimavskej Soboty do Sme rodina či možná výstavba novej nemocnice v Rimavskej Sobote. Aj to boli niektoré z tém, ku ktorým sa vyjadril predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár počas svojej piatkovej (20. 5.) návštevy Tisovca.

V prípade kruhového objazdu na Sobôtke, ktorý má pri R. Sobote nahradiť nevyhovujúcu križovatku ciest I/16, I/72 a II/531, už bolo podľa Kollára rokovanie s generálnym riaditeľom Slovenskej správy ciest, projektová dokumentácia je pripravená a stavebné povolenie „by malo byť každú chvíľu“.

Je to v dosť vysokom štádiu. Mám pocit, že nejaký základný kameň sa tam bude už na jeseň klepkať a otvárať táto stavba,“ konkretizoval predseda parlamentu.

Bude v R. Sobote nová nemocnica?

Ďalej spomenul vyše 700 miliónov eur z eurofondov, z ktorých by sa cez Plán obnovy mali stavať niektoré nové nemocnice na Slovensku. „Je v pláne, že by teoreticky mohla byť jedna úplne zbrusu nová nemocnica v Rimavskej Sobote a v Humennom. To by bol presne ten typ, ako je v Michalovciach,“ konštatoval Kollár s tým, že zdravotná starostlivosť v týchto regiónoch by dostala úplne inú kvalitu.

Tento región si to zaslúži, lebo je to ‚najťažší‘ región v tejto časti Slovenska. Je tu najväčšia nezamestnanosť, bol to ťažko skúšaný región, odchádzali fabriky, krachovali po 89-tom. Videli sme, čo sa tu všetko porobilo a akým spôsobom sa tieto regióny vyľudňovali. Máte tu dediny, ktoré sú poloprázdne, mladí ľudia sem neprídu,“ povedal Kollár s tým, že vláda by sa na tieto regióny mala viacej zamerať.

Dodal, že o tejto možnej výstavbe tejto nemocnice mal rokovať aj na piatkovom stretnutí s rimavskosobotským primátorom Jozefom Šimkom, pretože potrebujú vytvoriť podporu takejto myšlienke aj z regiónu. „Sú tu totiž dve alternatívy. Buď sa to spraví tou alternatívou Humenné, R. Sobota, Martin, Bratislava, alebo je druhá, že niečo bude v Prešove, v Trnave a ostatné prostriedky sa minú na Rázsochy (plánovaná nová univerzitná nemocnica v Bratislave, pozn. redakcie), čo by bolo veľmi nešťastné,“ podotkol Kollár.

Vizualizácia novej nemocničnej budovy v Rimavskej Sobota (zdroj Svet zdravia)

V prípade novej nemocnice v R. Sobote by malo ísť o stavbu modernej budovy, spĺňajúcej súčasné medicínske štandardy, ktorá by nahradila nikdy nedokončený pavilón B v areáli Nemocnice Svet zdravia Rimavská Sobota. Prevádzkovateľ nemocnice ho pôvodne plánoval odkúpiť od Banskobystrického samosprávneho kraja a dostavať, napokon však zmenil plány a uvažuje o jeho zbúraní a nahradení spomínanou novou budovou. Mala by stáť okolo 70 miliónov eur a vzniklo by v nej zhruba 280 lôžok. Sieť Svet zdravia by podľa vyjadrenia svojich predstaviteľov využila projekt z Michaloviec, kde už takúto nemocnicu postavila.

Vstúpi rimavskosobotský primátor do Sme rodina?

Kollár sa zmienil aj o prípadnom vstupe Jozefa Šimka do hnutia Sme rodina. Ten je po odchode z Ľudovej strany Naše Slovensko stále nezaradeným poslancom NR SR. „Dvere má otvorené pani poslankyňa Hatráková, Tabák, aj pán Šimko. Teraz je nezaradený a ako ho vnímam aj v rámci hlasovania v parlamente, myslím si, že je to taký hlas zdravého rozumu. Podporuje dobré veci, keď vláda robí dobré zákony, tak to podporuje. My s ním radi spolupracujeme,“ zakončil Kollár.

Celý tlačový brífing si môžete pozrieť vo videu:

Pridaj komentár