POLTÁR: Časť obyvateľov nesúhlasí s vytvorením pešej zóny, poslanci ju stopli

POLTÁR – Dokopy 263 ľudí podpísalo petíciu proti vytvoreniu pešej zóny v meste Poltár. Petíciou sa zaoberali poltárski poslanci na svojom zasadnutí v pondelok 21. júna 2022, kde zároveň rozhodli o zastavení tohto projektu.

Projekt pešej zóny na zasadnutí predstavil Ján Kančo, vedúci oddelenia investičnej výstavby, riadenia projektov, životného prostredia a verejného obstarávania Mestského úradu Poltár. Cieľom projektu je podľa neho skvalitniť existujúci „peší ťah“ mestom, spríjemniť a uľahčiť obyvateľom pohyb, a zlepšiť dostupnosť viacerých lokalít v meste.

Pešia zóna by mala mať šírku 6,4 mesta, aby nedošlo k vzájomnému obmedzeniu pohybu osôb, ktoré sa na nej budú pohybovať. V mieste materskej školy by mal byť tento pás rozšírený na 12,8 metra na celkovej dĺžke 67,5 metra. V tejto zóne by mal byť umiestnený mestský mobiliár, malo by to byť centrum spoločenského diania v pešej zóne,“ vysvetlil s tým, že z celkovej rozlohy pozemku MŠ nebude „ukrojené“.

Nové verejné priestranstvo by malo spojiť komunity v meste Poltár, slúžiť širokej verejnosti i rómskym komunitám. „V meste Poltár sa nachádzajú dve takéto lokality a touto realizáciou pešej zóny by malo dôjsť k prepojeniu starej a novej časti,“ objasnil Kančo.

Brisudová: Pešia zóna by nemala ľudí rozdeľovať

K tejto téme bola na zasadnutí dlhá diskusia. Podľa primátorky Martiny Brisudovej by pešia zóna určite nemala ľudí v Poltári rozdeľovať, ale spájať. Každé okresné mesto na Slovensku podľa nej má pešiu zónu.

„Samotní obyvatelia mesta už historicky chceli mať pešiu zónu. Pravdou je, že prvotná pešia zóna mala byť na Školskej ulici. Aj vzhľadom k tomu, že to tam technicky nebolo možné zrealizovať, pozvali sme architekta, ktorý sám na základe architektúry nášho mesta posúdil, kde by mala byť,“ vysvetlila s tým, že pešia zóna by chodcom zlepšila dostupnosť viacerých dôležitých objektov a inštitúcií v meste a spojila by staré sídlisko s novým.

Podľa poslanca a bývalého primátora Pavla Gavalca však terajšie vedenie mesta nemá skúsenosti a preto projektantovi zadalo to, čo sa nezakladá na pravde. V roku 2011 až 2013 boli prívalové dažde, keď ‚zelenú žabu‘ vytápalo. Zakaždým, keď spŕchlo, sme mali ľudí na meste, aby sme to odstraňovali. Vchod, ktorý je odzadu, si museli vymúrať, aby voda neudrela do činžiaku a nemali vytopené pivnice. Teraz je chodník široký 1,5 metra, akonáhle sa rozšíri na šesť metrov, tak si neviem predstaviť, čo budú ľudia robiť potom,“ skonštatoval Gavalec.

Ako reagovala primátorka, projekt zadával projektantovi práve Gavalec. „Druhá vec, čo sa týka technických vecí, my sme vychádzali z tohto projektu, ktorý sme technicky prepracovali tak, aby neboli ohrození ľudia žijúci v bloku K, teda v ‚zelenej žabe‘,“ povedala. Ako ešte dodal Kančo, chodník bude navyše spádovaný od „zelenej žaby“.

Obavy z vypiľovania zelene

K téme sa postupne vyjadrovali viacerí poslanci. Ako uviedol poslanec Pavel Jánošík, ľudia ho vo veci tejto pešej zóny najviac obávali výrubu a opiľovania stromov. Kančo však zdôraznil, že pôvodná zeleň vo forme stromov zostane zachovaná a pribudne aj nová zeleň a stromy.

Slovo dostal aj Peter Sitor, ktorý petíciu predložil ako poverená osoba a je zároveň kandidátom na post primátora Poltára. Podľa neho sú v iných mestách pešie zóny v obchodných zónach a nie v blízkosti sídlisk. Opýtal sa tiež, ako chce mesto zachovať zeleň, keď nový chodník bude trojnásobne širší, a či teraz neexistuje spôsob, ako sa dostať zo starého sídliska na nové.

Nikto tu nehovorí o tom, že pešia zóna je zlý nápad, ale zúčastnení ľudia na stretnutí k pešej zóne hovorili o tom, že nepotrebujú šesťmetrový chodník, ale zachovať pôvodný a zrekonštruovať ho,“ zdôraznil Sitor. Upozornil tiež, že pešia zóna má križovať dve hlavné cesty, čo môže priniesť potenciálne problémy ohľadom dopravy a bezpečnosti. Takisto spomenul, že v meste nežije žiadna komunita samostatne a mohlo by sa preto stať, že samospráva by musela peniaze z nenávratného finančného prostriedku vrátiť.

Projekt výstavby pešej zóny je zastavený

Poslanci napokon schválili zastavenie realizácie projektu pešej zóny na základe nesúhlasu podpísaných občanov, ktorí bývajú v jej blízkosti a nesúhlasia s je realizáciou, pretože to považujú za závažné narušenie prostredia, v ktorom žijú. Za zastavenie projektu hlasovalo sedem poslancov MsZ, štyria boli proti zastavenie, jeden sa zdržal.

Pešia zóna bola pôvodne súčasťou projektu revitalizácie vnútrobloku sklárskeho sídliska, napokon z nej však bola vyčlenená z dôvodu aktualizácie výzvy. Celkové oprávnené výdavky projektu sú takmer 322 000 eur, z toho nenávratný finančný príspevok od Ministerstva hospodárstva je bezmála 306 000 eur. Ak Poltár vyčlenené finančné prostriedky nevyčerpá, bude ich musieť vrátiť.

Či sa tak naozaj stane a ako mieni samospráva Poltára ďalej postupovať, zisťujeme a informácie prinesieme v novom článku.

Foto: ilustračné, mesto Poltár

Pridaj komentár