Rožňava čelí úbytku obyvateľov, pomôcť má aj 120 nových bytov

ROŽŇAVA – Ak mesto Rožňava nebude mať nové byty, bude čeliť ďalšiemu úbytku obyvateľstva. Na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva na to upozornil poslanec a bývalý viceprimátor Ján Lach s súvislosti s prejednávaním prijatia nového úveru.

Keď sa pozrieme na sčítanie obyvateľov, tak Rožňava stratila za desať rokov vyše tisíc ľudí. Sme niekde pod 18 000 obyvateľmi a ja tvrdím, že reálne číslo je okolo 15 000, lebo tých 3000 obyvateľov, ktorí majú ešte trvalý pobyt v Rožňave, je niekde vo svete, od Bratislavy po Londýn,“ konštatoval Lach.

Na udržanie ľudí v meste je podľa neho v prvom rade potrebné bývanie. Tvrdí, že v aktuálnom volebnom období mesto síce viac investovalo do športu, ale musí sa venovať aj iným oblastiam. „To je bývanie, kultúra a mohol by som menovať milión ďalších,“ zdôraznil Lach.

Primátor Domik: Postavíme 120 nových bytov

Ako reagoval primátor Michal Domik, ak kedysi v Rožňave bývalo 19 000 ľudí a teraz ich je 15 000, tak sa pýta, kde doteraz bývali. „Tie byty, či sa zbúrali, to neviem. Teraz sú tu Ukrajinci a odrazu má každý voľné byty, takže tie byty teoreticky sú,“ povedal. Súčasne ale dodal, že ide väčšinou o komerčný prenájom za 400 či 500 eur, pričom nájomné v mestských nájomných bytoch by bolo od 170 do 250 eur.

V tejto súvislosti Domik informoval, že mesto malo v poradovníku na takéto byty 16 ľudí. „Vedúcu sociálneho odboru som poprosil, aby dali zistiť, koľko ľudí by malo záujem o nové nájomné byty. Chceli sme zistiť, či tých 16 ľudí je vážne oficiálny zoznam záujemcov o bývanie, alebo by mali záujem aj ďalší, keby sa postavili nové byty. Zhodou okolností sa prihlásilo až 120 ľudí,“ konkretizoval primátor.

Samospráva preto podľa jeho slov situáciu hneď začala riešiť, už má vypracovanú štúdiu uskutočniteľnosti na 120 bytov a následne sa sústredí na projektovú dokumentáciu. „Chceli by sme postaviť 60 dvojizbových a 60 trojizbových bytov,“ avizoval Domik, podľa ktorého táto záležitosť nemá nič spoločné s aktuálne prijatým úverom, pretože mesto vie výstavbu nových bytov financovať pôžičkou zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotáciou od ministerstva dopravy a výstavby. „Tento úver, ktorý použijeme na byty, budú splácať ľudia po dobu 30 rokov,“ dodal.

Podľa Kuhna treba ľudí k prihlasovaniu motivovať

Aj poslanca Ivana Kuhna poďla jeho vlastných slov trápi, prečo počet obyvateľov klesá. „Z vyše 19 000 to kleslo na menej ako 18 000. Mám podozrenie, že časť ľudí sa odsťahovala z Rožňavy a majú už trvalý pobyt niekde inde, ale zároveň ešte vlastnia nejakú nehnuteľnosť v meste. Tie byty tu sú a zrejme v nich bývajú nejakí ľudia, ktorí sa prisťahovali a nemajú tu trvalý pobyt,“ poznamenal.

Doplnil, že na danej veci nie je nič nelegálne, ale určite to z pohľadu mesta nie je ideálny stav. Preto by podľa neho bolo možno vhodné zamyslieť sa, ako týchto ľudí nejako motivovať, aby sa v Rožňave prihlásili k trvalému pobytu. „Ak budú prihlásení, budeme dostávať viac podielových daní,“ zhodnotil Kuhn.

Súhlasil s ním aj primátor, podľa ktorého musí byť snahou mesta, aby si takíto ľudia vytvorili v Rožňave trvalý pobyt. „Plánom poslancov a mňa je, že musíme vybudovať infraštruktrúru – chodníky, detské ihriská, plus kúpalisko a zimný štadión a potom podmieniť, že všetci občania, ktorí budú platiť dane, dostanú mestskú kartu a budú mať zľavy na športoviská, do divadla, na kúpalisko a zimný štadión,“ zhrnul Domik. Ako sám povedal, najlepšie pre mesto by bolo prekonať métu 20 000 obyvateľov. „Nad tento počet by sme mali každý rok milión eur v podielových daniach navyše,“ podčiarkol.

Balázs – problém je širší a dlhodobo neriešený

Naopak, odlišný názor ako Ivan Kuhn vyjadril poslanec Juraj Balázs, ktorý v diskusii upozornil, že problém bývania je trochu širší a dlhodobo sa nerieši. „Pevne verím, že s tou úvahou ste to nemysleli vážne, kolega Kuhn – že niektorí tu majú byty, ale iba sa prihlásili a preto klesá. Ako keby sme hľadali dákeho iného vinníka, ako tu medzi nami. Nerobíme to tak, aby sme tu ľudí udržali,“ podotkol.

Dodal tiež, mesto nemá príliš čo ponúknuť ani mládeži vo veku od deväť do 17 rokov. „Tie deti nemajú kam ísť. Z fontány ich vyženieme, z Póschovej záhrady ich tiež vyženieme – tá je v kuse prázdna, z Billy na Juhu ich vyženieme a povedzme mi, kde tie deti môžu ísť a čo môžu v Rožňave robiť,“ opýtal sa Balázs.

V posledných rokoch nebola v Rožňave postavená žiadna nová bytovka. Byty vznikali len rekonštrukciou a prestavbou iných priestorov, ako napríklad v pavilóne bývalej nemocnice, v ktorom bola kedysi pôrodnica a gynekológia. Niekoľko bytov v úplne novej bytovke by však mohlo vzniknúť vďaka projektu Residence Park.

Problém s odlevom ľudí nie je ničím výnimočným a bojujú s ním aj mestá v ekonomicky silnejších regiónoch. V rámci Gemera sme naposledy písali o mestách Rimavskosobotského okresu, kde vo všetkých troch za posledné roky počet obyvateľov tiež klesol:

Foto: ilustračné, nájomné byty v Rožňave

Pridaj komentár