JELŠAVA: Zážitkové ubytovanie v kaštieli by malo byť sprístupnené koncom leta

JELŠAVA – Rekonštrukcia zadného krídla a dokončenie takzvaného zážitkového ubytovania sú dve hlavné investičné akcie, ktoré v coburgovskom kaštieli v meste Jelšava plánuje tohto roku zrealizovať tamojšia samospráva v spolupráci so združením Čierne diery. Pre Sobotnik.sk to potvrdil primátor Milan Kolesár.

Najprv boli položené inžinierske siete na nádvorí kaštieľa, teraz sa pokračuje s ich inštaláciou v interiéroch. Rekonštrukcia zadného krídla a súvisiace stavebné práce by mali prebiehať do jari budúceho roka,“ konkretizoval primátor s tým, že realizáciu rekonštrukcie zatiaľ neohrozujú žiadne problémy.

Ako dodal, so stavbou zážitkového ubytovania v kaštieli v presklených unimobunkách už finišuje združenie Čierne diery. „Bol som sa tam minulý týždeň pozrieť a má to už fazónu pred dokončením. Všetko chcú mať hotové do konca leta,“ konkretizoval Kolesár.

Toto netradičné ubytovanie považuje za nové lákadlo pre určitý segment návštevníkov, pričom doplní škálu atrakcií, ktoré v Jelšave majú. Ide napríklad o splav rieky Muráň či sedemkilometrový zjazd na terénnych kolobežkách zo sedla Dielik.

Kaštieľ Jelšava ešte pred rekonštrukciou strechy

S coburgovským kaštieľom sa spájajú aj rôzne legendy o duchoch či strašení. Ako sme neraz počuli pri našich návštevách kaštieľa, rôzne ťažko vysvetliteľné zážitky mali v budove aj robotníci, ktorí ho posledné roky opravujú. Hovorí sa tiež, že v jeho pivničných priestoroch boli počas druhej svetovej vojny zamurované telá ľudí, ktorí boli v jeho priestoroch počas fašistického režimu mučení a zavraždení (Jelšava v tom čase po Mníchovskej zrade patrila do Maďarského kráľovstva).

Zatiaľ čo s rekonštrukciou kaštieľa to vyzerá dobre, samospráva má problémy so zamýšľanou obnovou Reduty Skalka. Na tú síce získala z nórskych fondov milión eur, ale pre enormné zdraženie stavebných materiálov boli ponuky potenciálnych dodávateľov vo verejnom obstarávaní na dvojnásobok tejto sumy. Verejné obstarávanie preto mesto opakuje a v hre je aj odstúpenie od projektu, ak by bol nad finančné možnosti samosprávy.

Reduta Skalka Jelšava

Štyristo rokov stará stavba

Dejiny coburgovského kaštieľa preukázateľne siahajú do začiatku 17. storočia. Pôvodne to bol renesančný objekt, ktorý bol čoskoro opevnený. V čase stavovských povstaní ho vyrabovali a poškodili, neskôr v 18. storočí sa začala jeho baroková prestavba, ktorá ale nebola nikdy ukončená.

Jedným zo smutných okamihov histórie kaštieľa je rok 1795, keď bol znova poškodený, tentoraz požiarom, ktorý zachvátil prakticky celú Jelšavu. Následne vykonané opravy viedli len k zachovaniu predošlého stavu nikdy nedokončenej barokovej prestavby. Kaštieľ potom slúžil hlavne ako sídlo správy majetkov rodu Koháry a obydlie pre jeho úradníkov a zamestnancov.

Záchranné práce v jelšavskom kaštieli prebiehajú od roku 2015 s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v rámci národného projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva. Jeho priestory samospráva zároveň využíva na rôzne kultúrne i spoločenské podujatia a na požiadanie ich tiež príležitostne sprístupňuje verejnosti.

Kaštieľ v Jelšave je trojpodlažný objekt z roku 1763, jeho neskorobaroková prestavba bola v štýle francúzskeho klasicizmu. Bol pristavaný k opevnenému dvojpodlažnému kaštieľu zo 17. storočia. V jeho zadnej časti sa zachovali tri krídla s dvomi nárožnými vežami s obdĺžnikovým pôdorysom, strieľňami a detailmi renesančných okien.

Vonkajšie rozmery pôdorysu sú zhruba 85 x 47 metrov, čo predstavuje 2220 metrov štvorcových zastavanej plochy. Vnútorné nádvorie kaštieľa má rozmery 50 x 20 metrov.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “JELŠAVA: Zážitkové ubytovanie v kaštieli by malo byť sprístupnené koncom leta”

  1. Pingback: JELŠAVA: Cez Kaštieľny deň bola prezentovaná aj nová zážitková expozícia

Pridaj komentár