Poltárske halušky budú rozvoniavať už túto sobotu

POLTÁR – Námestie osloboditeľov v Poltári ožije túto sobotu (21. 5. 2022) súťažou vo varení zrejme najznámejšieho slovenského jedla. Podujatie s názvom Poltárske halušky sa začína o 9:00 pred kultúrnym domom.

Súťažiť budú štvorčlenné družstvá vo varení a jedení halušiek,“ informovala primátorka mesta Martina Brisudová s tým, že pre každé družstvo bude v boxe na varenie pripravený kotlík s pokrievkou, drevo, škrabka, strúhadlo. Ako ďalej uviedla, na prípravu bryndzových halušiek dostanú tímy suroviny (zemiaky, bryndzu, slaninu, soľ, múku) a ostatné náradie potrebné k príprave (varechu, lyžice, lopár,nôž, sitko, panvicu, misky, odmerku).

Na návštevníkov i súťažiacich čaká bohatý kultúrny program. „Pre deti sú prichystané súťaže, detské tvorivé dielne, maľovanie na tvár a skákací hrad,“ doplnila primátorka. Súčasťou pripravovaného podujatia bude tiež remeselnícky jarmok, na ktorom svoje diela a zručnosť predvedú šikovní majstri z okolia.

Hudobne sa predvedú umelci veľkých mien. Medzi nimi legendárna muzika spod Poľany – Ďatelinka, ktorá patrí medzi najznámejšie a najuznávanejšie ľudové hudby na Slovensku už takmer 50 rokov. „Keď v roku 1971 Detvania a organizátori Folklórnych slávností pod Poľanou zakladali folklórny súbor Detva, jeho ľudovú hudbu pomenovali podľa tejto šťastie symbolizujúcej rastlinky,“ ozrejmil Ondrej Molota, primáš Ľudovej hudby Ďatelinka, ktorého dominantou je virtuózna a neobyčajne dynamická hra.

Svojou hudbou sa zaradili medzi interpretačné špičky ľudových hudieb, s jedinečným a nezameniteľným hudobným prejavom predovšetkým podpolianskeho regiónu, ale aj iných oblastí Slovenska. Rozdávajú ľudom radosť i potešenie z ľudovej hudby a spevu, a preto verím, že sme vybrali správne a Poltárčania i ľudia z okolia budú v sobotu spokojní,“ ozrejmila primátorka.

Ľudová hudba Ďatelinka reprezentuje našu ľudovú kultúru aj v zahraničí na rôznych festivaloch a súťažiach a získala nespočetné množstvo ocenení na domácich aj zahraničných pódiách. Spolu s Ďatelinkou v sobotu vystúpi FS Jánošík. Okrem nich sa môžete tešiť na domáce folklórne súbory a rôznych interpretov. Medzi nimi FS Poltarica a DFS Kukučky.

Na heligónke sa predvedú Veselí starci, do tanca zahrá ľudová hudba Petra Fizoľu a hudobná skupina Randisovci. „Tešíme sa na vás! Pripravte si svoje chuťové poháriky a najlepší recept,“ dodala primátorka na záver.

Moderovať a sprevádzať celým podujatím Poltárske halušky bude rodák z Poltára Marcel Páleš.

Zdroj a foto: Jozefína Očenášová, kancelária primátorky mesta

Pridaj komentár