BBSK otvoril ďalšiu ambulanciu. Vo Veľkom Krtíši  začína pod jeho hlavičkou ordinovať kardiologička D. Šaranková

MUDr. Drahomíra Šaranková

VEĽKÝ KRTÍŠ – Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) dnes (30. 5.) slávnostne predstavil ďalšiu ambulanciu, v ktorej od 1. júna začne ordinovať kardiologička Drahomíra Šaranková. Tá sa v regióne rozhodla ostať po tom, ako jej kraj podal pomocnú ruku a ponúkol možnosť pracovať v ambulancii, ktorú zriadi BBSK. Ide už o tretiu takúto ambulanciu, ktorú zastrešuje kraj.

Dlhoročná primárka interného oddelenia vo veľkokrtíšskej nemocnici sa roky starala o pacientov s ochorením srdca a obehovej sústavy. Po rozhodnutí odísť z nemocnice si plánovala založiť vlastnú ambulanciu. Hoci v okrese ambulancie tejto odbornosti chýbajú, doktorku a jej novú ambulanciu odmietli zdravotné poisťovne zazmluvniť. Preto zvažovala odchod do iných regiónov Slovenska alebo do zahraničia. Ak by sa tak stalo, okres Veľký Krtíš by zostal bez kardiológa.

Pomohol kraj

To sa však zmenilo, keď sa doktorka ozvala kraju, ktorý jej ponúkol, že ju zamestná v ambulancii, ktorú BBSK zriadil prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry. Zároveň sa kraju, ako silnejšiemu hráčovi, podarilo vybaviť zazmluvnenie tejto ambulancie všetkými zdravotnými poisťovňami.

Pani doktorke v prvom rade veľmi pekne ďakujem, že sa pridala k nám a že máme komu vytvoriť ambulanciu, aby mohla slúžiť ľuďom, tak ako sa patrí. Táto ambulancia bude slúžiť nielen pre obyvateľov okresu Veľký Krtíš, ale aj priľahlých regiónov. Aj zo slov pani doktorky viem, že záujem zo strany pacientov bude veľký,“ uviedol počas dnešného slávnostného otvorenia ambulancie predseda BBSK Ján Lunter.

Ambulancia sa nachádza v priestoroch zdravotného strediska na ulici Pavla Országha Hviezdoslava. Vybavenie ambulancie stálo kraj približne 80.000 eur. „Chcem sa poďakovať BBSK, že mi ponúkol túto možnosť pracovať v špičkovo vybavenej kardiologickej ambulancii. Všetko úsilie, ktoré kraj pri zakladaní ambulancie vynaložil, by jeden lekár sám nedokázal. Byrokracia bola veľmi veľká,“ uviedla Šaranková, ktorá má za sebou dve atestácie – kardiológia a vnútorné lekárstvo.

Som rád, že pani doktorka prijala našu ponuku a nemuseli sme riešiť problém, že okres Veľký Krtíš zostane bez kardiológa. Vnímame každý deň ako lekári ubúdajú ako nevieme zabezpečiť starostlivosť napríklad v pľúcnych ambulanciách pretože nám v priebehu roka skončili štyria pľúcni lekári a tlak na zostávajúcich je enormný. Verím, že sa nám v blízkej dobe podarí otvoriť ďalšie ambulancie,“ priblížil vedúci oddelenia zdravotníctva BBSK Martin Caudt.

Lekárov je nedostatok vo všetkých našich regiónoch

Samosprávny kraj už dlhodobo upozorňuje na kritický nedostatok špecialistov v regiónoch. Existujú spádové oblasti, kde sú len dvaja diabetológovia, obaja v dôchodkovom veku. Alebo regióny, kde nie je dostupná žiadna onkologická ambulancia.

Na príbehu pani doktorky chceme poukázať, kam sme sa dostali v oblasti zdravotnej starostlivosti, ako veci v našom štáte nefungujú a ako sa stále znižuje dostupnosť zdravotnej starostlivosti nielen v BBSK, ale na celom Slovensku. Ak by nám pani doktorka sama nedala vedieť, my nevieme o tom, že chce odísť a odišla by. Aby sme mohli aktívne oslovovať lekárov, musíme vedieť, ktoré nemocnice v rámci optimalizácie siete nemocníc budú zanikať. Následne môžeme lekárom ponúknuť podmienky pre to, aby zostali slúžiť v regióne. Tieto informácie dnes bohužiaľ od štátu nedostávame,“ vysvetlil podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Pripomenul, že aj pol roka po schválení reformy nemocníc nie je jasné, kto manažuje sieť ambulantných lekárov. „Ako je možné, že poisťovne nezazmluvnia ambulanciu, ktorá v regióne chýba? Kto im to prikáže alebo kto ich potrestá, keď to neurobia? A kto teda bude manažovať doplnenie a revitalizáciu ambulantnej siete, a kedy sa s tým začne? Pýtame sa, no od ministerstva zdravotníctva nedostávame jasnú odpoveď,“ zdôraznil podpredseda BBSK.

Napriek tomu kraj pokračuje v podpore ambulantnej siete. Začiatkom roka krajské zastupiteľstvo BBSK schválilo tri milióny eur na vznik ambulancií, všeobecných, detských lekárov a ďalších špecialistov. „Tieto veci robíme nad rámec našich povinností. Robíme to za štát,“ uzavrel Ondrej Lunter.

Zdroj a foto: Marek Mačica, oddelenie komunikácie BBSK

Pridaj komentár