Penta predáva svoje nemocnice v Banskobystrickom kraji. Ponechá si len jedinú v R. Sobote

pôrodov cisárskym rezom

BRATISLAVA/RIMAVSKÁ SOBOTA – Spoločnosti Svet zdravia a ProCare, patriace do portfólia finančnej skupiny Penta, predávajú svoje nemocnice a ďalšie zdravotnícke zariadenia v Banskobystrickom kraji (BBSK) sieti Agel. Ide konkrétne o nemocnice Svet zdravia v Žiari nad Hronom a Banskej Štiavnici, polikliniku vo Zvolene a Žiari nad Hronom, ako aj o špecializované zdravotnícke zariadenie Mammacentrum sv. Agáty v Banskej Bystrici. O zámere predaja informoval hovorca ProCare a Sveta zdravia Tomáš Kráľ.

Jediným zdravotníckym zariadením, ktoré Pente v BBSK zostane, je tak Nemocnica Svet zdravia Rimavská Sobota. „Našou prioritou ostáva prevádzka nemocníc a polikliník v regiónoch západného, východného a južného Slovenska, kde vidíme ďalšie príležitosti pre rast a významné investičné projekty. Intenzívne pracujeme na ambícii z prostriedkov Plánu obnovy a odolnosti vybudovať nové nemocničné pracoviská v Rimavskej Sobote, Spišskej Novej Vsi, Humennom, Michalovciach a Topoľčanoch,“ povedal Radoslav Čuha, generálny riaditeľ siete ProCare a Svet zdravia.

V Rimavskej Sobote by Svet zdravia, resp. Penta chcela postaviť úplne novú nemocničnú budovu namiesto nikdy nedostavaného pavilónu B. Tento zámer spoločnosť deklarovala už v roku 2019. Zatiaľ však nie je jasné, aký typ nemocnice v Rimavskej Sobote vznikne po reforme zdravotníctva, ktorú nedávno schválila vláda. Pôvodne sa hovorilo, že v meste zostane iba lokálna nemocnica, neskôr sa objavili nepotvrdené informácie, že pôjde o regionálnu, teda o jeden stupeň vyššiu.

Čo sa týka novej nemocničnej budovy, Svet zdravia, resp. Penta plánuje využiť projekt, na základe ktorého obdobnú budovu už postavil v Michalovciach. O možnosti jej výstavby hovoril nedávno aj predseda parlamentu Boris Kollár pri návšteve Tisovca:

Celá transakcia podlieha ešte súhlasu Protimonopolného úradu SR. Definitívne prevzatie sa predpokladá do konca roka 2022. Výšku transakcie sa obidve strany rozhodli nezverejňovať. Ako informoval portál Aktuality.sk, ide o vôbec prvý predaj zdravotníckych zariadení zo strany siete Svet zdravia a ProCare.

Skupina AGEL pôsobí v oblasti zdravotníctva vyše 30 rokov, v Čechách a na Slovensku prevádzkuje takmer tri desiatky zdravotníckych zariadení a ďalších vyše 70 spoločností. V Banskobystrickom kraji jej už patrí nemocnica vo Zvolene.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk (nemocnica v R. Sobote)

Pridaj komentár