Skončí v Rimavskej Sobote po 52 rokoch volejbal?

RIMAVSKÁ SOBOTA – Ženský volejbal v Rimavskej Sobote smeruje po 52 rokov k ukončeniu svojej činnosti. V súvislosti s prejednávaním možnej výstavby novej športovej haly v meste o tom informoval mestský poslanec a dlhoročný šéf volejbalu Štefan Baláž.

S ľútosťou musím konštatovať, že sme zrušili ženské družstvo, pretože z dorastu nám neprišli žiadne hráčky. Zostali nám len štyri hráčky, z toho sme dve pustili do Poltára a dve do Hnúšte. Tie sú Hnúšťanky a v Rimavskej Sobote len hosťovali,“ priblížil Baláž.

Napriek zrušeniu družstva však podľa neho v meste stále zostáva ženský volejbalový oddiel. „V prípade, že od jesene sa nám podarí získať žiačky, tak začneme znovu od nich. Teraz je situácia taká, že nemáme ani ženy, ani dorastenky, pretože v Rimavskej Sobote je veľmi málo mladých ľudí a skôr to smeruje k zakončeniu celkovej činnostiženského volejbalu po 52 rokoch,“ skonštatoval Baláž.

Zvara: Potrebné sú priestory

Ako nadviazal poslanec Pavel Zvara, základný dôvod a obrovský problém, prečo podľa neho v meste nefungujú okrem volejbalu aj basketbal, florbal, hádzaná, bedminton či futsal, sú chýbajúce priestory, kde by sa dali tieto športy realizovať.

Keby nefungoval zimný štadión, tak asi by sme tu nemali ani hokejistov a dnes tam trénuje cez sto detí. Myslím si, že je úplný základ, aby deti športovali,“ zdôraznil Zvara, podľa ktorého môžu fungovať iba tie športy, pre ktoré sa v meste vytvoria podmienky.

Myslím si, že šport je veľká pridaná hodnota pre občanov tohto mesta, hoci chápem aj ekonomickú situáciu. Ako mladý chlapec, keď sme chodievali do Maďarska hrávať, som závidel každej jednej malej dedinke tie perfektné športové haly. My sme v Rimavskej Sobote nemali ani jednu, dodal.

Pripomenul tiež, že v telocvični Šibeničnom vrchu sa hrala mestská liga futsalu, ktorá sa tešila veľkému záujmu divákov. „Malo to veľkú tradíciu. Dnes vieme, v akom stave tá telocvičňa je. Futsal sa v R. Sobote pomaly už nehrá, ale hrá sa v Jesenskom. Hádzánárov tu už asi tiež ani nemáme a takisto to malo v meste veľkú tradíciu,“ podotkol Zvara.

Figei: Telocvične nezodpovedajú európskym štandardom

S jeho slovami súhlasil aj poslanec Tibor Figei, ktorý spomenul, že v okrese R. Sobote je v súčasnosti aktívnych 40 až 50 športových klubov. „Prečo nefungujú, alebo zanikli jednotlivé športy? Lebo máloktorá telocvičňa zodpovedá európskym štandardom. Keby bola jedna normálna malá športová hala, ktorá im zodpovedá, myslím si, že by tu bolo viacero športov a možno by sa oživila hádzaná, alebo volejbal,“ vyjadril sa.

Na slová obidvoch zástupcov občanov reagoval primátor Jozef Šimko, ktorý sa opýtal, čo je príčinou, že volejbal v meste nefunguje. „Na vine je to, že nemáme športovú halu? Veď oni hrali v telocvičniach, na sídlisku Západ, maďarská škola, na Športovej ulici u pána Bagačku aj v ďalších halách. V Jesenskom tiež nie je športová hala, futsal sa hrá v obyčajných telocvičniach. Neviem, pán Zvara, odkiaľ ste zobrali tú myšlienku, že v Maďarsku v každej dedinke majú športovú halu, kde sú tie dedinky? Pretože ja sa na to nepamätám,“ povedal Šimko.

Doplnil tiež, že ekonomicky mesto v súčasnosti nezvládne vybudovať športovú halu. „Myslím si, že sa tu nenájde jeden poslanec, ktorý by nechcel športovú halu pre mesto. Lenže my na to, jedným slovom, nemáme,“ zakončil primátor.

Foto: ilustračné, Pixabay.com

Pridaj komentár