KRÁTKE SPRÁVY: Kamenárstvo Ulický malo byť pôvodne v Poltári, priemerný vek autobusov SAD Lučenec sa znížil

Dnešné Krátke správy o Kamenárstve Ulický, ktoré malo byť pôvodne v Poltári, počte zamestnancov Mestských služieb Tornaľa, výpadku v príjmoch Lučenca pre znižovanie príjmov z daní fyzických osôb, ale aj priemernom veku autobusov SAD Lučenec či predražení rekonštrukcie Petrivaldského vily v Hnúšti.

POLTÁR/RIMAVSKÉ ZALUŽANY – Veľká hala firmy Kamenárstvo Ulický mala pôvodne stáť v Poltári a nie v Rimavských Zalužanoch. Na jednom z posledných stretnutí poltárskych mestských poslancov o tom informoval poslanec Pavel Jánošík v súvislosti s témou pripravovaného priemyselného parku Jelšoviny.

„Mal obrovský záujem presadiť sa tu v Poltári a mohol vytvoriť niekoľko desiatok pracovných miest, zo začiatku možno 50 až 60,“ konkretizoval Jánošík na margo zámeru podnikateľa z R. Zalužian. Podotkol tiež, že bod o predaji pozemku podnikateľovi sa napokon na rokovanie poltárskeho MsZ nedostal, hoci by podľa neho bol určite prešiel.

Podnikateľ napokon uprednostnil Rimavské Zalužany a na svoj zámer dostal aj dotáciu zo strany štátu, ktorú vláda odsúhlasila na výjazdovom rokovaní v Hnúšti vo februári 2018. Zaujímavosťou je, že hoci je hala kamenárstva situovaná priamo pri Rimavských Zalužanoch, väčšia časť jej plochy už leží v katastri susednej Rimavskej Bane.

Hala Kamenárstva Ulický

TORNAĽA – Mestské služby mesta Tornaľa mali ku koncu apríla celkovo 23 zamestnancov. Na zasadnutí tornaľského mestského zastupiteľstva o tom informoval ich vedúci István Hunyák.

„Z toho sú štyria administratívni pracovníci, jedného pracovníka máme zástupcu, ktorý je zároveň aj elektrikárom. Máme tiež jednu pracovníčku – zástupcu vedúcej pohrebníctva, zároveň je pomocníčku pri udržiavaní verejnej zelene, verejného priestranstva a domu smútku,“ konkretizoval.

Medzi ďalšími zamestnancami je pracovník v zbernom dvore, dvaja vodiči a dvaja závozníci na fekálnych vozoch, jeden mechanik-opravár, jeden vodár, jeden stolár, jeden pracovník ako obsluha pracovných strojov, traja šoféri a traktoristi, štyria kosci a jeden správca plateného parkoviska. Na Mestských službách pracujú aj 12 občania v hmotnej núdzi cez úrad práce (úväzok 32 hodín).

LUČENEC – Mesto Lučenec nie je spokojné s tým, že samosprávam sa budú znižovať príjmy z daní fyzických osôb tým, že sa bude zvyšovať daňový bonus. Na májovom zasadnutí lučeneckého mestského zastupiteľstva to povedala primátorka Alexandra Pivková.

Pre naše mesto je to v tomto roku mínus 261 000 eur,“ konkretizovala primátorka s tým, že mesto „zabíjajú“ hlavne vysoké ceny energií a na takéto veci bude reagovať a isté opatrenia už prijalo.

LUČENEC – Priemerný vek vozového parku spoločnosti SAD Lučenec je v súčasnosti 5,5 roka, pričom v minulosti to bývalo aj 20 rokov. Informoval o tom riaditeľ spoločnosti Vojtech Kupka na zasadnutí mestského zastupiteľstva Tisovec, ktoré sa konalo v Rimavskej Píle. „Všetky autobusy sú klimatizované,“ dodal riaditeľ.

SAD Lučenec zabezpečuje hromadnú prepravu osôb v okresoch Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota a Revúca. Medzi viac než dvomi stovkami vodičov sú aj ženy, ako prvá na túto pozíciu nastúpila v roku 2017 Michaela Sviteková.

HNÚŠŤA – Rekonštrukcia Petrivaldského vily v Hnúšti sa predraží o zhruba 136 000 eur, konkrétne z pôvodne vysúťažených zhruba 272 000 eur na asi 408 000 eur. Dôvodom je podľa predstaviteľov mesta okrem iného enormné zdražovanie stavebných materiálov, ale aj nedostatky v projektovej dokumentácii. Zvýšený rozpočet mesto chce vykryť mimo iného aj z úverových zdrojov.

Pridaj komentár