Ďalšia automobilka by mohla byť situovaná aj pri R. Sobote či Lučenci, tvrdí predseda hospodárskeho výboru NR SR

RIMAVSKÁ SOBOTA/LUČENEC – Prípadná piata automobilka na Slovensku by mohla stáť niekde pri Rimavskej Sobote či Lučenci. Uviedol to pre Denník E predseda hospodárskeho výboru Národnej rady SR Peter Kremský, podľa ktorého by ďalšia automobilka mala byť umiestnená na východnom Slovensku, hlavne v lokalitách okolo Košíc.

Miesto pre takýto závod by sa však dalo nájsť aj na juhu stredného Slovenska okolo Lučenca a Rimavskej Soboty. Prípadne medzi Zvolenom a Banskou Bystricou,“  povedal Kremský pre Denník E.

Práve okolie Košíc sa spomína v súvislosti s príchodom nového veľkého investora, ktorý by mal priamo zamestnať okolo 5000 ľudí a v subdodávateľskej sieti ďalších viac ako 20 000. V rozhovore pre Hospodárske noviny to avizoval minister hospodárstva Richard Sulík. Konkrétne by malo ísť o švédske Volvo, ktoré údajne zvažuje príchod do štátneho priemyselného parku Valaliky. Rozhodnutie, či sa tak stane, by malo byť známe v júni.

Štátny priemyselný park má stáť aj pri Rimavskej Sobote, pričom rezort hospodárstva stále ráta s jeho dokončením v roku 2023, ako uvádza náš partnerský web TOUCHIT.sk. Ten je však plánovaný na kapacitu okolo 500 zamestnancov a ani teoreticky by tak nestačil potrebách investície, ktorá sa spomína v súvislosti s Valalikmi.

Ďalším priestorom pre potenciálnych investorov je areál bývalých Závodov ťažkého strojárenstva (ZŤS) pri Rimavskej Sobote, ktorý vlastní spoločnosť Capital Partners Consulting. Jej zástupca Alan Sitár na tlačovom brífingu v auguste 2021 uviedol, že ho vedia pripraviť na mieru prípadnému investorovi, pričom objekt sa podľa neho hodí aj pre subdodávateľa automobilového priemyslu.

Opäť však ide o areál, ktorý by kapacitne nepostačoval investícii, aká môže byť realizovaná vo Valalikoch. Majiteľom sa doň navyše takmer 20 rokov nedarí získať nijakého investora a je stále prázdny.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár