KLENOVEC: Folkloristi z FS Vepor sa po pandémii opäť rozbehli, aktuálne sa chystajú na Rontouku

KLENOVEC – Tri folklórne súbory (FS) v Klenovci, Zornička, Mladosť a Vepor, sa po dlhej prestávke vynútenej pandémiou nového koronavírusu vrátili k nácvikom a účasti na súťažiach. Pre Sobotnik.sk to uviedla Stanislava Zvarová, ktorá spolu s manželom Jaroslavom všetky tri zoskupenia nielen vedie po tanečnej či speváckej stránke, ale venujú sa aj zberu folklórneho materiálu a jeho spracovávaniu.

Dlhý čas pandémie podľa jej slov nevyvolal nejaký zásadný odchod členov FS Vepor. „Dá sa povedať, že sme sa zišli opäť v pôvodnej podobe, len sme si nevedeli vychovať ‚podhubie‘, pretože skoro tri roky sme nemohli získavať nových členov,“ vysvetlila.

Spomenula tiež, že mnohí Klenovčania namiesto miestnej školy radšej dávajú svoje deti do Hnúšte či do Rimavskej Soboty. „Komunita už potom nie je celistvá. Deti už majú iné väzby, iných priateľov a iné povinnosti, napríklad v rámci krúžkovej činnosti školy, ktorú navštevujú. Neraz pokrivkáva aj vzťah k rodnej obci,“ podotkla folkloristka, podľa ktorej je pre povinnosti v inom meste zároveň problém s dochádzaním mladých talentov na nácviky.

Napriek tomu sa mladí záujemcovia hlásia, okrem iného aj takí, ktorí sa chcú naučiť hrať na heligónku. „Celkovo je nás však menej. V minulosti sme mali napríklad až dve skupiny detí po 40 členov. Boli by sme preto radi, keby si aj ľudia v Klenovci uvedomovali, že tým, že svoje detičky pošlú do detského folklórneho súboru, tak vďaka tomu zachovajú folklórne tradície v našej obci,“ zdôraznila Zvarová.

Nácviky aj cez Zoom

Folkloristi však nezaháľali ani počas pandémie, keď využívali aplikáciu Zoom, cez ktorú boli v kontakte. „S deťmi či žienkami sme takto mávali hlavne spevácke nácviky, ale niekedy sme sa proste len porozprávali a snažili sa podporiť,“ objasnila Zvarová a dodala, že keď sa opatrenia konečne uvoľnili, folkloristi sa ihneď vrátili k práci.

Myslím si, že máme celkom úspešný štart tohto nového obdobia. Absolvovali sme hlavne s deťmi súťaže hudobného folklóru, kde sme sa prezentovali so spevákmi-sólistami, ale aj s dievčenskou speváckou skupinou na regionálnej súťaži, odkiaľ sme mali postupy na krajskú súťaž. Tam sme získali pekné umiestnenia, postúpili nám na Hronseckú lipovú ratolesť. Jedno dievča som pripravovala aj na Slávika Slovenska,“ zhrnula Zvarová s tým, že návratu treba venovať veľa času a zamerať sa okrem iného na kondičnú prípravu.

Postupy do vyšších súťaží a príprava na Rontouku

Klenovčania boli nedávno aj na súťaži choreografií, kde tiež postúpili z regionálnej súťaže Zlatá strunka na krajské kolo do Kokavy nad Rimavicou. „S choreografiou ‚Za dedinou‘ sme tam získali zlaté pásmo. Práve tu som sa deťom snažila prinášať spomienky života našich ľudí, boli to konkrétne spomienky mojej maminky pri pasení kráv. Je to totiž úplne iná generácia a niektoré deti ešte kravu ani nevideli,“ konštatovala folkloristka.

Čo sa týka FS Vepor, ten má za sebou úspešné vystúpenie na podujatí Heligónky na Budinej. „Pripravujeme sa na Klenovskú rontouku, kde mám ako odborný pracovník Gemersko-malohontského osvetového strediska na starosti dramaturgiu festivalu s celým naším tímom programovej rady, ale aj organizátormi, ktorými sú obec Klenovec, občianske združenie Rodon a Miestny odbor Matice slovenskej,“ povedala Zvarová. Pripomeňme, že ide o festival s vyše 40-ročnou tradíciou, ktorý sa nekonal iba jediný raz – v roku 2020 pre pandemické opatrenia. Tohtoročná Rontouka sa uskutoční 24. až 26. júna 2022.

V Klenovci majú okrem folkloristov ešte stále aj remeselníkov, ktorí rozvíjajú tradičné remeslá, či je to rezbár Milan Stieranka, gubár Ján Fotta, košikár Michal Dovala, alebo kováč s výstižným priezviskom Igor Kováč. Samotní manželia Zvarovci by však po desaťročia práce s mládežou i dospelými, ktorá nevyhnutne šla na úkor osobného života, chceli podali pomyselné žezlo ďalej.

Boli by sme veľmi radi, keby sme našli pokračovateľov, ktorým by sme súbory mohli odovzdať do rúk. Samozrejme, boli by sme im nápomocní po odbornej a výskumnej stránke, ale hlavne po tanečnej stránke by sme už potrebovali nástupcov,“ zakončila Zvarová.

Foto: facebooková stránka FS Vepor

Pridaj komentár