FIĽAKOVO: Počet obyvateľov klesol pod 10 000, mesto bude mať menej poslancov i peňazí

Fiľakovo

FIĽAKOVO – Z doterajších 15 na 13 klesne po najbližších komunálnych voľbách počet poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) v novohradskom meste Fiľakovo. Dôvodom je legislatívne obmedzenie súvisiace s počtom obyvateľov, ktorý podľa ostatného sčítania obyvateľov, domov a bytov klesol vo Fiľakove pod 10 000.

Od predchádzajúceho sčítania v roku 2011 klesol počet prihlásených obyvateľov z 10 500 na súčasných 9860 ľudí,“ ozrejmil primátor Attila Agócs s tým, že dôvodmi sú starnutie populácie i odlev obyvateľov. V prvom a druhom volebnom obvode tak budú obyvateľov zastupovať štyria poslanci, v treťom obvode ich počet ostáva na čísle päť.

Ako primátor ďalej pokračoval, pokles počtu poslancov v zastupiteľstve nie je jediným dôsledkom nepriaznivých výsledkov sčítania. „Poklesnú i mzdy vedenia mesta o 7,5percent, ale čo nás zasiahne najviac je, že mesto dostane od roku 2023 o približne 200 000 eur menej z podielových daní. V jednom volebnom období to predstavuje škrt 800 000 eur, čo je hodnota jedného väčšieho investičného projektu. Je to výrazný zásah do rozpočtu mesta a jeho ďalšieho rozvoja.“

Pokles príjmu z podielových daní ale nie je jedinou ranou pre mestský rozpočet. Chod mesta podľa Agócsa už teraz výrazne ovplyvňuje extrémne zdražovanie cien energií. „Len pre zdraženie plynu počítame, že v tomto roku minieme o 300 000 eur viac ako sme predpokladali. Ďalších 100 000 eur nás stálo vládou nariadené vyplatenie 350-eurových odmien pre zamestnancov úradu a mestských organizácií, ktoré neboli kryté,“ spresnil primátor a spomenul tiež zdražovanie stavebných materiálov a služieb, ktoré mestu komplikuje investičné projekty.

Pokiaľ ústavný súd schváli aj ‚prorodinný balíček‘ ministra financií, budeme mať, podobne ako ostatné samosprávy, na jeseň obrovské problémy. Ohrozený bude bežný chod mesta, kedy budeme musieť riešiť, či vôbec máme z čoho kúriť a svietiť, nie ešte do niečoho investovať,“ dodal primátor s tým, že spomenuté problémy rieši mesto v spolupráci s regionálnymi i celoštátnymi štruktúrami ZMOS. „Sú to systémové chyby, ktoré sa netýkajú len nás a lokálne ich vyriešiť nevieme,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Pridaj komentár