FIĽAKOVO: Výstavbu priemyselného parku podporí BBSK 400 000 eurami, sú ale potrebné i ďalšie zdroje

Fiľakovo
Areál bývalého podniku Kovosmalt Fiľakovo, ktorý má byť revitalizovaný na nový priemyselný park

FIĽAKOVO – Poslanci Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes (1. 7.) schválili podporu pre projekt priemyselného parku vo Fiľakove. Do projektu vloží BBSK 400 000 eur a spoločne s mestom apeluje na ministerstvá, aby hľadali zdroje na podporu tejto investície aj ony. Pre rapídne zdražovanie je totiž celý projekt ohrozený.

Tento týždeň som sa zúčastnil slávnostného začiatku výstavby nového závodu v Slovenskej Ľupči, ktorý dá prácu desiatkam ľudí a otvorí nové možnosti pre absolventov technologických či chemických odborov. Podobné investície sú však potrebné aj inde – preto veľmi vítam podporu, ktorú poslanci prejavili projektu výstavby priemyselného parku vo Fiľakove,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Hlavným zámerom tohto projektu je ekonomický rozvoj prihraničného územia Novohradu – mesto Fiľakovo, a teraz už aj spolu s krajom, sa pokúsi oživiť priemyselnú zónu a zlepšiť podmienky pre fungovanie malých a stredných podnikov. Pribudnúť by tu mala veľká skladová a výrobná hala, administratívne priestory, parkovisko a všetka potrebná infraštruktúra pre priemyselný park. Takto by mohlo vzniknúť viac ako 50 nových pracovných miest, s potenciálom rozvoja aj do budúcnosti.

Na projekt v pôvodnej hodnote viac ako štyri milióny eur sa mestu Fiľakovo podarilo získať prostriedky z projektu cezhraničnej spolupráce Interreg a tiež si zobralo dlhodobý investičný a preklenovací úver – od konca minulého roka po súčasnosť sa však ceny prác i materiálov natoľko zvýšili, že ani tieto prostriedky na výstavbu priemyselného parku stačiť nebudú.

My ako kraj sme ponúkli pomocnú ruku v sume 400 000 eur, ktorú poslanci schválili a za čo im ďakujem – stále to však vyzerá tak, že peňazí nebude dostatok. Chcel by som preto aj z tohto miesta poprosiť príslušné ministerstvá, či už MIRRI alebo ministerstvo hospodárstva, aby sa touto témou zaoberali. Financovanie je napäté, odhadovaný rozdiel medzi pokrytými zdrojmi a finálnou sumou je do 500 000 eur. Prosím, hľadajme spoločné riešenie a nenechajme takúto investíciu, nesmierne dôležitú pre juh Slovenska, stroskotať,“ hovorí podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

K výzve sa na dnešnom tlačovom brífingu pridal aj primátor Fiľakova a krajský poslanec za obvod Lučenec Attila Agócs: „Našou snahou je jednak odstrániť urbanistickú jazvu, ktorá špatí okolie historického centra, ale aj prilákať investorov a vytvoriť nové pracovné miesta. Pracujeme na tomto projekte už päť rokov, ale koronakríza i vojna na Ukrajine prispeli k obrovskému zdražovaniu. Vidíme, že najnižšie cenové ponuky dnes prichádzajú vo výške viac ako 5,4 milióna eur. Ďakujem všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a čakáme aj vládnu pomoc – ak sa nenájdu zdroje, tento projekt padne, čo by bola obrovská škoda.“

Foto: Sobotnik.sk

One Reply to “FIĽAKOVO: Výstavbu priemyselného parku podporí BBSK 400 000 eurami, sú ale potrebné i ďalšie zdroje”

  1. Pingback: Fiľakove pri výstavbe továrne zachová vojenský bunker - SOBOTNIK.SK

Pridaj komentár