POLTÁR: O priemyselný park Jelšoviny sa zaujímalo 9 investorov, momentálne však nie je rozpracovaný žiadny projekt

Priemyselný park Jelšoviny má vzniknúť na zelenej lúke za poľnohospodárskym družstvom

POLTÁR – Štátna spoločnosť Sario ponúkala priestory zeleného priemyselného parku Jelšoviny, ktorý má vzniknúť pri Poltári, od roku 2019 celkovo deviatim investorom. Šlo o spoločnosti zo Slovenska, Anglicka, Ukrajiny, Španielska, Rakúska, Francúzska, Belgicka a Japonska. Na poslednom zasadnutí poltárskeho mestského zastupiteľstva o tom informoval Jozef Hirschmann, regionálny manažér Sario pre Banskobystrický kraj.

Vo ôsmich prípadoch však investor podľa neho uprednostnil na obhliadku iné lokality a poltársky priemyselný park neprešiel do užšieho výberu. Jedine japonská spoločnosť, ktorá sa o park zaujímala ako posledná v marci 2022, si vyžiadala novú ponuku. Momentálne je ale príslušný projekt pozastavený.

„V okrese Poltár Sario aktuálne neeviduje žiadny rozpracovaný potenciálny projekt. Ostatný vážnejší záujem potenciálneho investora sme evidovali koncom roka 2017, išlo o španielsku strojársku spoločnosť Flinsa, ktorá zvažovala investíciu vo výške cca 50 miliónov eur,“ dodal Hirschmann s tým, že agentúra sa bude naďalej snažil do mesta prilákať nejakého potenciálneho investora. Za jeden z problémov však označil zlú infraštruktúru, vrátane chýbajúcej komunikácie smerom na Nové Hony, o ktorej vybudovanie sa mesto snaží.

Hirschmann tiež konkretizoval, že v období od roku 2016 do prvého kvartálu 2021 smerovalo na Sario dovedna 66 projektov a z nich štyria investori v určitej fáze projektu už priamo zvažovali etablovať sa v poltárskom priemyselnom parku.

Fotovoltaická elektráreň aj čierna skládka

Ako nadviazala prednostka Mestského úradu Poltár Stanislava Čepková, myšlienka vytvorenia priemyselného parku sa v Poltári zrodila už v 90. rokoch 20. storočia, ale odvtedy sa neurobili ďalšie kroky na jeho realizáciu. „Až teraz sa mestu podarilo urobiť prvý krok tým, že sme získali dotáciu na vypracovanie projektovej dokumentácie, geodetických prác a kartografických činností,“ pripomenula.

Plánovaný zelený priemyselný park v Poltári má mať rozlohu necelých 26 hektárov. Nevýhodu je, že je na časti jeho plochy postavená fotovoltaická elektráreň s dobou nájmu až do roku 2039. Ide pritom o najrovinatejšiu a tým pádom pre investorov najzaujímavejšiu časť parku. Problémom je tiež prístupová cesta prechádzajúca cez mesto, z čoho pramení potreba vybudovať priame cestné prepojenie do priemyselného parku. V časti areálu navyše postupne vznikla čierna skládka stavebných odpadov.

Súčasťou celého pripravovaného priemyselného areálu v Poltári je aj priľahlá lokalita bývalých tehelní, ktorá je vedená ako hnedý priemyselný park a má rozlohu vyše 3,5 hektára. Mesto zatiaľ nemá na priemyselný park vypracovanú projektovú dokumentáciu, získalo však z výzvy rezortu hospodárstva na tento účel a súvisiace úkony sumu zhruba 228 000 eur.

Pridaj komentár