Bude v R. Sobote menej poslancov? Z. Cziprusz chce navrhnúť zníženie

poslancov

RIMAVSKÁ SOBOTA – Zníženie počtu poslancov zo súčasných 21 na 17 až 15 plánuje navrhnúť poslanec rimavskosobotského mestského zastupiteľstva (MsZ) Zoltán Cziprusz. Avizoval to na ostatnom zasadnutí MsZ s tým, že už niekoľko rokov v meste klesá záujem stať sa poslancom.

Úplne klesá aj úroveň poslaneckého zboru. Preto v auguste alebo septembri pristúpim k tomu, aby sme odsúhlasili, koľko poslancov bude mať mesto Rimavská Sobota. Ja si myslím, že 17 poslancov úplne stačí,“ podotkol Cziprusz, podľa ktorého by s týmto návrhom súhlasilo 90 percent obyvateľov Rimavskej Soboty.

Svoj zámer zdôvodnil aj tým, že klesá počet obyvateľov mesta či záujem o politiku, „Dúfam, že všetci sme pochopili, že 17, alebo dokonca 15 poslancov, čo je podľa zákona najmenej, stačí pre mesto,“ dodal.

Od tohto kroku očakáva lepšiu úroveň práce zastupiteľského zboru, kvalitnejšie rozpravy a ukončovanie zasadnutí MsZ načas. Poukázal pritom na neúmerné naťahovanie času rokovaní aj ich časté pokračovania.

Do roku 2010 mala Rimavská Sobota až 25 poslancov, ako informoval portál Mynovohrad.sme.sk na základe správy Slovenskej tlačovej agentúry (SITA). Vo volebnom období 2010 – 2014 aj 2014 – 2018 sa ich počet znížil na 19. Následne však došlo v roku 2018 k zvýšeniu počtu na 21 poslancov, ako v tom čase uviedol portál Teraz.sk, čerpajúc zo správy Tlačovej agentúry SR (TASR). Tento počet je platný dodnes.

Pre porovnanie, o znížení počtu poslancov v susednej Rožňave rozhodli zástupcovia občanov ešte v lete 2021. Namiesto terajších 17 ich bude 13, čo je najmenší možný počet vzhľadom na počet obyvateľov.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár