DOLNÁ STREHOVÁ: Na kúpalisku zriadili cyklopožičovňu a rozšírili autokemping

DOLNÁ STREHOVÁ – Viac návštevníkov do areálu kúpaliska v Dolnej Strehovej (okres Veľký Krtíš) majú prilákať novinky, ktorými sú nová cyklopožičovňa a revitalizovaný i rozšírený autokemping. Obidve dnes oficiálne predstavili zástupcovia miestnych samospráv a Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

V úvode roka 2022 sa spojili starostovia štyroch okolitých obcí a vo februári podpísali Memorandum o spolupráci v rámci rozvoja cestovného ruchu medzi obcami Dolná Strehová, Trenč, Bušince a Veľké Zlievce. Prvým konkrétnym výstupom nadviazanej spolupráce je projekt novej cyklopožičovne, ktorý vznikol aj vďaka spolupráci s Rozvojovou agentúrou BBSK cez jej členský príspevok do oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie (TNP).

Chceme prepájať turistické atraktivity nielen v rámci obce, ale aj v celom regióne a doplniť tak možnosti využitia voľného času pre miestnych, ako aj ponuku pre dovolenkujúcich v tomto regióne. Návštevu početných atraktivít v okolí chceme turistom zatraktívniť prostredníctvom možnosti zapožičať si v novej cyklopožičovni elektrické bicykle. Vďaka revitalizácii a dobudovaniu autokempingu a skvalitneniu ponúkaných služieb k nám už doteraz zavítalo väčšie množstvo turistov a máme z toho obrovskú radosť,“ povedal starosta Dolnej Strehovej Ľuboslav Dobrocký.

Priamo na kúpalisku vedľa TIC

Cyklopožičovňa vrátane nabíjačky elektrobicyklov je lokalizovaná na najviac frekventovanom mieste vedľa turistického informačného centra (TIC), ktoré bolo otvorené v lete 2020 v spolupráci s  OOCR, v areáli „Kupka Strehová“ a hotela Aqautermal Strehová. Je v nej zatiaľ k dispozícii pre návštevníkov päť elektrobicyklov, ktoré môžu využiť na objavovanie cyklotrás v okolí. Jednou je cyklotrasa vedúca z vodnej nádrže Ľadovo, kde si návštevník môže požičať čln, vodný bicykel či paddleboard a naplno využiť vodný potenciál.

Cyklotrasa ďalej smeruje do dediny Halič, kde sa nachádza zrekonštruovaný Csontváryho železničný domček aj s galériou obrazov v prírode, či klenot Novohradu – Zámocký hotel Galicia Nueva. Pokračuje sa do obce Ábelová a po prehliadke nedotknutej ábelovskej prírody sa dá preniesť v čase návštevou rodného domu spisovateľky Boženy Slančíkovej Timravy v obci Polichno. Príjemným osviežením v závere cyklotrasy je návšteva areálu termálneho kúpaliska Dolná Strehová.

Hotel Aquatermal disponuje najvyšším počtom ubytovacích kapacít a je východiskom pre návštevníkov, ktorí v obci Dolná Strehová trávia viac ako jeden deň. Zároveň priamo v TIC je možné návštevníkom odporučiť tipy na ideálne výlety s využitím bicyklov,“ doplnil riaditeľ OOCR TNP Tomáš Krahulec.

Podpora od kraja

Oba projekty – revitalizácia autokempingu i zriadenie cyklopožičovne boli financované z členského príspevku Rozvojovej agentúry BBSK do OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie. Revitalizácia autokempingu bola podporená sumou 10 000 eur a projekt vybudovania cyklopožičovne v rámci jednotného turistického produktu Balassa – Madách sumou 15 000 eur.

Ako uviedol podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter: „Veľmi ma teší aktívny prístup obce Dolná Strehová i všetkých signatárov memoranda k rozvoju cestovného ruchu. Práve projekty tohto typu sú ukážkovým príkladom veľmi dobrej a potrebnej spolupráce medzi krajom, obcami a organizáciami cestovného ruchu v regiónoch. Dnes sme predstavili projekty, ktoré priamo podporujú regionálnu ekonomiku a o tom práve cestovný ruch je.

Zdroj a foto: BBSK

Pridaj komentár