JELŠAVA: Mestské múzeum vystavuje ručne vyrábané bábiky Márie Surkošovej

bábiky

JELŠAVA – Ručne vyrábané bábiky Márie Surkošovej si môžu prezrieť návštevníci Mestského múzea v Jelšave (okr. Revúca) na výstave, ktorá je v jeho priestoroch sprístupnená od konca mája do konca augusta 2022. Ako pre Sobotnik.sk uviedla kurátorka výstavy Emília Mázorová, bábiky umelkyňa vytvára z vlastnej fantázie a všetky sú originály, keďže medzi nimi nenájdete dve rovnaké.

Pozoruhodné je najmä to, že iné umelkyne, ktoré vyrábajú podobné bábiky, väčšinou vytvárajú prakticky len šaty a rôzne dekoratívne ozdôbky. Pani Surkošová však vyrába a tvaruje aj celé telíčka bábik. Detailné sú aj ich tváre, ktoré akoby vyjadrovali emócie,“ vysvetlila kurátorka s tým, že autorka, ktorá je vyučená krajčírka, svojim bábikám vlastnoručne šije topánočky, taštičky či dokonca vyrába nábytok.

Hlavy bábik umelkyňa plstí z vlny a telíčko z dutých polyesterových vlákien, potiahnutých úpletom telovej farby, aby pripomínalo pokožku. „Následne tvaruje všetky detaily ako prsty, nechty, na ktoré sa takto jemne nezameriavajú ani výrobcovia, ktorí bábiky produkujú strojovo. Zaujímavosťou sú tiež vlasy bábik, ktoré sú vyrábané z kozích chlpov,“ konkretizovala Mázorová. Rôzne čipky a doplnky na bábiky má umelkyňa podľa kurátorky z mnohých krajín sveta, keďže jej manžel veľa cestuje a prináša jej rôzne tkaniny a ďalšie potrebné veci.

Podobné bábiky boli podľa Mázorovej typické pre obdobie neskorého klasicizmu, nazývané Biedermeier. Kupovali si ich hlavne bohatšie vrstvy obyvateľstva. Ani dnes nie sú ceny takýchto bábik nízke a dosahujú aj 700 či 800 eur. Vzhľadom na ručnú výrobu a množstvo prácnych detailov sú však uvedené sumy úplne primerané.

Foto: Emília Mázorová

Pridaj komentár