LUČENEC: Ceny Emy Goldpergerovej za roky 2020 a 2021 získalo osem osobností a subjektov

LUČENEC – Dovedna osem osobností a subjektov získalo Ceny Emy Goldpergerovej za roky 2020 a 2021, ktoré vo štvrtok (2. 6. 2022) v historickej lučeneckej radnici odovzdávalo občianske združenie (OZ) Priatelia histórie Novohradu a Mestské múzeum Lučenec. Ocenenia boli udelené autorom najlepších príspevkov a kníh z Novohradu a Malohontu, ako aj za zachovanie a prezentáciu hmotného a nehmotného dedičstva týchto regiónov.

Ako v úvode vysvetlil predseda OZ Priatelia histórie Novohradu Mišo Šesták, ceny za dva roky naraz odovzdali z dôvodu, že pre pandémiu COVID-19 sa v predchádzajúcich dvoch rokoch neuskutočnilo Stretnutie priateľov regionálnej histórie. Ceny za rok 2019 chcelo OZ odovzdať laureátom už koncom roka 2020, napokon však pre pandémiu došlo o oficiálneho odovzdaniu len zhruba pred rokom.

„Myslím si, že už budeme takto aj pokračovať, teda že udeľovanie Cien Emy Goldpergerovej sa uskutoční vždy v máji a novembri bude Stretnutie priateľov regionálnej histórie,“ avizoval Šesták.

Ako doplnil historik a profesor Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Roman Holec, regionálne dejiny sa považujú za „malé“, pretože sa kladú do protikladu k tým „veľkým“. Podľa neho je však nezmysel vytyčovať medzi nimi hranice. Zároveň vyzdvihol prepojenie medzi profesionálnymi autormi a nadšencami.

Profesor Roman Holec

Veľké dejiny nám dávajú kontexty. To znamená, ak vy svoj výskum zasadzujete do istého prostredia, beriete si si tieto kontexty z našich prác, z našich syntéz. A ak my potrebujeme naše syntézy oživiť nejakými ľuďmi alebo príbehmi, tak zase siahneme po vašich publikáciách,“ prihovoril sa autorom príspevkov z regionálnej histórie.

Ceny Emy Goldpergerovej za roky 2020 a 2021

Najlepší príspevok za rok 2020: Roman Holec

Najlepšia kniha v roku 2020: Ján Aláč – Sovietski vojaci na juhu stredného Slovenska 1968 – 1991

Celkový prínos pre históriu Novohradu a Malohontu za rok 2020: Mária Adamová

Zachovanie a prezentácia hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva za rok 2020: Spoločnosť Augusta Horislava Škultétyho za obnovu rodného domu tejto osobnosti

Najlepší krátky príspevok za rok 2021: Ivan Nociar

Najlepšia kniha v roku 2021: Pavel Hronček, Bohuslava Gregorová a Ivan Herčko – Hnedouhoľné baníctvo v okolí Veľkého Krtíša

Celkový prínos pre históriu Novohradu a Malohontu za rok 2021: Jozef Drenko

Zachovanie a prezentácia hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva za rok 2021: Dobrovoľníci za brigády na cintorínoch v Červeňanoch a Hornom Tisovníku

Významná osobnosť

Ema Goldpergerová bola národná buditeľka, etnografka, muzejníčka a zberateľka. Pochádzala z dediny Ľuboreč v dnešnom Lučeneckom okrese, podobne ako jej blízka priateľka a vrstovníčka, spisovateľka Elena Maróthy Šoltésová.

Bola tiež okrem iného kustódkou zbierok spolku Živena a národopisných zbierok Muzeálnej slovenskej spoločnosti v Martine. Ako sa možno dočítať v jej profile na portáli Wikipedia.sk zaslúžila sa o vznik Slovenského národného múzea a bola jeho prvou kustódkou.

Ceny Emy Goldpergerovej podporujú aktivity z oblasti regionálnej histórie a propagáciu kultúrneho dedičstva regiónov Novohrad a Malohont. Cieľom súťaže je motivovať a odmeniť autorov, ktorí sa v týchto oblastiach realizujú. OZ Priatelia histórie Novohradu udeľuje Ceny Emy Goldpergerovej od roku 2019.

Foto: Sobotnik.sk

Pridaj komentár