KRÁTKE SPRÁVY: V Ožďanoch namerali začiatkom týždňa nad 24 stupňov, policajti vo Fiľakove potrebujú nové zbrane

Dnešné Krátke správy na Sobotníku o hospodárení v tisovských lesoch, jedinej lokalite s chráneným lykovcom muránskym mimo Muránsku planinu, služobných zbraniach mestských policajtov vo Fiľakove, ale aj o rýchlejšom mrazení ľadu na rožňavskom zimnom štadióne či minulotýždňových vysokých teplotách v Ožďanoch.

TISOVEC – Na pozemkoch Mestských lesov Tisovec bolo v roku 2021 vyťažených celkovo 6998 kubických metrov dreva. Uviedol to poslanec a riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni v správe o hospodárení spoločnosti za rok 2021 s tým, že je to zhruba 50 percent možností a potenciálu firmy. Dodal tiež, že počas roka sa podarilo udržať zamestnanosť v podniku na úrovni 20 až 25 pracovných miest, čo považuje za slušné číslo.

HRADOVÁ – Vrch Hradová nad Tisovcom je jediné miesto, kde rastie endemit lykovec muránsky mimo územia Národného parku Muránska planina. Na jednom z posledných zasadnutí tisovského mestského zastupiteľstva to povedal riaditeľ Správy NP MP Ján Šmídt.

FIĽAKOVO – Služobné zbrane, ktorými je vyzbrojená Mestská polícia (MsP) Fiľakovo, sú zastaralé. Na jednom z posledných zasadnutí fiľakovského mestského zastupiteľstva o tom informoval jej náčelník Gabriel Benčik.

Je to vzor ČZ 83. Ja viem, sme len mestská polícia, môžeme to aj takto vidieť, ale tie zbrane nie sú vybavené napríklad protinárazovými poistkami, zasekávajú sa,“ uviedol Benčik s tým, že podľa odborníka sa uvedené zbrane neodporúčajú do výkonu služby.

V rámci výbavy fiľakovským mestským policajtom podľa náčelníka chýbajú aj chrániče sluchu či ochranné okuliare. Pracuje však podľa vlastných slov na tom, aby tieto výstrojné a výzbrojné súčiastky boli doplnené, pričom už tohto roku by mali byť kúpené tri nové zbrane.

ROŽŇAVA – Štyri hodiny namiesto pôvodných 24 hodín trvá zmrazenie ľadu na zimnom štadióne v Rožňave. Na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva o tom informoval primátor Michal Domik, reagujúc na otázku poslanca Ivana Kuhna, ktorý sa pýtal na úspory pri prevádzke zariadenia v porovnaní so sezónami 2018/2019, resp. 2019/2020. „Či tie investície, ktoré sme dali, priniesli nejaké úspory,“ dodal Kuhn.

Podľa primátora majú kúpalisko aj štadión len jeden spoločný merač na odber elektrickej energie, takže presné čísla úspory bude možné vyčísliť len spolu za obe zariadenia. „Vieme však fyzicky, čo sa tam deje, že za štyri hodiny vymrazíme celú ľadovú plochu a predtým to trvalo 24 hodín,“ porovnal Domik s tým, že už teraz vie povedať, že celkovo bola v obidvoch športovo-rekreačných zariadeniach mesta „dosť veľká úspora„. Presné čísla by mali byť dostupné neskôr.

OŽĎANY – Začiatok minulého týždňa priniesol vo viacerých lokalitách Slovenska teploty nad 24 stupňov Celzia. Informoval o tom na Facebooku Slovenský hydrometeorologický ústav, podľa ktorého teplota vzduchu stúpla nad túto hodnotu aj v Ožďanoch.

Teplejšie počasie by však počas aktuálneho týždňa malo zavítať na celé naše územie a očakávajú sa teploty nad 25 stupňov Celzia, čo je podľa meteorológov už letný deň.

Pridaj komentár