V Tisovci bude nový memoriál pripomínať zabudnutú vojnu, v rámci ktorej po doline premávali dva pancierové vlaky

TISOVEC – Zabudnutá vojna, ktorá však mala obrovský dosah na celý región, tak by sa dali nazvať boje v Rimavskej doline v máji a júni 1919. Pre Sobotnik.sk to povedal historik a pracovník Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer Viktor Brádňanský. Podľa neho práve vojna v roku 1919 bola prvou, v ktorej Slováci a Česi spoločne bránili svoju republiku a túto udalosť má v regióne pripomínať nový memoriál.

Na základe roku 1938, keď sme sa vzdali Hitlerovi a Horthymu, sa traduje, že Československo nikdy nebojovalo. Vôbec to nie je pravda, pretože hneď na začiatku vzniku Československej republiky si ju museli Slováci a Česi obhájiť,“ pripomenul Brádňanský.

Ako dodal, málokto v dnešnej dobe vie, že koncom mája a začiatkom júna 1919 prebiehali aj v Rimavskosobotskom okrese ťažké boje medzi československou armádou a maďarskými boľševikmi. Boli to boje regulárnych armád. Dovolím si povedať, že v našom regióne to boli boje väčšieho rozsahu ako za Slovenského národného povstania (SNP) a vyžiadali si značné obete,“ podotkol.

Boje, na ktoré sa malo zabudnúť

V období socializmu však bolo práve SNP vyzdvihované a na boje tesne po prvej svetovej vojne sa malo zabudnúť. Veď Maďarská ľudová republika bola naším spriateleným socialistickým štátom a boje s niekdajšími proletármi z Maďarskej republiky rád sa proste nehodili do oficiálnej doktríny. Brádňanský tvrdí, že podľa spomienok pamätníkov sa však u nás práve maďarskí boľševici správali oveľa krutejšie než fašisti či iní vojaci počas druhej svetovej vojny.

Toto obdobie sa stalo určitým tabu, nerozprávalo sa o tom a akosi všeobecne sa naň zabudlo. Práve v Rimavskej doline ale boli boje obzvlášť krvavé s mnohopočetnými obeťami z radov bojujúcich vojakov, či už z Maďarskej červenej armády, alebo československej 4. brigády. V najväčšej bitke o Tisovec padlo okolo 40 Čechoslovákov. Veľké boje však boli aj pri Rimavských Zalužanoch, Rimavskej Bani či v Hnúšti-Likieri. Zaujímavosťou je, že po Rimavskej doline vtedy premávali dva pancierové vlaky – jeden československý a jeden maďarský,“ ozrejmil historik.

Boje si vyžiadali aj civilné obete, keďže v rámci Maďarskej červenej armády sa vyskytovali i rôzne nacionalistické skupiny. „Tie chytali uvedomelých Čechoslovákov a neraz ich rovno na mieste popravovali. Na tieto obete sa dlhé roky nemohlo spomínať, zmenilo sa to až po Nežnej revolúcii. My v Tisovci si doslovav rámci celého Slovenska prvýkrát ideme oficiálne pripomenúť túto vojnu,“ zdôraznil Brádňanský s tým, že ide o podujatie organizované v rámci programu Revúca – Mesto kultúry 2022.

Ofenzíva Maďarskej červenej armády, podľa jeho slov známa ako Severná výprava, sa začala 30. mája 1919 s cieľom dobyť územie Slovenska v troch smeroch – prvý bol na Košice, Prešov, Bardejov, druhý na Komárno, Nové Zámky a Bratislavu a tretí na Lučenec, Zvolen, Banskú Bystricu a cez Šturec na Žilinu. V našom regióne sa maďarské boľševické jednotky dostali až pod sedlo Zbojská.

Nový memoriál sa má stať tradíciou

Padlých československých vojakov si v Tisovci teraz v sobotu (4. 6. 2022) po 103 rokoch pripomenú turistickým pochodom, na ktorom sa zúčastnia kluby vojenskej histórie z Česka aj Slovenska, venujúce sa práve obdobiu prvej svetovej vojny. Na pochod pôjdu v dobových uniformách. „Môže sa však pridať každý záujemca, ktorý chce spoznať kúsok vojenskej histórie,“ doplnil historik, podľa ktorého touto akciou chcú odštartovať pravidelné stretnutia s názvom Memoriál československých hrdinov.

V rámci aktuálneho prvého ročníka tohto memoriálu pôjdeme po miestach bitky o Tisovec, ktorá sa odohrala v dvoch termínoch. Konkrétne 9. júna 1919 to bol ústup od Tisovca, keď československé vojská bojom ustupovali smerom na Zbojskú. Následne 15. júna vďaka geniálnemu kúsku plukovníka Votrubu v horskej bitke behom jedného dňa dobyli Tisovec naspäť,“ načrtol Brádňanský.

Turistický pochod povedie okolo vrchu Hradová, kde sa reálne bojovalo. V rámci pochodu bude Brádňanský vysvetľovať priebeh bojov. „Následne sa vrátime do Tisovca popri železničnej trati, ktorou sa 15. júna do mesta vracala stredná skupina útočiacich československých vojsk pancierovým vlakom,“ avizoval. Po turistickom pochode bude nasledovať pietny akt a beseda s historikmi, kde bude môcť verejnosť klásť otázky

Program podujatia:

9:00 – 14:00 I. ročník Memoriálu československých hrdinov – turistický pochod po stopách bitky o Tisovec

15:00 oficiálny pietny akt a spomienková udalosť k výročiu bojov o Slovensko – evanjelický cintorín v meste Tisovec 

16:00 beseda s historikmi – Mestský úrad v Tisovci

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár