R. SOBOTA: Noc múzeí a galérií tentoraz s menším počtom návštevníkov, avšak zaujímavým programom

RIMAVSKÁ SOBOTA – Sobotňajší (14. 5.) večer patril v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote tradičnému podujatiu Noc múzeí a galérií. Hoci na aktuálny ročník prišlo o niečo menej návštevníkov v porovnaní s najsilnejšími ročníkmi, čakal ich zaujímavý program.

Témou aktuálneho ročníka bola hlina a s ňou spojené hrnčiarske remeslo. Prezentovala ho hrnčiarka Danka Bakšová z Hrnčiarskych Zalužian a keramikárka Tímea Csanková z Gemerských Dechtárov. Obidve sú nositeľky značky Regionálny produkt GEMER-MALOHONT.

S touto tému bola spojená aj beseda s riaditeľkou GMM Oľgou Bodorovou, ktorá je autorkou kníh Hrnčiarstvo v Suchánskej doline (2019) a Hrnčiarstvo v Šiveticiach (2021). Tejto téme sa venuje už viac než 40 rokov. V priestoroch múzea si návštevníci mohli tiež pozrieť voz, na akom vozili svoje výrobky hrnčiari zo Šivetíc.

Na nádvorí múzea predstavila svoje kováčske umenie Andrea Ďurčová Kosecová z Hajnáčky, v budove GMM návštevníci spoznali kyjatické hračky Ladislava Hedvigiho, ktorý je tiež nositeľom značky Regionálny produkt GEMER-MALOHONT.

Maďarská módna dizajnérka Melinda Molnár-Madarász z Budapešti previedla návštevníkov v rámci komentovanej prehliadky výstavou svojej tvorby s názvom MEYKE: Tradícia v móde – Hagyomány a divatba.

Šlo o jedinečné odevy a módne doplnky pre súčasnú modernú ženu v štýle haute-couture (šité ručne a na mieru) a pret-á-porter (šité v štandardných konfekčných veľkostiach). Prezentovaná bola aj kolekcia odevov navrhnutých na základe tradičných maďarských motívov Kalocsa, Matyó, Kalotaszeg, Torockó a Barkó, v ktorých návrhárka preberá nielen dekoratívne umenie tradičného odevu Maďarov, ale aj ich štruktúru, jedinečnosť a hodnotu.

Zaujímavosťou bola možnosť previezť sa na koči s konským záprahom ulicami Rimavskej Soboty. Vyhliadkové jazdy realizoval Jozef Krupa, majiteľ ranča Megi vPoltári-Prievrane. Na podujatí Noc múzeí a galérií nechýbalo ani občerstvenie, napríklad v podobe známych muránskych buchiet.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár