TISOVEC: Náučná lokalita SNP – Bojisko Dielik sa stala najväčším outdoorovým vojenským múzeom mimo Duklu

TISOVEC/DIELIK – Pamiatkou padlých hrdinov v Slovenskom národnom povstaní (SNP), protivojnovým mementom i ďalšou turistickou zaujímavosťou Gemera sa stala nová Náučná lokalita SNP – Bojisko Dielik, ktorú v sobotu (7. 5. 2022) oficiálne otvorili v sedle Dielik na okraji Muránskej planiny, na rozhraní okresov Rimavská Sobota a Revúca. Súčasťou podujatia bol i pietny akt pri pamätníku na námestí v Tisovci.

Dovolím si povedať, že mimo Dukly je to asi najväčšie outdoorové vojenské múzeum, aké máme na Slovensku. Naši predkovia tu dňa 21. októbra 1944 zviedli ťažkú bitku s postupujúcimi nemeckými jednotkami a mnohí z nich tu položili život. Táto lokalita v prvom rade slúži na to, aby pripomenula ich pamiatku,“ zdôraznil historik a iniciátor vybudovania outdorového múzea Viktor Brádňanský z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Gemer.

Ako dodal, impulzom k vytvoreniu takéhoto múzea v prírode bolo jeho stretnutie s priamym účastníkom SNP Júliusom Molitorisom. „Povedal jednu krásnu myšlienku – čo bude po nás, keď my už tu nebudeme. Narážal na to, že mladá generácia už doslova zabúda na to, čo sa tu dialo pred 80 rokmi,“ konštatoval Brádňanský.

Hrdinstvo obyvateľov regiónu

Ako nadviazal podpredseda BBSK Roman Malatinec, nový náučný chodník bude pripomínať hrdinstvo Gemerčanov aj Tisovčanov. „Chcem vás poprosiť, aby ste rozprávali deťom o hrôzach vojny, o tom, čo sa tu dialo, že tu ľudia položili svoje životy. Toto je jedno z miest, ktoré bude pripomínať, aby sme sa vystríhali vojny a nezmyselných správaní sa ľudí k sebe,“ zdôraznil.

Predsedníčka krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Daniela Chrančoková vo svojom príhovore uviedla, že finančná podpora zo strany kraja je len veľmi malou časťou celého projektu. „V prvom rade je založený na veľkej spolupráci a aktívnom nasadení ľudí, ktorí nad ním stáli. Je fantastické čo z toho vzniklo a, bohužiaľ, aj dnešná doba nám ukazuje, že je nevyhnuté, aby sme si históriu pripomínali a poučovali sa z nej,“ povedala Chrančoková.

Doplnila tiež, že pôjde síce o turistický produkt, ale náučno-poznávacieho charakteru. „Aby sme mohli zaujímavou formou mladej generácii sprostredkovať tie náročné, ale veľmi dôležité momenty našej histórie,“ podotkla.

Pomohlo aj mesto Tisovec

Na vybudovaní lokality sa podieľalo i mesto Tisovec. „Hoci finančných prostriedkov nie je veľa, snažili sme sa pomôcť, ako sa dalo. Ďakujem našim Mestským lesom, ktorí pomohli zabezpečiť drevo na vybudovanie zákopov,“ konkretizovala primátorka Tisovca Irena Milecová, podľa ktorej bola pomoc mesta i organizačná, napríklad v podobe ubytovania a zázemia pre dobrovoľníkov, ktorí outdoorové múzeum budovali.

Vyzdvihla tiež, že Dielik, ktorý si staršia generácia pamätá ešte z pionierskych čias ako lokalitu plnú vysadených ruží, ale neskôr zanedbanú, prešla takouto obnovou. Spomenula, že aj mesto Tisovec ešte plánuje lokalitu ďalej obnovovať, napríklad opravou lavičiek.

Na realizácii projektu sa podieľali členovia klubu vojenskej histórie Krasnogvardejci z Košíc. Príprava a vytváranie tejto náučnej lokality trvalo zhruba tri roky, z toho samotná výstavba zabrala asi rok a pol. Outdoorové múzeum pozostáva zo štyroch informačných tabúľ, veliteľskej zemľanky práporu Prvosienka a približne sto metrov zákopov, ktoré boli vybudované presne na pôvodných obranných líniách a kopírujú niekdajšie zákopy z čias Povstania. Súčasťou areálu je i nové posedenie.

Otvorenia náučnej lokality sa okrem už spomenutých osobností a členov OOCR Gemer vrátane jej riaditeľa Jaroslava Hrica zúčastnili poslanci krajského zastupiteľstva BBSK Michal Bagačka a Július Laššan, viceprimátor Tisovca Dušan Kojnok, poslanec tisovského mestského zastupiteľstva Milan Šlajfer, starosta Muráňa Roman Goldschmidt a riaditeľ Správy Národného parku Muránska planina so sídlom v Revúcej Ján Šmídt.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “TISOVEC: Náučná lokalita SNP – Bojisko Dielik sa stala najväčším outdoorovým vojenským múzeom mimo Duklu”

  1. Pingback: Gemer-Malohont je neobjavený turistický raj. Predstavíme vám jeho menej známe NAJ zaujímavosti (1. časť) - FITIT TOUCHIT

Pridaj komentár