Rožňava si berie dvojmiliónový úver, podľa primátora sa tým majetok mesta zhodnotí o 8 až 10 miliónov eur

ROŽŇAVA – Úver vo výške dva milióny eur na financovanie kapitálových výdavkov si aktuálne berie samospráva mesta Rožňava. Prijatie tejto pôžičky schválili mestskí poslanci na jednom z posledných zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Takmer v plnom rozsahu ide o spolufinacovanie rôznych grantov a dotácií, ktoré mesto môže získať a realizovať vďaka nim nové projekty. Ďalšia časť pôjde na kúpu určitých pozemkov.

Samospráva si úver vezme zo Slovenskej sporiteľne s fixným úrokom na obdobie desiatich rokov. Čerpanie prostriedkov z úveru bude priebežné, mesto ich teda nemusí použiť hneď, ale môže ich využívať napríklad na financovanie postupne, ako bude získavať nejaké dotácie. „Vďaka týmto dvom miliónom z úveru zvýšime majetok mesta o ďalších osem až desať miliónov eur,“ zdôraznil na zasadnutí primátor Michal Domik.

Primátor: Do plavárne nepôjde 16 000 ľudí

Poslanec Juraj Balázs sa pýtal, na aké účely bude úver využitý a zaujímal sa tiež, či je práve teraz vo volebnom roku najvhodnejšia doba na jeho prijatie. „Mám pocit, že trošku akoby sme šli dole z kopca. Za posledné obdobie sme vybrali takmer štyri milióny eur v úveroch,“ podotkol Balázs. Zároveň uviedol, že by napríklad nemal problém zdvihnúť ruku aj za omnoho vyšší úver, ak by sa „neprejedol“, ale použil na niečo konkrétne, čo po terajšom MsZ zostane, napríklad plaváreň.

Podobný názor vyjadril aj poslanec Ondrej Bolaček, podľa ktorého by sa za tieto peniaze dal získať väčší úžitok a hodnota za peniaze nie je v tomto prípade najvyššia možná. Mesto mohlo podľa neho vziať väčší úver už na začiatku volebného obdobia a realizovať nejaký väčší projekt. „Úrokové sadzby boli aj na začiatku volebného obdobia výhodné. Kľudne sme mohli postaviť za šesť miliónov eur plaváreň, bolo by to niečo pre všetkých ľudí. Síce by sme na to každý rok doplácali, ale niečo by sme tu mali,“ podotkol s tým, že v aktuálnom volebnom období je už na takýto veľký projekt neskoro.

Podľa primátora je to však takto povedané populisticky pre občanov. „Ja viem, že treba plaváreň, zimný štadión, kúpalisko, aquapark. Ja viem blúzniť takisto, ale to je iba populizmus. Vy poviete, pán Bolaček, postaviť niečo za šesť miliónov, čo tu bude slúžiť všetkým ľuďom. Som zvedavý, ako si tam pôjde 16 000 ľudí zaplávať,“ poznamenal primátor s tým, že by teda šlo len o projekt pre určitú skupinu.

Mesto chce využiť možnosti čerpania dotácií

Poslanec Ivan Kuhn vo svojom príhovore skonštatoval, že nie je politicky vhodné brať veľké úvery v poslednom roku volebného obdobia. „Na druhej strane, nenávratné finančné prostriedky (NFP), napríklad z eurofondov, nefungujú tak, že sa dávajú v prvý, druhý, tretí rok volebného obdobia samospráv. Dávajú sa podľa situácie, ako sa schémy pripravujú,“ povedal Kuhn, podľa ktorého má mesto možnosť aj teraz v poslednom volebnom roku čerpať NFP a malo by to využiť. Dodal, že momentálne je ideálna doba na branie úveru, pretože úroky sú extrémne nízke.

Podľa Eriky Leskovjanskej, vedúcej odboru finančného, miestnych daní a poplatkov Mestského úradu Rožňava, tí poslanci, ktorí tvrdia, že sa nejaký úver prejedol, krivdia aj predchádzajúcim primátorom. „Každý jeden úver je kapitálový, čiže je na budovanie a rozširovanie majetku mesta,“ objasnila.

Opravená bude škôlka aj škola

Čo sa týka niektorých konkrétnych položiek, časť úveru vo výške okolo 250 000 eur použije mesto na rekonštrukciu Materskej školy (MŠ) na Ulici Ernesta Rotha. „Päťpercentné spolufinancovanie je v tomto prípade 50 000 eur. Oprávnené výdavky máme do jedného milióna eur a celá stavba bude stáť približne 1,2 milióna eur, takže potrebujeme aj spoluúčasť 200 000 eur,“ konkretizoval primátor.

Doplnil, že sa pripravuje aj projekt rekonštrukcie Základnej školy (ZŠ) na Zlatej ulici, ktorá bude stáť 1,5 milióna eur. Z toho milión eur by mesto získalo ako dotáciu a 500 000 eur by spolufinacovalo. Ďalšia časť úveru pôjde na spoluúčasť pri výstavbe ihriska s umelou trávou v Nadabule, ktoré podľa primátora v Rožňavskom okrese ako v poslednom na Slovensku chýba.

Za bola aj hlavná kontrolórka

Vzatie úveru nepriamo podporila aj hlavná kontrolórka mesta Katarína Balážová. „Viem, že všetci chceme, aby naše mesto prekvitalo, aby sa tu obyvatelia a návštevníci cítili dobre. Bohužiaľ, bez nejakej finančnej injekcie vo forme úveru sa tieto ciele pravdepodobne nebudú dať naplniť,“ povedala.

Mesto má podľa nej na výber z dvoch ciest. „Jedna je nezadlžiť sa a žiť len z tých príjmov, ktoré sú, alebo druhá vec je primerane, rozumnou cestou zadĺžiť toto mesto na dlhšie obdobie, ale tým pádom aj zabezpečiť jeho rozvoj,“ vysvetlila.

Spomenula tiež, že Rožňava v zmysle zákona o rozpočtových pravidlách spĺňa podmienky na prijatie návratného zdroja financovania vo výške dvoch miliónov eur. „Stav dlhu bude 21,63 percenta a suma ročných splátok 7,32 percenta,“ zakončila.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár