RIMAVSKÁ PÍLA: Obyvatelia spísali petíciu proti nelegálnej výstavbe v osade Hrb

Hrb

RIMAVSKÁ PÍLA – Dovedna 174 občanov Rimavskej Píly, mestskej časti Tisovca, podpísalo petíciu proti nelegálnej výstavbe príbytkov v miestnej osade Hrb. Šlo o jeden z bodov, ktoré mali v programe poslanci tisovského mestského zastupiteľstva na nedávnom zasadnutí.

Ako postupne odznelo ma zasadnutí, petícia je reakciou hlavne na výstavbu poslednej chatrče, ktorá v osade na Hrbe pribudla v máji 2022. Celú genézu zhrnul poslanec za Rimavskú Pílu Ľubomír Bagačka, ktorý podľa vlastných slov začiatkom mája zaregistroval v dedine pohyb nákladného auta, zvážajúceho nejaký odpad a drevené trámy. Následne kontaktoval pracovníčku komunitného centra, ktorá potvrdila, že v osade sa niečo buduje.

Všetci to vedeli, len kompetentní nie. Tak aká je tu komunikácia? Tomuto sa mohlo dávno zabrániť, keby sa už v ten deň išlo hore. Tretieho mája dopoludnia som dostal fotografiu, ako sa stavia a večer už bola stavba obitá, už ju bolo treba len zakryť. Zase sme prišli pozde. Ako hovoria občania, toto nie je sranda, začíname sa báť,“ konštatoval Bagačka, podľa ktorého sa podobný prípad so živelnou výstavbou stal aj pred štyrmi rokmi. Za štyri roky podľa vlastného vyjadrenia ohľadom rómskej osady interpeloval asi 35-krát.

Kotlebovci kúpili pozemok a budovu búrajú

V tomto prípade malo ísť konkrétne o rodinu, ktorá má v obci síce trvalý pobyt, ale v dome, ktorý neexistuje už 30 rokov. Rodina donedávna žila v Tisovci, musela sa však z priestorov, ktoré obývali, vysťahovať po kúpe pozemku novým majiteľom. Ako odznelo priamo na zastupiteľstve, je to údajne osoba blízka Marianovi Kotlebovi a kotlebovci si vraj na tomto prípade robia PR, starú budovu búrajú a zostane po nej iba prázdny pozemok.

Podľa Ivana Kokavca z oddelenia výstavby a rozvoja mesta Mestského úradu Tisovec sú v zmysle platného územného plánu z roku 2001 pozemky v Rimavskej Píle, na ktorých stojí osada Hrb, charakterizované ako zóna individuálnej bytovej výstavby. „Všetky pozemky sú majetkom evanjelickej cirkvi, až na jeden malý pozemok, ktorý je vo vlastníctve nejakého pána Matoviča, ale v správe Slovenského pozemkového fondu,“ poznamenal Kokavec a dodal, že zrejme nejde o ministra financií slovenskej vlády.

Do veci sa zapojil aj Spoločný obecný úrad stavebný

Primátorka Irena Milecová zdôraznila, že celé sa roky touto otázkou nikto nezaoberal a keď sa v roku 2016 doplňoval územný plán Tisovca aj Rimavskej Píly, nikto v tomto smere nič nepripomienkoval. „Pán Belica ako zástupca evanjelickej cirkvi podal podnet na stavebný úrad a dostali sme otázky, akým spôsobom sa bude postupovať,“ ozrejmila.

Úrad sa podľa primátorky pýta, aká je história tejto rómskej osady a odkedy sú tam Rómovia usídlení, či majú v dokladoch napísanú adresu na Hrbe a či im tam je doručovaná pošta – ak áno, je to podľa úradu legálna rómska osada. Pýta sa tiež, či vlastník pozemku súhlasil s osídlením. „Predpokladám, že nie, lebo viem, že evanjelická cirkev dostala tieto pozemky v rámci reštitúcií po roku 1989. Všetci starší viete, že tá osada tu bola už po druhej svetovej vojne,“ skonštatovala primátorka.

Ďalšie otázky boli, ako v súčasnosti vlastník bráni v ďalšej výstavbe a prečo nezamedzil výstavbe rómskych obydlí napríklad pomocou Policajného zboru alebo oplotením. „Ak by boli obyvatelia násilne vysťahovaní bez náhradného ubytovania a rómska osada by bola zlikvidovaná, mestu Tisovec hrozí pokuta tak, ako to bolo v prípade osady v Nižných Kapušanoch v roku 2012. Zlikvidovať rómske osady sa nedá bez príslušných súdnych rozhodnutí,“ prečítala primátorka stanovisko úradu, pod ktorým bola podpísaná Renáta Slováková.

Milecová zároveň podotkla, že riešenie ona ako primátorka v súčasnej dobe nepozná a je na poslancoch, vedená mesta i všetkých kompetentných, ako sa ďalej budú tieto veci riešiť. „Nenájdete na Slovensku človeka, ktorý má riešenie rómskeho problému. A ak sa niekto hrá, že ho vie vyriešiť, tak klame,“ povedala Milecová, podľa ktorej sa nič nezmení, ak sa nezmenia dotyční ľudia.

Problémy so sťahovaním neprispôsobivých občanov, okrem iného z Brezna, sú podľa primátorky aj priamo v Tisovci, hlavne v hornej časti, ako sa ide do Hámra. „Štát tieto veci nerieši. Keď budú dostávať také rodinné prídavky, znovu sa bude rodiť viacej takýchto detí v takýchto rodinách, lebo budú z toho žiť,“ zdôraznila Milecová, podľa ktorej nejde len o problém Tisovca. „Viete čo vyrástlo na Mútniku, veď tam žije 200 ľudí. Ja mám hrôzu z toho, aby sme my neskončili presne s takýmito osadami,“ doplnila.

Veľký záujem o zasadnutie

To, že ide o pálčivý problém, dosvedčuje aj záujem obyvateľov Rimavskej Píly o zasadnutie MsZ. Mnohí občania prišli priamo na zastupiteľstvo a veľmi vysoká je aj sledovanosť záznamu zo zasadnutia, ktorá je zhruba desaťnásobne vyššia než pri ostatných schôdzach tisovského MsZ.

Podľa občanov, ktorí na zasadnutí prehovorili, príbytky v osade Hrb pribúdajú a ľudia sú nespokojní. Neprispôsobiví občania vraj kradnú po záhradách, vkrádajú sa do dvorov, robia neporiadok a sú podľa nich napádané deti, ktoré sa boja chodievať zo školy domov. Niektorí tvrdili, že vysťahovaním neprispôsobivej rodiny z Tisovca do R. Píly sa mesto zbavilo problému, ale na úkor svojej mestskej časti. Ďalšia obyvateľka upozornila, že pôvodne bývali v dedine iní Rómovia, s ktorými neboli problémy, ale tí, o ktorých ide v tomto prípade, problematickí sú.

Druhá hrozba je, že v dome na hlavnej ulici nám pribudlo minimálne 20 agresívnych ľudí s veľmi zlou povesťou z Rimavskej Bane, ktorých tamojší obyvatelia doslova vyhnali,“ doplnil Ľubomír Bagačka.

Pribudne mestský policajt

Podľa slov náčelníka Mestskej polície (MsP) Tisovec Jána Vengrína však situácia v dedine nie je takáto dramatická a policajti ju majú pod kontrolou. „Na Rimavskú Pílu chodievame pravidelne vykonávať hliadkovú činnosť a nikdy sme nezaznamenali prípad, že by rómske deti terorizovali deti z majority. Nikto nám v tejto veci ani nepodal oznámenie,“ povedal náčelník s tým, že všetky oznámenia a problémy, ktoré v Rimavskej Píle či osade Hrb zistia, ihneď riešia. Spomenul tiež, že do dediny chodia aj pracovníci Miestnej občianskej poriadkovej služby (MOPS)

Bezpečnostnú situáciu v Tisovci aj Rimavskej Píle má ďalej zlepšiť aj nový člen MsP, ktorá v poslednej dobe čelila personálnemu problému, keďže bývalý náčelník bol dlhodobo práceneschopný. „Perspektívne rátame s ďalším členom mestskej polície. Tento rok boli dvaja, už sú traja a rátame s ďalším. Tento rok sa to neriešilo, pretože sme nevedeli, ako sa vyvŕbi situácia okolo bývalého náčelníka, či bude pokračovať, alebo nebude pokračovať,“ avizoval poslanec a predseda finančnej komisie MsZ Mário Keleti.

Ako uzavrel poslanec Bagačka, od mesta musí vyjsť jasný signál, že sa v osade Hrb stavať nesmie. Povedal tiež, že keď sa vyjadrí stavebný úrad, mesto pristúpi ku konaniu. Toto konanie by sa podľa aktuálnych informácií malo uskutočniť 23. júna 2022.

Ulicu Hrb v Rimavskej Píle tvoria dva domy s popisným číslom a osem alebo deväť drevených chatrčí, postavených „načierno“. Lokalita sa pôvodne nazývala Cigánska osada, v roku 2019 ju však samospráva musela oficiálne premenovať novým všeobecne záväzným nariadením mesta.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Pri Rimavskej Píle sa usídlil medveď, zničil včelstvo v jednom z domov

Foto: reprofoto YouTube – kanál MsKs Tisovec

Pridaj komentár