R. SOBOTA: Podľa primátora má mesto prísľub od ministra Krajniaka na vybudovanie domova dôchodcov „na zelenej lúke“

RIMAVSKÁ SOBOTA – Mesto Rimavská Sobota má údajne prisľúbené od ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka vybudovanie úplne nového domova dôchodcov s kapacitou 30 ľudí. Vznikol by „na zelenej lúke“. Na utorkovom (28. 6. 2022) zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva to avizoval viceprimátor Jozef Tóth a následne jeho slová potvrdil aj primátor a poslanec Národnej rady SR Jozef Šimko.

Šimko zároveň vyzval poslancov a tiež obyvateľov mesta, aby pomohli vytypovať vhodné miesto, kde by sa toto sociálne zariadenie dalo postaviť. „Ale pozor, dostupnosť pre tých dôchodcov tam musí byť: autobus, lekáreň, lekár a potraviny. Aby bola malá vzdialenosť. Ja som špekuloval za Žánovským potokom, už som mal nejaké pripomienky,“ konkretizoval Šimko.

Dôležité v tejto súvislosti je podľa neho to, aby šlo o mestské pozemky. „Výzva sa objaví možno tento alebo budúci týždeň, ako ma pán minister Krajniak informoval. Takže pani Turoňová (vedúca odboru sociálnych vecí Mestského úradu R. Sobota, pozn. red.) je pripravená, ideme na tom bojovať a ja vám sľubujem, že to uhráme,“ zdôraznil primátor.

Tóth: Bolo by to jednoduchšie

Výstavbe úplne nového domova dôchodcov je naklonený aj viceprimátor Jozef Tóth. „Údržba a realizácia by bola určite jednoduchšia ako starý domov mládeže, ktorý by mal určite problémy s kanalizáciou, vodou, plynom a ostatnými vecami,“ podotkol s tým, že investíciu v podobe opravy takej veľkej budovy si mesto nemôže zobrať na plecia.

Skôr vidím tú alternatívu, že mesto so štátnym príspevkom, možno to budú aj eurofondy, vybuduje domov dôchodcov, kde by sa mohli realizovať aj ostatné doplnkové sociálne služby, ako denný stacionár a podobne,“ povedal.

Viceprimátor pripomenul, že nové zariadenie by bolo potrebné pokryť aj personálne. „Keď je tam 30 dôchodcov, tak 25 ľudí v obslužných činnostiach k tomu treba. Čiže opatrovateľky, sestry, sociálni pracovníci, inštruktori sociálnej rehabilitácie, kuchárky, údržbári, upratovačky. Nie je to sranda a mesto by to znášalo na vlastných ramenách,“ upozornil Tóth.

Ako miesto na vytvorenie domova dôchodcov sa už dlhodobo spomína aj bývalý internát na Školskej ulici. O jeho využití sa však vedú polemiky už dve volebné obdobia bez akéhokoľvek posunu a budova už viac ako desaťročie chátra. Vyše hodiny o nej diskutovali poslanci aj na ostatnom zasadnutí a na záver schválili návrh na zakonzervovanie objektu.

O stanovisko k údajnému prísľubu výstavby úplne nového domova dôchodcov sme požiadali aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “R. SOBOTA: Podľa primátora má mesto prísľub od ministra Krajniaka na vybudovanie domova dôchodcov „na zelenej lúke“”

  1. Pingback: R. SOBOTA: V meste by mohol vzniknúť domov dôchodcov. Nie však v budove bývalého internátu - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár