Hrad Muráň chcú opravovať aj tento rok. Dom veliteľa by mohol byť zastrešený

MURÁŇ – Dom veliteľa by sa počas nadchádzajúcej letnej sezóny mohol po vstupnej bráne stať druhou stavbou Muránskeho hradu, ktorá bude zastrešená. Pre Sobotnik.sk to potvrdil starosta Muráňa Roman Goldschmidt s tým, že na vybudovanie strechy potrebujú okolo 50 000 až 60 000 eur.

Projektovú dokumentáciu máme spracovanú, uvidíme, ako budú financie. Chceli by sme to však už nejako zrealizovať,“ povedal Goldschmidt s tým, že financovať takýto projekt z obecného rozpočtu, hlavne v čase výrazného zdražovania stavebných materiálov, by bolo pre obec ťažké. Hľadajú preto možnosti získania peňazí z viacerých mimorozpočtových zdrojov. Ide napríklad o Plán obnovy či projekty na podporu marginalizovaných rómskych komunít, kde by pracovalo minimálne 60 percent Rómov. Chlapi už majú skúsenosti a nemáme s nimi problémy. Niektorí na hrade pracujú aj päť či šesť rokov a vedia, čo a ako majú robiť,“ dodal starosta.

Opravovať budú aj Bašove dvere

Pokračovať by mal aj program Obnovme si svoj dom, s ktorým však mali samosprávy vlani trochu problémy. Výnimkou nebol ani Muráň. „Nám, obciam skrátili rozpočty a vedeli sme zamestnať menej ľudí. Dokonca hrady pôvodne ani nemali byť do toho programu zahrnuté a ak, tak iba cez občianske združenia, nie mestá a dediny. Nakoniec to ale zmenili a mohli sme zamestnať osem ľudí,“ konkretizoval Goldschmidt.

Z konkrétnych prác, ktoré sa vlani na hrade Muráň realizovali, spomenul práve pokračovanie obnovy Domu veliteľa a jeho prípravu na zastrešenie. „Ak získame financie, tohto roku by sme ho už naozaj chceli dať pod strechu. Všetko je to o financiách,“ skonštatoval.

Ďalšou časťou hradu, na ktorú sa mienia počas letnej sezóny, sú záchranné práce a konzervácia pri Bašových dverách, teda výpadovej bráne, kde sa časti muriva začali rozpadávať. „Ako vždy sa najprv sústredíme na tie veci, ktoré treba najviac sanovať a na ktoré máme povolenie,“ zakončil starosta.

Útulňa už v 19. storočí

Dom veliteľa stráží, nazývaný tiež Kapitánov dom, bol zastrešený aj v minulosti, v čase, keď bol už Muránsky hrad ruinou. „Kapitánov dom prešiel začiatkom 19. storočia romantickou úpravou a stala sa z neho turistická útulňa,“ uvádza na facebookovej stránke Milovník Muránskeho hradu, obce Muráň a priľahlého okolia jej administrátor Roman Vavrek. Zároveň tam porovnáva súčasný stav s vyobrazením Domu veliteľa na dobovej pohľadnici.

Muránsky hrad sa nachádza na 935 metrov vysokom vápencovom brale Cigánka a je tretím najvyššie položeným hradom na Slovensku. Jeho počiatky siahajú do 13. storočia, prvá písomná zmienka je z roku 1271. Medzi jeho vlastníkov patril Ján Jiskra z Brandýsa a bratríci, ale aj lúpežný rytier Matej Bašo či rody Széchyovcov či Koháryovcov.

V 18. storočí Muránsky hrad dvakrát vyhorel, postupne bol opustený a chátral. Zámer romanticky ho obnoviť mal údajne aj známy bulharský cár a milovník Gemera Ferdinand Coburg, napokon však od toho upustil a ako svoje zimné sídlo začal budovať lovecký zámok na Prednej Hore. Hoci bola hrubá stavba zámku postavená za tri roky (1912 – 1914), objekt bol dokončený až po druhej svetovej vojne československým štátom.

Prvé pokusy o záchranu Muránskeho hradu sa objavili v 70. a 80. rokoch 20. storočia. Intenzívnejšie záchranné práce na ňom prebiehajú zhruba posledných deväť rokov.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár