Regionálna historička Lucia Oravec Koreňová spúšťa blog venovaný Prvému slovenskému gymnáziu

Lucia Oravec Koreňová (foto Ján Poliak – Jaňík Foto)

REVÚCA – Zaujímavosti z dejín Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, ale aj rôzne pozoruhodnosti z historického regiónu Gemer-Malohont i celého Slovenska nájdu záujemcovia o dejiny na novom blogu www.1862.sk, ktorý v týchto dňoch spustila regionálna historička Lucia Oravec Koreňová. Táto rodáčka z Revúcej síce v súčasnosti nežije na Gemeri, ale ako uviedla pre Sobotnik.sk, s rodným krajom chce zostať v kontakte aspoň týmto spôsobom a zároveň ho trochu popularizovať.

Informácie do blogu budem čerpať z primárnych prameňov, napríklad z dobových listín, keď bude tá možnosť, ale aj zo sekundárnej literatúry autorov, ktorí sa touto tematikou zaoberali. Gro však určite budú originálne pramene. Napríklad do článku o pôvode vzniku názvu mesta Revúca som informácie čerpala z rukopisu Gustáva Reussa,“ vysvetlila regionálna historička.

Ako sama ďalej povedala, svoje články chce písať popularizačným štýlom, aby boli otvorené širokej verejnosti. „Nechcem písať len ‚sucho‘ vedecky a odborne. Zároveň však chcem zachovať autenticitu, presnosť a opierať sa o pôvodný prameň,“ dodala.

Lucia Oravec Koreňová už zhruba rok žije v Trenčíne, kam sa presťahovala pre pracovné povinnosti, ale väzby na rodný kraj chce zostať zachovať. „Aj gymnázium, ktoré vzniklo v roku 1862 v Revúcej bolo prostredníctvom štúrovcov a iných národovcov prepojené prakticky s celým Slovenskom,“ povedala s tým, že tieto väzby plánuje predstavovať vo svojich článkoch.

Ďalšie texty budú venované priamo osobnostiach a ich knihám, ako aj rôznym výročiam. „Blog nebude zameraný výhradne na Prvé slovenské gymnázium, ale chcem sa sústrediť celkovo na históriu hlavne druhej polovice 19. storočia,“ konkretizovala regionálna historička.

Na blogu www.1862.sk, ktorý odkazuje na rok založenia Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, sú zatiaľ dva príspevky. Prvý je venovaný cestovaniu študentov do školy vo Veľkej Revúcej pred 160 rokmi, ktoré sa náročnosťou ani nedá porovnať s dneškom. Druhý, už spomínaný text je venovaný miestopisu mena Veľká Revúca.

Lucia Oravec Koreňová pracovala v Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej, neskôr pôsobila v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom na Prednej Hore. V súčasnosti pracuje ako tréningová špecialistka a zaoberá sa školeniami manažérov. Popri práci sa dlhodobo venuje dejinám, publikačnej činnosti a bádaniu v dobových prameňoch.

Pridaj komentár