KLENOVEC: Na Vepri pribudne Jánošík s ideálnymi mierami 206/206

KLENOVEC – Socha Jánošíka na vrchu Klenovský Vepor, ktorá bola na tomto mieste nad Klenovcom osadená v roku 2012, dostane náhradu v podobe úplne novej podobizne najznámejšieho slovenského zbojníka. Stane sa tak už v sobotu 14. mája počas desiateho ročníka podujatia Jánošík na Vepri. Zraz je o 10:00 na Varte pod Klenovským Veprom.

Ako plynie čas, zanecháva na všetkom okolo nás svoje stopy, a tak sa zub času a poveternostné podmienky podpísali na soche Jánošíka, ktorého sme osadili na Vepri ešte v roku 2012. Preto sme sa ešte pred dvomi rokmi rozhodli vymeniť sochu (lipovú) za novú sochu (dubovú), ktorá bude, dúfajme, omnoho dlhšie odolávať týmto vplyvom,“ uvádzajú organizátori akcie, ktorú zastrešuje samospráva obce Rimavské Zalužany na čele so starostom Milan Medveďom.

Dodávajú, že budú radi za účasť na tomto podujatí a veria, že účastníci svojou troškou prispejú pri vynášaní novej sochy na Vepor. Tá má podľa nich ideálne miery 206/206 (výšku a hmotnosť). Sochu však nebude potrebné niesť priamo z Varty, keďže už je vynesená trochu vyššie turistickým chodníkom na Vepor. Pôvodná socha zostane zachovaná a umiestnená bude v sedle Varta.

Výstava fotografií aj heligonkar

Súčasťou podujatia bude výstava súčasných a historických fotografií okolia Klenovca, vystúpenie heligonkara Jána Kožiaka a spevácke umenie zúčastnených. Chýbať nebude občerstvenie, organizátori však prosia ľudí, aby si priniesli vlastné lyžičky.

Pripravené budeme mať držky, kapustnicu, fazuľový guľáš aj segedínsky guľáš. Hneď ráno bude nachystaná aj praženica zo sto vajec,“ konkretizoval starosta Rimavský Zalužian.

Autorom pôvodnej sochy bol už zosnulý rezbár z Vrboviec Dušan Šarkan. Novú sochu vyrezal Pavel Švantner z Rimavskej Bane. Okrem dubového dreva má k jej vyššej životnosti prispieť aj viac než desať náterov. Pre porovnanie, pôvodná lipová mala iba dva nátery. Do konca mája prebieha aj verejná zbierka, v ktorej je možné prispieť na novú sochu. Viac informácií nájdete na facebookovej stránke Obec Rimavské Zalužany a okolie:

Na 1338 metrov vysoký Klenovský Vepor je možné vystúpiť z viacerých strán. Prechádza ním Rudná magistrála, teda červená turistická trasa, ktorá vedie od Bánova nad Tisovcom cez Vepor a pokračuje do sedla Tlstý javor nad Sihlou. Ďalšia, žltá turistická značka vedie od Skorušiny nad Tisovcom.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “KLENOVEC: Na Vepri pribudne Jánošík s ideálnymi mierami 206/206”

  1. Pingback: Vrchol Klenovského Vepra stráži nová 206-kilová socha Jánošíka

Pridaj komentár