HNÚŠŤA: Príchod spoločnosti LIDL sa skomplikoval, poslanci odložili hlasovanie o predaji pozemkov

Lidl

HNÚŠŤA – Spoločnosť LIDL zatiaľ nemá isté, že v Hnúšti získa pozemky, na ktorých chce postaviť nové obchodné centrum. Na ostatnom zasadnutí hnúšťanského mestského zastupiteľstva (MsZ) sa časti poslancov nepozdávala cena, ktorú by mal za ne reťazec zaplatiť, preto rozhodli o odložení príslušného bodu na nasledujúcu riadnu alebo mimoriadnu schôdzu. Ide o zhruba 2760 metrov štvorcových, za ktoré by LIDL v prípade vyššej ceny zaplatil o zhruba 50 000 eur viac.

Spomínaný predaj pozemkov bol jedným z bodov v rámci majetkoprávnych otázok. Pripomienky k nemu ako prvý mal poslanec a bývalý viceprimátor Grigorij Šamin. Uviedol, že predaj nebol prejednaný v príslušnej komisii MsZ, na rade mesta, ani na dozornej rade Mestskej investičnej spoločnosti. Niektorí ďalší poslanci sa vyjadrili, že predaj sa pripravil narýchlo a dozvedeli sa o ňom príliš krátko pred zasadnutím.

Nebol nám zaslaný ani geometrický plán plán toho, ako vlastne ten priestor má vyzerať. Nesedí mi tam ani cena. Keďže aj tak stále prebieha zmena územného plánu, ktorý je v procese schvaľovania, dal by som návrh na preloženie na augustové zasadnutie, nech prebehne všetko, čo má podľa platnej legislatívy,“ zdôvodnil Šamin.

Ohrozenie investície?

Podľa primátora Romana Lebedu však MsZ o tejto veci rokovalo už niekoľkokrát. Čo sa týka ceny, pri rokovaní LIDLu podľa vlastných slov sľúbil, že v okamihu, keď budú potrebovať, im samospráva vyjde v ústrety a bude reagovať promptne a flexibilne.

Teraz to robím. Ak je problém cena, okej, poďme sa o nej rozprávať. Myslím si však, že nie je záujmom mesta zarobiť na týchto pozemkoch peniaze. Záujmom mesta v prvom rade musí byť, aby LIDL prišiel do Hnúšte. Nerád by som bol, aby sme za nejaký vysnený zisk niekoľko tisíc eur o jeho príchod prišli. Poslanci sa musia rozhodnúť, či je priorita LIDL, alebo sa ideme s nimi naťahovať o peniaze,“ zdôraznil primátor s tým, že ďalšie jednania o cene môžu viesť k ohrozeniu investície. Poznamenal tiež, že mesto pozemky LIDLu predá za rovnakú sumu, ako ich získalo od SLZ Nova vďaka dotácii od ministerstva hospodárstva a samospráva nepríde ani o jediný cent.

Šamin však uviedol, že ak niekto kupuje 9000 metrov štvorcových za 30 eur, tak môže kúpiť aj ďalších 2000 metrov štvorcových za rovnakú sumu a nie za navrhovaných 13 eur. „Týmto sa okrádajú občania tohto mesta, lebo tie peniaze patria do tohto mesta,“ skonštatoval. Upozornil tiež, že prístupová cesta k LIDLu by mala byť vybudovaná tak, aby sa na ňu dala napojiť odbočka k prevádzkam prípadných ďalších investorov a aby sa nezopakovala situácia s Tescom, kde to možné nie je bez súhlasu tejto spoločnosti. Podľa Lebedu sa to dá vyriešiť zriadením vecného bremena.

Ďalšia polemika

Obaja tiež polemizovali tiež o tom, kto sa zaslúžil o príchod LIDLa do Hnúšte. Šamin tvrdí, že príchod obchodného reťazca do Hnúšte začali riešiť ešte spolu s bývalým primátorom Michalom Bagačkom a ponúkli im pozemky v niekoľkých lokalitách. „Ani jeden z nich vtedy LIDLu nevyhovoval, tak sme ich poslali za pánom Muránskym (majiteľ druhej časti pozemkov, ktoré LIDL potrebuje na výstavbu nového obchodu v Hnúšti, pozn. red.). V prvom rade to teda vybavil pán Muránsky,“ povedal poslanec.

Lebeda však uvádza, že hneď po nástupe do úradu primátora si pozrel dovtedajšiu komunikáciu mesta s obchodnou spoločnosťou a ihneď oslovil svoje kontakty. „Išiel som za pánom Muránskym a presvedčil som ho, aby predal svoje pozemky, ktoré dovtedy nebol ochotný predať. Na to som poslal list LIDLu, že máme pre nich pozemok, môžu sa nakontaktovať na pána Muránskeho a je s nimi ochotný rokovať o odpredaji,“ priblížil Lebeda.

Dodal, že tieto rokovania so súkromným vlastníkom i mestom sa aj uskutočnili a zámer výstavby obchodného centra v Hnúšti potom schvaľovala centrála v Nemecku, ktorá ho odsúhlasila. „To znamená, že bez tejto aktivity mňa a pána Muránskeho by to nebolo a myslím si, že to potvrdí aj samotný LIDL v nejakých tlačových správach,“ podčiarkol primátor.

Porovnanie s Versacom

Poslankyňa a predsedníčka finančnej komisie Danka Kiráľová pripomenula, že nedávny predaj pozemkov spoločnosti Versaco sa realizoval na základe znaleckého posudku. „Tu sa odvolávame, že cena by mala byť podľa znaleckého posudku pre Versaco. Dobre, tá je 12,71 eura, tu sa navrhuje 13 eur, čo je o niečo viac. Ale v konečnom dôsledku sme pri Versacu mali znalecký posudok a teraz ho už nepotrebujeme a zároveň ani neplatí, keďže prešlo šesť mesiacov,“ podotkla Kiráľová, podľa ktorej by takto mohlo dôjsť k precedensu.

Primátor jej odpovedal, že ide o znalecký posudok na hodnotnejšie pozemky pri Versacu a v prípade výstavby LIDLa ide o „jaminu“, kde by znalecký posudok určite nebol v takej výške. „Ale aby sme sa uistili, radšej sme dali 13 eur a predkomunikovali sme to s LIDLom, či budú spokojní,“ ozrejmil Lebeda.

Súčasne avizoval, že so zástupcami spoločnosti sa pokúsi stretnúť a vysvetlí im, že poslanci nesúhlasia s cenou. O stanovisko spoločnosti sme požiadali aj my, ak nám odpovedia, prinesieme ich vyjadrenie v samostatnom článku.

DOPLNENÉ 6. 7. 2022: Ako pre Sobotnik.sk uviedol vlastník spomínanej druhej časti pozemkov Ján Muránsky, so spoločnosťou LIDL prvýkrát rokoval zhruba pred dvomi rokmi, keď ho v tejto veci oslovil primátor Lebeda.

To, či môže byť pre vyššiu cenu ohrozená ochota LIDLu postaviť v Hnúšti nový obchod, nevedel zhodnotiť. „Je to na meste. Z mojej strany je všetko v poriadku,“ zakončil.

Foto: ilustračné, Sobotnik.sk

Pridaj komentár